Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


78.000 de romani au ieşit din ‘sclavagism’ (Evenimentul Zilei)

sclavagism.jpg

78.000 de romani au ieşit din ‘sclavagism’

„Băsescu a descoperit „boierii-baroni“ din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică” (Ziarul Financiar). „FMI nu şi-a dat acceptul pentru scăderea CAS în 2011. Discuţiile se vor relua în toamnă” (Ziarul Financiar). „Cum a pus FMI mâna pe Europa” (Adevărul). „Ninsorile de mai îngheaţă turismul” (Adevărul). „Fermierii nu se tem de vremea rea” (România Liberă).

„78.000 de români au ieşit din sclavagism’”. Premierul Emil Boc vorbeşte în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei despre efectele noului Cod al Muncii, despre restructurarea companiilor de stat şi despre cum va fi resimţită în buzunare creşterea economică. Cu mai puţin de o săptămână înainte de congresul PDL, Emil Boc este sigur că va câştiga un nou mandat în fruntea partidului şi are un mesaj pentru electoratul de dreapta în perspectiva alegerilor din 2012. "Sunt sigur că, în urma redresării economice, PDL va creşte electoral"

„Băsescu a descoperit 'boierii-baroni' din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică, observa Ziarul Financiar. Şeful statului i-a identificat la finalul săptămânii trecute pe marii "boieri - baroni" ai economiei româneşti în persoana directorilor celor mai mari companii energetice locale. Aceste firme deţinute de stat sunt controlate de Ministerul Economiei, condus de PD-L, iar şefii lor sunt numiţi exclusiv pe criterii politice şi fac parte tot din PD-L. Pe lista neagră a preşedintelui se numără Compania Naţională a Huilei, firmă cu datorii de peste un miliard de euro, complexurile energetice Turceni şi Rovinari, cele mai mari din bazinul Olteniei, Termoelectrica, firmă despre a cărei reorganizare se vorbeşte de ani de zile, Oltchim şi Poşta Română. Băsescu nu a dat însă niciun exemplu din sfera companiilor de stat administrate de Ministerul Transporturilor, instituţie pe care la rândul său a condus-o.

Pe de altă parte, „FMI nu şi-a dat acceptul pentru scăderea CAS în 2011. Discuţiile se vor relua în toamnă, mai anunţa Ziarul Financiar. FMI şi Guvernul prezintă astăzi rezultatele primei evaluări a noului acord cu FMI(de tip 'precauţie', cum l-a numit preşedintele Traian Băsescu).

„Cum a pus FMI mâna pe Europa”. Înainte de izbucnirea crizei, Fondul Monetar Internaţional avea operaţiuni neînsemnate şi se vorbea chiar de desfiinţarea instituţiei. În prezent, tot mai multe ţări depind de organizaţie. În rubrica "Dosar" din această săptămână, Adevărul  îţi arată cum un politician abil a reuşit să profite de contextul economic nefavorabil pentru a reinventa FMI. Înainte de izbucnirea crizei mondiale, Fondul Monetar Internaţional acorda credite numai statelor sărace, din lumea a treia. Ţările care cotizau la Fond cereau reducerea bugetului acestuia. În spatele uşilor închise, se vorbea chiar de desfiinţarea organizaţiei care, de-a lungul timpului, devenise mai degrabă o instituţie cu titlu onorific.

Tot din Adevărul aflăm că „Ninsorile de mai, îngheaţă turismul. Anul acesta am avut cel mai friguros început de mai din ultimii 12 ani, iar operatorii se plâng că litoralul atrage mai puţini turişti decât anul trecut.

În schimb, „Fermierii nu se tem de vremea rea”, scrie România Liberă. Pentru că a fost frig şi în aprilie, porumbul e deja întârziat cu două săptămâni, iar vegetaţia care a apărut este palidă şi lipsită de clorofilă, spun reprezentanţii agricultorilor. Cu toate acestea, fermierii privesc cu optimism anul agricol. Dacă nu mai dă îngheţul, sunt toate şansele să avem un an bun, spun ei. Agricultorii speră la exporturi mai mari de cereale.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu