
Presa internaţională
Un an după, Europa rămâne la căpătâiul Atenei (Les Echos)
atena-acropolis.jpg

Presa europeană scrie despre situaţia economico-financiară a Greciei. “Un an după, Europa rămâne la căpătâiul Atenei”, semnalează ziarul economic Les Echos. “ Noi ajutoare prevăzute, la 12 luni după planul de ajutor pentru Grecia”. Oficialii europeni gata să vină în ajutorul Greciei, scrie Financial Times care constată dificultăţile Atenei de a se împrumuta pe pieţele financiare internaţionale. Ziarul italian Îl Sole 24 Ore expune "Presiunile Uniunii Europene la adresa Greciei".
"Grecia din nou bolnavă", citim în France-Soir dar “Ţările din zona euro exclud o plecare a Greciei”, citim în Le Parisien/Aujourd’hui en France. În acest context al crizei Greciei, numeroşi editorialişti se întreabă ce viitor poate avea Uniunea Europeană. Ouest-France îşi intitulează editorialul “Europa”. “Uniunea Europana are nevoie de un discurs politic pentru a înfrunta marile provocări ale momentului (economice, strategice, umanitare) şi pentru a merge înainte. Lipsa de determinare deschide calea forţelor naţionaliste care sunt mai abile să manipuleze frică decât să rezolve probleme concrete.
În mai puţin de o generaţie, tări ca Turcia sau Indonezia, fără a mai vorbi de Brazilia şi de China sau India, au bulversat clasamentele internaţionale în materie de bogăţie economică şi de putere. Astăzi China este primul partener economic al Braziliei, ceea ce arată explozia schimburilor comerciale Sud-Sud şi riscul marginalizării Vechiului Continent care nu reuşeşte să se organizeze. Europa celor 27, primul spaţiu economic al planetei, are un gabarit care merge în sensul evoluţiei multipolare a relaţiilor internaţionale. În plus are o experienţă democratică şi anumite valori pe care alţi poli de putere nu le au. Îi lipseşte însă voinţa politică”.
Ziarele franceze şi europene scriu şi despre arhiva lui Ben Laden capturată de forţele speciale americane. "CIA dă cuvântul arhivelor lui Ben Laden", citim în Le Figaro. “Oussama Ben Laden, o mână de aur”, notează 20 minutes/20 de minute care comentează imaginile video cu leaderul terorist difuzate de CIA. “Mobilierul este rudimentar. Oussama Ben Laden este chiar aşezat pe jos. Căciula pe cap, acoperit cu o pătură, fostul leader Al-Qaida căuta televiziune după televiziune până când da de imagini cu el însuşi.
Statele Unite au decis,. în acest week- end, să dea publicităţii cinci înregistrări video care se aflau în baza de date capturată de agenţii americani după asaltul vilei pakistaneze a lui Ben Laden. Difuzate fără sunet, aceste extrase nu aduc telespectatorului nicio informaţie nouă. Dar pentru administraţia Obama difuzarea lor este esenţială. Mai întâi se are în vedere închiderea gurii adepţilor teoriilor conspiratorii, potrivit cărora Oussama Ben Laden nu ar fi mort şi asaltul nu ar fi avut loc. Dar această strategie de comunicare a guvernului american vizează în special Al-Qaida. Difuzând aceste imagini, guvernul american vrea să arate grupului terorist că dispune de informaţii esenţiale privind funcţionarea acestuia.
Potrivit unui înalt responsabil american al serviciilor secrete, aceste documente constituie “cel mai important tezaur găsit asupra unui terorist”. Cu aceste imagini, responsabilii americani speră să destabilizeze gruparea teroristă. Graţie elementelor capturate, americanii au ajuns la concluzia că Bin Laden nu era un simplu “gânditor sau strateg” ci că era activ în pregătirea operaţională şi în luarea de decizie de natura tactică. Era deci elementul cel mai important al dispozitivului Al-Qaida şi moartea sa lasă orfană organizaţia. Potrivit mai multor responsabili americani războiul pentru succesiune ar fi început. Se pare că egipteanul Ayman al-Zawahiri pare cel mai bine plasat dar este deja criticat pentru lipsa de carismă”.
Ziarele scriu şi despre aniversarea victoriei împotriva nazismului : 8 mai 1945…dar şi despre ziua Europei, 9 mai. Ieri a fost 8 mai, 66 de ani de la victoria din 8 mai 1945 iar preşedintele Nicolas Sarkozy s-a aflat în Bretania pentru a aduce un omagiu memebrilor rezistenţei. Comentariul din le Figaro, cotidian proguvernamental, afirmând că „Nu trebuie nimic lăsat de o parte, nimic cedat”, preşedintele Sarkozy face aluzie la propria-i situaţie de preşedinte nepopular şi care vrea cu toate acestea să se prezinte drept candidat la propria-i succesiune”.
O dată care interesează numai cotidienele regionale, este vorba de ziua Europei . „O dată complet ignorată” după cum scrie Sud-Ouest, cotidian difuzat în partea de SV a Franţei.
Să notăm şi alte subiecte de interes pentru presa europeană de la acest început de săptămâna : L’Osservatore Romano publica un articol despre Libia intitulat „China şi Rusia împreună pentru o încetare a focului”.