Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unde a greşit Romney? (CNN)

unde-gresit-romney-cnn.jpg

Mitt Romney (Foto: Reuters/Shannon Stapleton)

Victoria lui Barack Obama este subiectul omniprezent în presa americană. Publicaţiile americane analizează atât campaniile preşedintelui şi adversarului său, cât şi provocările ce îl aşteaptă pe liderul de la Casa Albă, ales pentru al doilea mandat.

Washington Post face o analiza ampla a strategiei prin care Barack Obama a castigat un nou mandat la Casa Alba. Cotidianul scrie ca inca din primavara, echipa de campanie a lui Obama a ales varianta care "intr-un final va determina castigatorul presedintiei: cum sa concureze impotriva lui Mitt Romney". Publicatia arata ca au existat doua variante: fie sa il prezinte pe Romnney ca un fost guvernator de centru care a trecut in tabara conservatoare pentru a castiga nominalizarea partidului, fie sa se foloseasca de istoricul lui pentru a-l prezenta drept un aparator al celor privilegiati in detrimentul clasei de mijloc.

Varianta aleasa a fost cea de-a doua, iar echipa de campanie a inceput un asalt publicitar sustinut in care Romney a fost prezentat ca un om de afaceri fara inima, care concediaza oameni din propria vointa si care e deconectat de felul in care americanii de rand isi traiesc viata.  Unul dintre consilierii lui Romney a declarat ca, in cazul in care s-ar putea intoarce in timp si sa schimbe un singur lucru, echipa de campanie "ar fi cheltuit mai mult si l-ar fi aparat pe Mitt cu mai multa putere, lovind inapoi in privinta imaginii de 'baiat bogat', in privinta chestiunea taxarii", arata Washingon Post.

CNN se intreaba unde a gresit Romney si ofera si un raspuns : candidatul republican nu a reusit sa depaseasca contradictiile. Un  istoric in cadrul Universitatii Oxford, a realizat un material pentru CNN in care explica faptul ca esecul lui Romney se datoreaza incapacitatii acestuia de a depasi contradictiile imaginii si optiunilor sale politice.  New York Times scrie ca o America divizata ii da lui Obama o noua sansa. Victoria a fost mult mai stransa decat in alegerile istorice de acum patru ani, insa nu a fost mai putin dramatica, arata publicatia americana.

 

China schimbă liderul

 

De la imensa agitatie mediatica din jurul prezidentialelor americane, trecem la celalalt capat al lumii, mai exact in China unde se alege al şaselea succesor al lui Mao Zedong. Totul se intampla sub masuri sporite de securitate.

AFP scrie despre deschiderea lucrarilor celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez in urma caruia va fi confirmat succesorul presedintelui Hu Jintao care, dupa un deceniu petrecut la putere, ii va ceda locul lui Xi Jinping, un membru de partid in varsta de 59 de ani. Acesta este necunoscut marelui public subliniaza AFP. Presa internationala are acces in prima zi a congresului ce va continua apoi cu usile inchise pana miercuri, data la care cei sapte sau noua membri ai noii conduceri supreme a Chinei vor urca pe scena pentru o scurta aparitie in fata camerelor de filmat din intreaga lume.

În imensa Piata Tienanmen, cei 2.270 de delegati reuniti in incinta Palatului Poporului l-au ascultat pe presedintele Hu Jintao, omul sub conducerea caruia China a devenit a doua putere mondiala, vor face bilantul celor doua mandate succesive ale acestuia si vor trasa drumul spre viitor.
Noul lider va trebui sa conduca o China in plina transformare, cu o economie aproape capitalista afectata de criza financiara europeana - cresterea sa fenomenala a incetinit sub nivelul de 10% - si cu o populatie dornica de reforme politice si transparenta, in special in ce priveste averile elitei comuniste.

 
Magda Prelipceanu, în dialog cu Andreea Pietroşel