Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE amana planurile de reforma pe 2013 (Der Spiegel)

Ar fi trebuit sa fie summitul marilor reforme. Dar in pragul diminetii, liderii europeni au decis sa amane totul pe 2013. Macar s-au inteles asupra primilor pasi catre uniunea bancara.

Ce nu trebuia discutat azi-noapte la Bruxelles. De la planuri catre o uniune politica la o arhitectura complet noua pentru zona Euro. Si succesorul la sefia Eurogroup. Si chiar o declaratie politica de schimbare a Tratatelor pentru a reactiona mai rapid la schimbarile din uniunea monetara. Cancelarul german Angela Merkel spunea in noiembrie ca anul acesta nu trebuie sa se incheie fara o foaie de parcurs pentru cel putin trei ani. Dar cand s-au vazut in capitala Europei, cei 27 de sefi de state si guverne sufereau de amnezie partiala. Nu au uitat complet de titulatura si au adoptat o “foaie de parcurs” care arunca pisica in ograda lui Hermann van Rompuy. Presedintele Consiliului are tema de casa pana in iunie 2013 sa faca el un plan. Dincolo de asta, s-a aprobat crearea supraveghetorului unic in sectorul bancar european. El se cheama Banca Centrala Europeana si va superviza 200 din cele mai mari banci ale uniunii – asa cum a vrut Germania. S-a elaborat si un plan de falimentare a bancilor insolvabile care sa protejeze banii contribuabililor – asa cum a vrut Germania. Iar politica pasilor mici de reforma ca sa nu speriem cetatenii continua – asa cum vrea Germania.

Litvinenko lucra pentru MI-6 (BBC News)

Fostul spion al KGB Alexandr Litvinenko a fost otravit la Londra cu o substanta radioactiva in 2006. De atunci s-a tot zvonit ca in spatele asasinatului era fostul angajator al spionului rus. Acum e confirmat. Litvinenko lucra pentru MI-6, iar documente ale Guvernului britanic afirma ca uciderea sa a fost comandata de la Kremlin.

Alexandr Litvinenko era pe statul de plata al spionajului britanic. Ancheta aceasta este doar o runda preliminara din spectacolul ce e programat sa inceapa la 1 mai 2013. De ce spectacol? Pentru ca Moscova neaga, in mod evident, orice implicare in asasinarea lui Litvinenko. Nici urma de amestec in faptul ca spionul a fost otravit cu substanta radioactiva Poloniu 210 dupa ce s-a intalnit cu alti doi fosti spioni KGB in capitala britanica. Ancheta care a scos la iveala faptul ca Litvinenko lucra pentru MI-6 trebuie sa determine acum daca serviciul britanic a esuat in obligatia sa de a-l proteja pe rus in fata unui risc iminent. Chiar inaintea mortii sale, Alexandr Litvinenko lucra indeaproape cu spionajul spaniol intr-o investigatie privind activitatile mafiei rusesti in Europa.

Moscova si Washingtonul cad de acord asupra unui mediator in Siria (Le Figaro)

Cele doua puteri mondiale au decis sa-l sustina pe Lakhdar Brahimi, mediator al ONU si al Ligii Arabe, intr-o tentativa de mediere care pare mai degraba o incercare de livrare a unui ultimatum presedintelui sirian Bashar al Assad.

Decizia a fost luata de sefii diplomatiilor americana si rusa in urma a doua runde de negocieri directe desfasurate la Dublin si Geneva. Fostul ambasador american in Siria a declarat recent ca “rusii au inceput sa miste sub presiunea rebelilor in teren. Rusii isi dau seama ca in curand Assad va fi izolat la Damasc si ca va pierde aeroportul care ii asigura livrarile de arme. Cateva ore mai tarziu, viceministrul rus de externe anunta si el ca “trebuie sa privim realitatea in fata, regimul pierde din ce in ce mai mult teren in fata rebelilor”. Surse apropiate negocierilor ruso-americane afirma ca Moscova ar fi renuntat la pretentia sa de implicare a lui Assad intr-o miscare de tranzitie politica. Ramane de vazut ce rezultat va avea jocul de poker intre Rusia si SUA, potul fiind viitorul sirienilor. 

 
Revista presei cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu