Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


20.000 de români s-au înarmat în 2011 (Gândul)

Siveco, numele succesului in afacerile cu statul (România Liberă) - Arafat îi zdrobeşte pe politicieni în sondaje (Adevărul) - Protestul de adio al Văii Jiului. Urmează falimentul (Evenimentul Zilei) - Guvernul Boc a lăsat o restanţă de 10 mld. lei la veniturile bugetare (Ziarul Financiar)

20.000 de români s-au înarmat în 2011, scrie Gândul. Fostul şef de la Arme din Poliţie, pensionat anul trecut, are acum un magazin de arme şi muniţie aflat la câţiva paşi de Poliţia Capitalei, pe Brezoianu.  Din spatele tejghelei de sticlă, sub care se odihnesc inofensiv pistoale Walter, Colt sau un impunător revolver Magnum de la Smith&Wesson, fostul comisar şef de poliţie Constantin Grumezescu îşi învaţă un client ce poate face cu noua puşcă de vânătoare Benelli, pe care tocmai a achiziţionat-o, cu 6.500 de lei. "Stii cât e valabil avizul psihologic? Pâna ieşi pe uşa cabinetului!"  spune el

Cristian Tudor Popescu e de părere că  “nişte responsabili din MAI  trebuie să plătească pentru ce s-a întâmplat. Medicii care l-au declarat apt psihic pe criminal ar trebui să facă puşcărie. Regimul de posesie al armelor cu glonţ – restrâns drastic atât în poliţie, cât şi în armată. Căci e vorba de un caz de crimă organizată - organizată de autorităţi.

România informatizată stă pe loc. România Liberă porneşte de la faptul că instituţiile publice din România pompează sute de milioane de euro în sisteme informatice, dar adesea acestea clachează în momentele-cheie. Preferata guvernelor care s-au succedat pentru astfel de contracte este Siveco România. Peste o tremie din afacerile Siveco vin din afaceri cu statul. Beneficiile statului nu sunt la fel de clare.Amănunte în România Liberă

Adevărul are Interviu sub zodia cancerului: Lucian Duţă, morfina şi “băieţii informaticieni”. Mandatul şefului de la Casa Naţională de Sănătate rămâne în memorie printr-o cădere a unui sistem informatic de gestiune, care a costat zeci de milioane de euro, şi o printr-o criză a morfinei. Azi, Lucian Duţă susţine că ambele "crize" au fost artificiale.

Arafat îi zdrobeşte pe politicieni în sondaje, mai aflăm din Adevărul. Potrivit barometrului realizat de IMAS, în luna februarie, Raed Arafat are o cotă de încredere de 76,1%. Ziarul reaminteşte că pragul maxim de încredere  fusese atins de Traian Băsescu în ianuarie 2010. Atunci şeful statului întrunea 38,8% din aprecierile pozitive ale românilor. Scorul de astăzi al lui Arafat este aproximativ egal cu rezultatele însumate  ale principalilor lideri politici. Preşedintele Traian Băsescu, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, liderul PSD,  Victor Ponta, şi cel al PNL, Crin Antonescu,  au împreună 78,2%  -  puţin peste rezultatul lui Arafat.

Evenimentul Zilei scrie despre Protestul de adio al Văii Jiului. Urmează falimentul. Compania Naţională a Huilei intră în lichidare anul acesta. Minerii mai cer un spor de 100 de lei, dar pentru mulţi dintre ei este ultimul sezon de greve. Numărul minerilor care sau postat marţi în faţa sediului Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a ajuns la 1.000.

Nici când a mers bine economia veniturile la buget nu au fost colectate eficient constata Ziarul Financiar. Guvernul Boc a lăsat o restanţă de 10 mld. lei la veniturile bugetare pentru că statul nu a reuşit să colecteze bani din economie în acelaşi ritm cu creşterea economică de anul trecut. PIB a crescut datorită agriculturii, iar din acest sector nu se colectează foarte multe taxe. Justificări pot exista, scrie Sorin Paslaru, redactor sef al publicatiei Problema nu vine însă neapărat de la oameni, cât de la construcţia instituţională. El da un exemplu graitor in paginile ZF “asupra unei simple covrigării, cu afaceri de maximum 50.000 de euro pe an, au drept de control opt instituţii“. Ce se poate face? Iata o idee “Comisia de Prognoză are 80 de angajaţi, în Institutul de Prognoză al Academiei României şi alte institute de cercetare în economie mai lucrează câteva sute de cercetători. Prea puţine proiecte se ocupă însă de cum trebuie îmbunătăţită colectarea veniturilor la buget şi de analiza unor modele econometrice actuale din care să rezulte soluţii pentru guvernare”

Cozi interminabile la ghişeele de taxe şi impozite locale din Capitală. Şefii instituţiilor spun că fac "tot ce este posibil" pentru a mulţumi contribuabilii aflăm din Gândul. Bucureştenii se înghesuiesc pentru a beneficia de ultimele zile în care pot obţine reducerea de 10% pe care o pot primi, până la data de 31 martie, în cazul în care aleg să plătească integral impozitele locale anuale. Reprezentanţii Directiei Generale de Taxe si Impozite se aşteaptă ca în zilele următoare numărul celor care se vor prezenta la ghişee să crească. Ei dealtfel recunosc ca "întotdeauna lunile ianuarie şi martie sunt cele mai aglomerate" din an.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu