Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizionarul Steve Jobs a încetat din viaţă (Le Monde)

vizionarul-steve-jobs-incetat-viata-le-monde.jpg

Co-fondatorul Apple, Steve Jobs a murit.

Co-fondatorul Apple şi fostul director general al concernului Apple, Steve Jobs, s-a stins din viaţă la vârsta de 56 de ani, în Palo Alto, California. Jobs a căzut victimă cancerului de pancreas. Produsele sale vizionare au forţat noi obiceiuri de utilizare şi au bulversat sectoare întregi ale domeniului IT.

Produsele "Jobs" care au schimbat lumea

În 1976, Apple scotea pe piaţă primul computer într-o carcasă de lemn. Numele companiei era tăiat la fel de precis precum cele operate de un elev de şcoală generală la ora de traforaj. Avea un preţ de 666,66 USD. 1984 a fost anul naşterii Macintosh, cu adevărat începutul erei Personal Computer şi anul naşterii mouse-ului ca produs de masă.

Au urmat renumitul iMac, apoi iPodul care ne însoţeşte pe mulţi cu muzică în căştile invariabil albe.

2007 a fost anul revoluţiei în telefonia mobilă, odată cu primul iPhone, iar 2010 a făcut din tableta iPad un produs fără concurenţă pe plan mondial.

 

Le Figaro: Omul care a făcut Apple

 

Fondatorul concernului Apple a fost o persoană carismatică şi vizionară. Steve Jobs a reinventat informatica modernă. "Dacă doriţi să înţelegeţi religia mea, utilizaţi un computer Macintosh sau Apple II. Eu sunt conţinut în fiecare dintre ele", spunea Jobs în 1993, într-un interviu acordat Le Figaro.

În 1955, imediat după naştere, micul Steven Paul era adoptat de familia Jobs. La 23 de ani purta costum, cravată şi plete şi câştigase deja primul milion de dolari. În 2008, când Bloomberg anunţa moartea lui Jobs din cauza stării sale de sănătate, Jobs glumea câteva zile mai târziu spunând: "vestea morţii mele este extrem de exagerată". Ultima sa apariţie pe scenă a fost în 7 iunie la San Francisco, pentru prezentarea serviciului iCloud.

 

Die Welt: Cum Steve Jobs a inventat PC-ul, pentru a-l desfiinţa apoi

 

Multă vreme, computerul personal a folosit, în principal, la prelucrarea de text. Odată cu touchscreen-ul, Steve Jobs i-a făcut pe utilizatori să îşi ia adio de la inspiraţia Gutenberg. Cu toţii am scris la calculator, atâta vreme cât nu am avut ce face mai bun. Curând, calculatorul personal aşa cum îl ştim va fi folosit de cei care chiar scriu. Sunetul tastaturii va deveni din ce în ce mai străin. Va semăna cu zgomotul produs de un camion. Dar în societatea urbană modernă, camioanele nu vor mai avea ce căuta în centrul oraşului…

 

Steve Jobs şi sfîrşitul erei de garaj

 

Odată cu stingerea din viaţă a lui Steve Jobs, lumea pierde ultimul mare vizionar din timpurile inventării informaticii şi a computerului. Ultimul element de geniu din IT tocmai a părăsit câmpul digital. Când a venit anunţul retragerii lui Jobs de la şefia Apple, lumea a fost în haos preţ de câteva zile. Pentru că nu era vorba de o ştire de business, ci de căderea unui zeu din Olimpul IT. Toate marile companii digitale din lume, Microsoft, Amazon, Google şi bineînţeles Apple, au fost înfiinţate în garaj. Dar vremea băieţilor care cucereau lumea de la calculatoare montate pe mese lângă maşina break a părinţilor a apus definitiv. La fel şi cea a fondatorilor şi managerilor care au lucrat zeci de ani pe un salariu de un dolar.

 

Washington Post: Amintirea unei moşteniri mondiale

 

Este greu de rezumat în cuvinte impactul pe care Steve Jobs l-a avut asupra unei lumi întregi. Cotidianul american Washington Post a strâns reacţii la vestea morţii sale.

Barack Obama: "Steve a fost unul dintre cei mai mari inovatori americani, destul de curajos pentru a vrea să schimbe lumea şi destul de talentat pentru a o face într-adevăr. Omenirea a pierdut un mare vizionar. Şi nu există apreciere mai mare a creaţiei sale decât faptul că mare parte a lumii a aflat de vestea morţii sale prin intermediul unei invenţii marca Apple".

Bill Gates: "Mai bine de jumătate din viaţă am fost colegi, concurenţi şi prieteni. Pentru noi toţi, care am avut şansa să îi fim aproape într-o formă sau alta, a fost o onoare înnebunitor de mare! Îmi va lipsi enorm…".

 

The Telegraph: Poate Apple continua magia lui Steve Jobs?

 

Leonardo din Silicon Valley, aşa a fost supranumit Jobs, o rară îmbinare de geniu tehnic şi ochi pentru design. Şi dacă lumea va simţi absenţa lui Steve Jobs, cea mai afectată va fi totuşi compania sa. În perioada în care fondatorul a părăsit Apple, compania aproape a ajuns în faliment. În actul al doilea, tot Jobs a salvat concernul şi l-a ridicat la ceea ce este astăzi. Acum că figura simbolică în jurul căreia a fost creat şi recreat brandul Apple s-a stins, temerile că doliul se va instala permanent deasupra "mărului muşcat" cresc exponenţial.

 
Revista Presei Europene cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu şi Magda Prelipceanu