
Presa internaţională
Undă verde pentru revenirea la frontiere în Europa (Les Echos)
frontiere.jpg

Moartea lui Oussama Bin Laden continuă să intereseze presa europeană. Dar mai ales din punctul de vedere al impactului pe care această moarte îl are asupra vieţii politice americane. „Operaţiune Recucerire”, scrie Libération. “Moartea lui Oussama Bin Laden îl relansează pe Barack Obama în cursa pentru un al doilea mandat”, consideră cotidianul cu simpatii de stânga.
„Moartea lui Ben Laden îl sălta pe Obama în sondaje”, consideră şi ziarul spaniol El Păiş.
Liberation se ocupa însă de “Moartea lui Bin Laden şi fotografia sa”. “Atentatele din 11 septembrie s-au derulat în direct, la televiziune. Mii de fotografii au fost analizate şi expuse, inclusiv corupurile victimelor. Moartea lui Bin Laden, alt eveniment planetar, va rămâne fără imagine. Imaginile există dar nu vor fi difuzate. Complotiştii şi conspiratorii de pe toate meridianele vor găsi un alt motiv pentru a delira”.
Libia revine în atenţia ziarelor franceze şi europene. “La Tripoli nu putem acţiona la fel ca împotriva lui Ben Laden”, scrie Corriere della Sera. “Despre moartea lui Bin Laden, un torent (justificat) de comentarii, despre moartea fiului lui Gadafi şi a celor 3 nepoţi, foarte puţine lucruri. Acum că am examinat cu lupa orice detaliu al morţii lui Gadafi şi al viitorului terorismului, este necesar să revenim asupra acelei nopţi de la Triploli.
În spatele bombelor care au distrus una din vilele lui Gadafi exista o întrebare care nu trebuie să ne lase indiferenţi. Avioanele NATO caută oare să îl omoare pe Gadafi aşa cum comando-urile americane l-au omorât pe Bin Laden ? Ne putem oare mulţumi cu răspunsul Alianţei Nord-Atlantice ? şi anume “a căuta să-l eliminăm fizic pe Gadafi este contrar dreptului internaţional, nu avem ţinte individuale şi vrem numai să aplicăm rezoluţia ONU cu privire la protecţia civililor”.
Acest lucru este greu de crezut, chiar pentru partizanii NATO. Şi acest lucru nelinişteşte. Motivele unei eventuale hăituiri şi chiar vânători a lui Gadafi se vor multiplica atâta timp cât pe teren situaţia militară nu se inversează. Astăzi la Roma, Grupul de contact pe Libia va căuta să stabilească o foaie de parcurs politic în cadrul unei Libii unite şi fără Gadafi. Şi dacă Gadafi va refuza să plece, aşa cum a făcut-o până acum ? Dacă Libia se va rupe în două şi conflictul intra într-un impas, aşa cum se tem generalii americani? Războiul civil se va eterniza sau vom lua în discuţie un atac cu trupe la sol? Nu este oare această tentaţie, ştiind că NATO nu poate pierde dar nu ştie cum să câştige? Totuşi superioritatea valorilor se impune şi pe câmpul de luptă. Păcat că nu s-a impus în ce-l priveşte pe Oussama dar acum să nu reîncepem şi la Tripoli”.
Ziarele scriu şi despre restrângerea liberei circulaţii în interiorul Uniunii Europene. Potrivit cotidianului Les Echos, „Bruxelles-ul a dat Undă verde pentru revenirea la frontiere în Europa”. Comisia europeană este gata să introducă în mod temporar controale la frontierele din interiorul Uniunii şi Parisul a reuşit să îşi impună punctul de vedere. Discuţii intre statele membre vor avea loc chiar de săptămâna viitoare.
“Schengen. Uniunea europeană propune un control mai strict dar în acelaşi timp ‘extraordinar’”, consideră France-Soir. Este vorba de un adevărat recul, de o reîntoarcere la statele naţionale şi la un abandon al ideii federale, consideră cotidianul popular.