Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unde s-a dus Holocaustul României? (The Daily Beast)

w560xh316-dan-sova.jpg

Dan Şova, foto: bzi.ro

Declaraţia că „niciun evreu n-a suferit pe teritoriul României” este oricum absurdă, scrie un editorialist în ediţia electronică a Newsweek. Dar Dan Şova, nou ministru în Cabinetul de la Bucureşti, a făcut această afirmaţie remarcabilă chiar la începutul acestui an. Apoi a nuanţat spunând că „24 de evrei au fost ucişi în pogromul de la Iaşi”. What?

E interesant oricum că pentru Şova 24 de evrei înseamnă „niciunul”, dar istoria demonstrează că au fost 13.000 de morţi în acel pogrom. Dar conform teoriei lui Şova, 280.000 până la 380.000 de evrei s-au evaporat pur şi simplu, n-au fost omorâţi de nimeni pe teritoriu românesc. După declaraţia respectivă, Şova a fost concediat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD. And now, Şova’s back proaspăt ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul.

 

Zona Schengen fără România şi Bulgaria (Hamburger Abendblatt)

Guvernul federal al Germaniei, dar şi cel al landului Hamburg, se îndoiesc de progresele României şi Bulgariei. Graniţele spaţiului Schengen ar mai putea rămâne închise încă multă vreme. În ultimii ani, imigraţia din România şi Bulgaria s-a triplat, deşi nu vorbim de mai mult de 2000 de români şi la fel de mulţi bulgari care s-au stabilit în Germania în anul 2011. În ciuda progreselor înregistrate de cele două state, autorităţile centrale şi cele regionale ale Germaniei nu par tocmai dispuse să permită libera circulaţie a românilor şi bulgarilor în spaţiul Schengen. Ministrul de interne Hans-Peter Friedrich admite că ambele ţări au îndeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen, dar subliniază deficienţe la capitolele combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate. În plus, ministrul Friedrich atrage atenţia şi asupra crizei politice din România şi afirmă în interviul acordat ziarului german că este foarte importantă „arhitectura statului de drept”. Cu alte cuvinte, integrarea în Schengen a graniţelor aeriene şi maritime ar putea fi amânată, iar de cea a frontierelor terestre nici nu se pune problema.

CCR cheamă Europa în ajutor (Die Zeit)

Criza politică din România a atins un nou punct culminant: judecătorii Curţii Constituţionale vorbesc despre o presiune enormă asupra lor şi despre ameninţări la adresa familiilor lor. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a scris instituţiilor europene „un mesaj urgent” în care acuză imixtiune în Justiţie din partea guvernului socialist condus de Victor Ponta. Ca răspuns, comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding i-a scris lui Zegrean că Executivul european urmăreşte cu atenţie situaţia din România şi că este hotărât „să garanteze respectarea statului de drept şi a independenţei Justiţiei din România”. În context, Consiliul Europei se arată şocat de presiunea asupra judecătorilor români (EurActiv)

FMI este  îngrijorat de România (Neue Zurcher Zeitung)

Criza politică are efecte negative în economie şi în climatul de afaceri – aceasta este aprecierea şefului misiunii de monitorizare a FMI la Bucureşti, Erik de Vrijer. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi a lui de Vrijer cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Tensiunile din politica românească pun în pericol revirimentul economic, capitol la care ţara înregistra progrese notabile din punctul de vedere al stabilităţii indicatorilor macroeconomici. În contextul eforturilor de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul Ponta a uitat că treburile executive ale României au şi ele o agendă proprie.

România promite să-şi respecte angajamentele cu FMI (Le Parisien)

Premierul Victor Ponta dă asigurări că Bucureştiul îşi va face temele în ciuda crizei politice în care este angrenată ţara. În afara respectării ţintelor macroeconomice şi a celor de reformă structurală, Ponta a mai subliniat că programul de listare la bursă şi de privatizare prin ofertă directă a companiilor unde statul are participaţiuni va continua.

România plănuieşte să vândă acţiunile Transgaz în Septembrie (Bloomberg)

Trebuia să se întâmple la finele lui iunie, dar acţiunea a fost amânată din cauza crizei politice din România şi din cauza turbulenţelor din zona Euro. Ministrul de finanţe Florin Georgescu a confirmat încercarea de a vinde cota statului de 15% din acţiunile operatorului reţelei de furnizare de gaz la mijlocul lui septembrie ca parte a angajamentelor asumate cu FMI. De asemenea, Guvernul a dat asigurări că va vinde şi participaţiunile de 15% la Romgaz şi de câte 10% la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

 

Hai să inventăm Statele Unite ale Europei (EU Observer)

În economie, dar şi în diplomaţie sau doar în administraţie, mărimea ţărilor contează. Iar cele ale statelor din UE, prea mici la scara mondială, nu mai sunt adaptate. Soluţia? Să se aplice Europei modelul Statelor Unite ale Americii – sugerează EU Observer citat de site-ul Presseurop.eu. S-a mai spus înainte, dar niciodată nu a fost atât de adevărat ca astăzi: statele europene sunt prea mici pentru afacerile internaţionale şi prea mari pentru viaţa de zi cu zi. S-a dus vremea când Germania sau Franţa erau în stare să se descurce singure pe scena mondială, ca să nu mai vorbim despre Luxemburg sau Olanda. Iată de ce există astăzi NATO, UE, şi – pentru moment – o monedă unică. Ne-am obişnuit atât de mult cu împărţirea de astăzi a continentului încât orice sugestie de a face altfel este întâmpinată cu un zâmbet condescendent – în cel mai bun caz. Dar este într-adevăr o idee atât de nebunească?

Totul se învârte în jurul crizei (Der Spiegel)

Ce se întâmplă în Spania?, se întreabă Europa şi, mai ales, Germania. Der Spiegel l-a rugat pe unul din reporterii săi, fiul unor muncitori imigranţi din Spania, să se întoarcă în ţara părinţilor săi şi să afle care sunt originile acestei crize. După ce te uiţi o vreme la ştiri în Spania, începi să înţelegi de ce jumătate din timpul de emisie este consacrat sportului. Dacă nu ar fi aşa, oamenii ar lua-o razna. Totul se învârte în jurul crizei. Chiar totul. Un mare magazin de tipul “do-it-yourself” (DIY) anunţă că oferă 200 de posturi şi primeşte 12 000 de cereri. Persoanele cu studii universitare îşi şterg diplomele de pe CV-uri pentru a concura cu cei care sunt mai puţin calificaţi. În Asturias, minerii grevişti se luptă pe străzi cu poliţia. Vânzările de seifuri au crescut. Acestea nu sunt ştiri. Este teroare – se încheie reportajul preluat de Presseurop.eu