Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimul festival de la Cannes? (Libération)

ultimul-festival-cannes.jpg

Ultimul festival de la Cannes? (Libération)

„Libia : rebelii câştiga teren în Vest” (Les Echos). „Bombardamente violente la Tripoli” (Le Figaro). Grecia la supliciu” (L’Humanité). Activismul german şi diviziunile Europei pe tema noului plan de salvare a Greciei” (Îl Foglio).

Ziarele franceze şi europene de astăzi scriu despre situaţia din Libia şi din Siria. Cotidianul Les Echos ne informează că în „Libia : rebelii câştiga teren în Vest”, în timp ce Le Figaro notează „Bombardamente violente la Tripoli”. Editorialul din Le Figaro este dedicat atât situaţiei din Siria cât şi din Libia : „În momentul în care Bachar Al-Assad se arăta gata să lupte până la capăt şi să zdrobească mişcarea de contestare pentru a-şi apăra regimul, războiul din Libia contra lui Gadafi devine tot mai exemplar. Dacă nu intră în discuţie chestiunea intervenţiei militare în Siria din cauza riscurilor de destabilizare regională, ceea ce se întâmplă la Tripoliva avea în mod inevitabil un impact imediat la Damasc. În cele două capitale asistăm la o încăpăţânare a regimurilor autoritare, a căror natură, organizare şi slăbiciune le fac incapabile de a se reforma. A-l aştepta pe Bachar Al-Assad să îşi liberalizeze regimul din moment ce n-a făcut-o timp de 11 ani de când se află la putere este tot atât de iluzoriu ca reconversia la democraţie a colonelului Gadafi. Nu contează deloc soarta lui Gadafi, important este să abandoneze puterea. Astfel lecţia va fi repede învăţată la Damasc. Între timp însă opoziţia siriană suferă o represiune fără niciun fel de limite”.

Presa europeană continuă să scrie despre criza din Grecia . „Grecia la supliciu”, se indignează cotidianul comuniştilor francezi L’Humanité, care anunţă “o grevă generală astăzi în toată ţară pentru a refuza tratamentul impus de FMI şi de Uniunea Europeană”.

Ziarul italian Îl Foglio notează „Activismul german şi diviziunile Europei pe tema noului plan de salvare a Greciei”. Le Figaro publică un interviu cu ministrul francez al Economiei, doamna Christine Lagarde. „Europa trebuie să continue să finanţeze ţările în dificultate”. „Excludem întru-totul orice restructurare a datoriei Greciei”, a declarat Christine Lagarde care a afirmat şi că „Nici nu intră în discuţie ca Grecia să părăsească zona euro”. Ministrul francez al Economiei crede că este dificil de imaginat o revenire a Greciei pe pieţele financiare internaţionale în 2012. „În ciuda eforturilor guvernului şi a reformelor importante, anumite obiective în materie bugetară nu au fost atinse”. „Grecia trebuie să precizeze calendarul programului de privatizări, un program foarte important, de 50 de miliarde de euro, asupra căruia guvernul s-a angajat”. Întrebată despre eventualitatea unui ajutor suplimentar pentru Grecia, Christine Lagarde a indicat că „nicio decizie nu a fost luată indiferent de formă şi de sumă”.

Presa mai scrie şi despre festivalul filmului de la Cannes care începe astăzi. Iar Libération care dedică un număr special acestui eveniment, număr special intitulat „Ultimul festival de la Cannes ?” scrie în editorial: „cel mai mare festival al filmului din lume este în centrul unei duble revoluţii: tehnologică şi culturală. De acum înainte, oricine are una din faimoasele mici camere de filmat devine în mod potenţial cineast, chiar dacă nu face decât să îşi filmeze tălpile de la picioare. În acelaşi timp, vizionarea unui film nu mai trece numai pe marile ecrane. Indiferent de inovaţii, cum este vizionarea tridimensională, ficţiunea este urmărită şi pe alte ecrane, ale computerului şi telefonului portabil. Dacă nu vrea să devină o bătrână doamnă simpatică dar deşuetă pe care să o vizităm o dată pe an din inerţie, festivalul de la Cannes trebuie să se adapteze acestor noi transformări. Să se deschidă şi mai mult marelui public ar fi un prim pas. Să aibă selecţii în rezonanţă cu noile tehnologii ar fi un altul”.

Să notăm şi alte subiecte de interes din presă europeană de astăzi. Le Figaro publică un articol despre Rusia. „Puţin îşi aşează partidul în formaţie de luptă pentru alegerile prezidenţiale”. Ziarul francofon elveţian Le Temps scrie despre „Statele Unite : Preşedintele Barack Obama relansează dezbaterea pe tema imigraţiei”. „Preşedintele s-a aflat la El Paso, localitate la frontiera cu Mexicul pentru a vorbi despre reforma legii imigraţiei. Şeful  Casei Albe încearcă să recucerească electoratul hispanic”. Şi cotidianul Vaticanului, L’Osservatore Romano se ocupă de Statele Unite, mai exact de Dialogul strategic Statele Unite-China. O chestiune de echilibru iar britanicul Financial Times se ocupă pe prima pagină de Microsoft care a cumpărat Skype pentru 8,5 miliarde de dolari. „Mişcarea este răspunsul agresiv la noile provocări ale pieţei”.
 

 
Revista presei europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu