Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din 2013 începe avalanşa scumpirilor. Ce alte veşti proaste ne dă economia (România Liberă)

Cine este Daniel Morar şi ce fel de partidă a câştigat (România Liberă) - DNA acoperă miorlăitul pisicii (Jurnalul Naţional) - Ne merităm aleşii? (Adevărul)

Din 2013 începe avalanşa scumpirilor. Ce alte veşti proaste ne dă economia (România Liberă)

Adevărul despre care nu va vorbi nimeni în campania electorală cresc preţurile la mâncare, gaze şi energie electrică, plus accizele, cu 5%. De regulă, după alegeri urmează ajustări, fie la nivelul veniturilor statului (fiscalitate crescută), fie la nivelul cursului de schimb (lipsa de performanţă din economie devine brusc vizibilă), fie din ambele direcţii. Să nu uităm că în 2013 şi 2014 sunt vârfuri de rambursare în contul datoriei publice externe (cam 5 miliarde euro anual), iar cursul de schimb dă semne de nervozitate încă de acum.  Să ne rugăm măcar să plouă, iar anul agricol 2013 să fie unul bun, pentru a nu adăuga noi motive de creştere a preţurilor din dezechilibrul dintre cerere şi ofertă pentru produsele alimentare.

Cine este Daniel Morar şi ce fel de partidă a câştigat (România Liberă)

Un prim ministru şi un ministru se află la închisoare împreună cu 6 deputaţi, 2 senatori. În total 4700 de persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie. Acesta e bilanţul prezentat ieri de procurorul Daniel Morar după 7 ani în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În opinia Sabinei Fati „politica nu mai este în România locul pe care şi-l doresc cei care vor să parvină în siguranţă pe spezele statului, în vreme ce magistratura nu mai este văzută ca modalitate de îmbogăţire pe seama mitei, iar aceste lucruri se întâmplă şi datorită lui Daniel Morar, probabil unul dintre puţinii câştigători ai partidei care s-a jucat în epoca Băsescu”.

DNA acoperă miorlăitul pisicii (Jurnalul Naţional)

Petru Calapodescu scrie despre dosarul “Referendumul”. “Cei puşi sub urmărire sunt o serie de săteni de prin Gorj, Teleorman sau Vrancea, unde procurorii au dat năvală  ca, până la urmă, să descopere mai nimic. dmiţând că au fost câţiva cetăţeni care au încălcat regulile, numărul lor e atât de mic, încât n-au influenţat cu nimic rezultatul referendumului prin care 90% din votanţi i-au cerut lui Băsescu să plece. Apropo, cred că un procuror care şi-a permis să anticipeze la 1 - 1,5 miloane de voturi aşa-zisa fraudă, când practic ea e, dacă există, microscopică, ar cam trebui să-şi dea demisia din magistratură. Nu-i aşa, dle Morar? Toată această farsă de prost gust nu face decât să compromită odată în plus, dacă mai era loc de aşa ceva, DNA”. Integral în Jurnalul Naţional.

Cum pot scăpa baronii USL de puşcărie pe sub nasul UE (Evenimentul Zilei)

Silviu Sergiu consideră că “dacă DNA nu ar fi anchetat în această perioadă dosarul „Referendumul”, probabil că Victor Ponta ar fi mers pe burtă în continuare în privinţa procurorilor- şefi. Baronimea USL nu-i dă însă pace.  Parlamentul este cel care face lucrurile murdare. Anchetarea procurorilor care investighează fraudele de la referendum a generat deja îngrijorarea Comisiei, care va menţiona acest demers în viitorul raport pe Justiţie. Deocamdată, nu sunt semne că procurorii s-ar lăsa timoraţi. Oricum, dacă vor merge până la capăt, Ponta va avea ceva de câştigat. Cu câţiva baroni la puşcărie, va mai scăpa de rivalii din partid, mai ales că unii dintre ei visează să-i sufle funcţia de premier după alegeri” scrie jurnalistul EVZ.

Ne merităm aleşii? (Adevărul)

Mircea Vasilescu se uită mai atent la raportul Institutului pentru Politici Publice despre activitatea parlamentarilor în legislatura 2008-2012. Situaţia de ansamblu e cam asta: cei mai puţin activi în Parlament sunt cei mai activi la televizor. “Studiul IPP arată, de asemenea, că mulţi parlamentari nu au competenţe specifice, nu se pricep la ceva anume, ci sunt simpli soldaţi disciplinaţi ai partidului. Şi atunci, de ce ne mirăm de calitatea proastă a vieţii noastre, când ea este decisă de legile iniţiate sau votate de nişte inşi mediocri, împinşi în faţă de partide?Atât timp cât foarte mulţi cetăţeni suferă de somnolenţă civică, ne merităm soarta. Şi aleşii” conchide Mircea Vasilescu.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu