
Presa internaţională
UE sporeşte presiunea asupra României (Financial Times)
Bucureştiului ar urma să-i fie impus un termen până la finele anului pentru a îndeplini cerinţele formulate de Comisia Europeană şi pentru a reinstaura statul de drept şi independenţa Justiţiei. De asemenea, raportul MCV de mâine este aşteptat să tragă un semnal dur de alarmă: conflictul politic riscă să anuleze toate eforturile depuse de România în ultimii ani.
„România făcea progrese notabile în chestiuni precum modernizarea Justiţiei şi combaterea crimei organizate, dar evenimentele recente au schimbat totul”. Cu această declaraţie este citat un diplomat european familiarizat cu textul raportului. Comisarii europeni care s-au reunit luni la Bruxelles pentru a finaliza raportul sunt, în majoritate covârşitoare, în favoarea transmiterii unui mesaj dur Bucureştiului care trebuie să elimine ameninţările la adresa democraţiei.
Premierul Victor Ponta a negat în repetate rânduri că procesul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar fi conţinut ilegalităţi. Cu toate acestea, prim-ministrul a trimis luni o scrisoare la Bruxelles în care se angajează să anuleze iniţiative legislative care ar submina independenţa Justiţiei.
Un purtător de cuvânt al CE a confirmat primirea documentului şi a apreciat faptul că România face paşi în direcţia bună. Acelaşi oficial a adăugat însă că liderii europeni nu sunt mulţumiţi în totalitate de angajamentul lui Victor Ponta şi că cer mai multe schimbări.
Ne batem, ne împăcăm! (TAZ)
Adevărata miză a conflictului politic din România trebuie să fie apărarea democraţiei. Pentru că disensiunile dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe de-o parte, şi Traian Băsescu, de cealaltă parte, nu sunt altceva decât jocuri politice murdare. E un meci în care se luptă fără mănuşi pentru influenţă şi câştiguri.
Principiile statului de drept şi cele ale democraţiei joacă un rol secundar în această luptă. Coaliţia de centru-stânga, la putere în România, schimbă oameni, posturi, instituţii întregi pentru a înlesni demiterea preşedintelui Băsescu. Adversarii lui Băsescu, în frunte cu premierul implicat într-un scandal de plagiat, profită şi de nemulţumirea populaţiei în contextul anilor de austeritate la care a fost supusă în contextul crizei economice. Economia de piaţă socială, solidaritate cu diferite categorii nevoiaşe – astea sunt concepte învechite comuniste în ochii majorităţii politicienilor români.
Şi în timp ce bătălia e în toi cu mijloace mai mult sau mai puţin curate ce face Europa? La nivel politic nimic. Pentru că politicienii europeni uită esenţialul: importante principiile democratice şi normele statului de drept, nu luptele politice în care sunt implicaţi politicieni dubioşi şi obsedaţi de putere. Preocuparea tuturor trebuie să fie apărarea instituţiilor democratice, independenţa Justiţiei şi respectarea separării puterilor într-un stat membru al UE.
România a cedat în chestiunea referendumului (Le Nouvel Observateur)
Preşedintele interimar al României a promulgat legea referendumului, crucială pentru demiterea lui Traian Băsescu, şi a respectat forma cerută de Comisia Europeană. Crin Antonescu nu şi-a ascuns însă rezervele faţă de acest demers.
Mai sunt doar două săptămâni până la referendum. Mai mulţi diplomaţi europeni staţionaţi la Bucureşti apreciază în context că România se află într-o situaţie inimaginabilă pentru o democraţie occidentală unde s-ar organiza un scrutin atât de important. Totuşi, autorităţile române au decis să respecte verdictul CCR şi cerinţa în acest sens a Bruxelles-ului. Preşedintele interimar Crin Antonescu a promulgat legea referendumului cu tot cu menţiunea participării minime la vot pentru a fi validat plebiscitul. Antonescu e de părere că interesul ţării este deasupra celui de partid, dar a subliniat şi că regretă că România ar fi victima unui atac de dezinformare.
Nici premierul Ponta n-a fost mai fericit de obligativitatea de a respecta un verdict al Justiţiei şi a calificat legea drept „nedreaptă, dar necesară pentru ţară”.