Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uniunea Europeana isi sparge capul in buget (Le Monde)

La Bruxelles a inceput maratonul privind negocierile bugetare si a si fost intrerupt. Momentul a fost aproape dureros in conditiile in care niciun lider european nu pare dispus sa isi compromita interesul national in numele unei Europe la care cetatenii statelor membre nu mai viseaza.

Anterior lucrarilor summitului, care au inceput cu circa trei ore intarziere, presedintele Consiliului European Hermann van Rompuy s-a tinut de promisiune si a avut intalniri bilaterale cu fiecare din cei 27 de sefi de state si guverne. Primul a fost britanicul David Cameron. Premierul Regatului Unit s-a declarat profund nemultumit de propunerile facute pana atunci si a promis ca va negocia dur. O pozitie catalogata de presedintele PE Martin Schulz drept “ultimatum”. E drept ca britanicul a evitat cuvantul “veto” pe care l-a folosit deseori inainte de summit, dar asta nu inseamna ca n-ar fi pregatit sa se abtina de la votul sau pentru a bloca decizia unanima. De partea lui Cameron, cei mai importanti aliati ai sai sunt premierii suedez si olandez.

Un alt actor important care s-a abtinut de la amenintari a fost Franta. Presedintele Francois Hollande a asigurat ca e in cautare de compromis, dar a si subliniat ca Politica Agricola Comuna e un subiect tabu. Franta si Germania ar putea propune o reducere a bugetului european de 100 de miliarde si incearca sa atraga de partea lor alte state europene. E totusi o diferenta majora de la reducerea de 150 de miliarde tintita de coalitia Cameron. In caz ca nu se gaseste o solutie, bugetul din 2013 va fi rostogolit luna de luna in 2014. Lucru ce i-ar dezavantaja pe britanici pentru ca nu ar mai fi nicio reducere pentru ei. Abia atunci riscul unui “divort” intre Marea Britanie si Europa ar creste exponential.

Merkel se pregateste deja pentru urmatorul summit (Der Spiegel)

Fronturile sunt atat de divizate incat nici ultima propunere a lui van Rompuy n-a ajutat la nimic. Oficial, liderii europeni o studiaza acum. In realitate, nimeni nu crede intr-un compromis.

Comisia Europeana a propus un buget de 1091 miliarde Euro. Proiectul are sprijinul Parlamentului European, dar asta e irelevant pentru ca sefii de state si guverne nu dau doi bani pe Legislativ in chestiunea bugetara. Prima propunere van Rompuy prevedea taieri de 81 de miliarde. Nu e suficient, spun contributorii neti, ar mai fi nevoie de “ajustari moderate”, cel putin asa le-a numit David Cameron inainte sa citeasca “lista ororilor”: varsta de pensionare la birocratii europeni sa creasca la 68 de ani, taieri salariale de cel putin 10% si reducerile pensiilor. Si ar mai fi si mutarea sediului Parlamentului European de la Strasbourg la Bruxelles.
Van Rompuy s-a vazut nevoit sa se replieze. Taierile de la fondurile pentru agricultura au scazut de la 25 la 17 miliarde Euro. Cele de la fondurile de coeziune de la 29 la 18 miliarde. Ambele ajustari au fost facute la presiunea Frantei si a Poloniei. Au crescut in schimb taierile de la fondurile de cercetare si infrastructura. Si rezultatul a fost tot 1010 miliarde. Dar tot nu e bine. Si conflictul cel mai pronuntat e cel dintre Franta si Marea Britanie.

David Cameron si eurocratii (The Telegraph)

Expertii internationali speculeaza pe marginea unei posibile solutii de compromis in chestiunea bugetului european: Lui David Cameron i s-ar putea oferi o reducere a cheltuielilor cu aparatul birocratic al Uniunii si o reducere a fondurilor alocate proiectului “Connecting Europe” (telecomunicatii si retele energetice). Reducerea acestuia din urma ar putea fi folosita pentru a compensa cererile Frantei privind Politica Agricola Comuna. Acesta ar fi cel mai mare obstacol din partea marilor puteri occidentale.

Ar mai fi si alte dificultati in negocieri din punctul de vedere al Regatului Unit. De exemplu, “Rabatul” anual de 3 miliarde de lire sterline negociat de Margaret Thatcher in schimbul platilor catre Franta din Politica Agricola Comuna e un tabu. Iar atomosfera din Marea Britanie e extrem de tensionata pe marginea bugetului european. “Cel mai mare scandal al vietii publice” - este eticheta pe care o aplica un parlamentar conservator bugetului european argumentand ca fondurile sunt supuse coruptiei si managementului ineficient.