Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


20% dintre medici au renunţat la protest, restul taxează consultaţiile (Evenimentul Zilei)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cum rezistă castraveciorul românesc atacului E.coli” (România Liberă). „Cazul Dragnea: blocarea banilor UE este iminentă” (Adevărul). „Generaţia etnobotanicelor. Copilul de 10 ani care îşi injectează "legale": "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă" (Gândul). „Huidu: Nu îmi aduc aminte cum este Dincolo” (Evenimentul Zilei). „Bătălia finală pentru Chişinău şi soarta Transnistriei” (România Liberă).

20% dintre medici au renunţat la protest, restul taxează consultaţiile, aflam din Evenimentul Zilei. Din peste 11.000 de medici de familie din România, aproape 2.000 au semnat contract cu asigurările. Dacă până acum au oferit consultaţii gratuite, de azi, pacienţii vor scoate din buzunar aproximativ 20-25 de lei pentru o consultaţie. Pentru a menţine cabintele pe linia de plutire, medicii se vor concentra pe cazurile mai grave şi mai puţin pe controalele de rutină.

Cum rezistă castraveciorul românesc atacului E.coli. România Liberă observa că deşi Germania a recunoscut că nu castraveţii sunt responsabili pentru epidemia de E.coli, unul dintre primii doi producători din România a ajuns deja pe butuci. În urma scandalului E.coli, vânzările de castraveţi de pe piaţa internă au scăzut cu 80%. În acelaşi timp, un alt mare producător român de castraveţi continuă să exporte zilnic 100 tone de legume în UE.

Terorismul alimentar, o spaimă la modă. În Adevărul citim că temerile privind existenţa unei mâini criminale în cazul contaminărilor cu E.coli ucigaş câştigă teren. Numărul deceselor provocate de bacteria ucigaşă a ajuns la cel puţin 24 în Germania. Un gram de E.coli enterohemoragic poate infecta întreaga omenire.

Alt subiect din AdevărulCazul Dragnea: blocarea banilor UE este iminentă. Procedurile în baza cărora s-au dat banii UE în România au deficienţe grave. Acest lucru rezultă în urma auditului preliminar făcut de Comisia Europeană pentru Programul Operaţional Regional finanţat prin Fondurile Structurale şi de Coeziune, au confirmat, pentru "Adevărul" Europa, surse de la Bruxelles. Auditul a fost efectuat în perioada martie - aprilie a acestui an,  neregulile sunt legate în special de procedurile de achiziţii publice. România beneficiază de alocări totale pentru infrastructură, în perioada 2007 - 2013, de circa 859 de milioane de euro.

Kelemen Hunor, despre regionalizare, la Interviurile Gândul: "Aşa trebuie să fie: Harghita, Covasna şi Mureş".  UDMR se menţine pe poziţie, susţinând o regiune de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor precizează că la nivelul Coaliţiei nu s-a discutat despre varianta PDL de reorganizare admnistrativă, apreciind însă că propunerea de transformare a celor opt regiuni de dezvoltare în judeţe nu este viabilă.

Gândul.info are astăzi şi un reportaj cutremurător despre Generaţia etnobotanicelor. Copilul de 10 ani care îşi injectează "legale": "E ca şi cum aş avea, aşa... multă ciocolată în burtă". Undeva la graniţa dintre cartierele bucureştene Rahova şi Ferentari  sosirea ambulantei Asociaţiei Romane Anti-SIDA este aşteptată, în fiecare săptămână, într-o zi şi ora ştiute de toţi consumatorii de droguri din zonă.

"Nu îmi aduc aminte cum este Dincolo". "Cârcotaşul" Şerban Huidu a vorbit, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, despre accidentul suferit la o staţiune de schi din Austria, despre recuperare şi revenirea pe sticlă. " Câteva luni am luat nişte medicamente foarte puternice. Mă simţeam ca şi cum aş fi fost beat tot timpul … Cei doi băieţi ai mei m-au tras înapoi la viaţă. ", povesteşte Huidu.

Bătălia finală pentru Chişinău şi soarta Transnistriei. România Liberă notează că Alianţa pentru Integrare Europeană din Republica Moldova a evitat în ultima clipă un eşec la alegerile pentru primăria capitalei. Liberalul Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dondon se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor pentru primăria Chişinăului, deoarece nici unul dintre cei doi candidaţi nu a obţinut peste 50 la sută din voturi.  Bătălia pentru Chişinău va fi aprigă mai ales că, în consiliul municipal, comuniştii ar fi obţinut, la limită, majoritatea.

Încheiem cu Adevărul, care a stat de vorbă, la Paris, cu  Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional. Vrea să desfiinţeze zona euro. Apoi, să abolească spaţiul Schengen. Şi apoi, Fondul Monetar Internaţional. Cele mai proaspete sondaje arată că Marine Le Pen va intra în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Şi că ar obţine, indiferent împotriva cui ar candida, 37% din voturi. Cu alte cuvinte, are şanse serioase de a deveni următorul preşedinte al Franţei.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu