Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acum este momentul să atragem banii străinilor! (Adevărul)

„Rezerviştii păgubiţi vor primi banii înapoi” (Evenimentul Zilei). „Companiile petroliere nu sunt instituţii de binefacere” (Gândul). „Protestatarii de la PECO au fost  luaţi la bani mărunţi” (Adevărul). „De la înscăunarea ca lider a lui Crin Antonescu, PNL a devenit un partid în poziţie de drepţi” (Evenimentul Zilei). „Harta reducerilor de preţuri” (Gândul).

Acum este momentul să atragem banii străinilor!”, scrie Adevărul. România poate profita de măsurile economice împovărătoare ale vecinilor maghiari pentru a atrage cât mai mult capital străin în ţară. Dezvoltarea statului depinde, într-o mare măsură, de fluxul de capital străin care intră în ţară. Autorităţile susţin că nu ne permitem să reducem fiscalitatea. Specialiştii recomandă: reducerea birocraţiei, relaxare fiscală, dezvoltarea infrastructurii, simplificarea sistemului juridic, predictibilitate fiscală.

Din Evenimentul Zilei aflăm că „rezerviştii păgubiţi vor primi banii înapoi”. Potrivit oficialilor MApN, o parte dintre pensii au fost reduse din cauza lipsei unor adeverinţe de venit la dosar şi, ca atare, s-a folosit la calcul salariul mediu pe economie. Între timp, rezerviştii sunt hotărâţi să se lupte cu guvernanţii în instanţă. Doar 251 de foşti militari vor scăpa de recalcularea pensiilor după ce Curtea Supremă le-a dat câştig de cauză în procesul intentat anul trecut statului român. De altfel „în încercarea de a-şi recupera o parte din drepturile băneşti pierdute şi bazându-se pe o legislaţie încă ambiguă, mii de foşti şi actuali bugetari au dat în judecată instituţiile unde sunt sau au fost angajaţi”, se arată într-un raport realizat de Alianţa pentru o Românie Curată.

Companiile petroliere nu sunt instituţii de binefacere”. Gândul consemnează reacţia Lukoil după ce un val de inspecţii inopinate ale Fiscului a luat cu asalt companiile petroliere. Reprezentanţii statului vor să afle cum se face preţul la benzină şi motorină. Primele rezultate preliminare vor fi formulate în câteva zile. Reprezentantul Lukoil afirmă că „toţi marii jucători de pe piaţa locală, cu excepţia Petrom, înregistrează pierderi”.

Protestatarii de la PECO au fost  luaţi la bani mărunţi”, citim în Adevărul. 12 dintre cei 20 de şoferi care la 30 decembrie 2010 au protestat la Craiova faţă de scumpirea carburanţilor, prin plată cu mărunţiş, au fost amendaţi. Oamenii legii i-au legitimat pe protestatari, explicându-le că este o acţiune de rutină, numai că la câteva zile de la acţiunea lor, oltenii au primit acasă procesul verbal. Erau anunţaţi că fiecare dintre ei a fost amendat cu 200 de lei pentru „tulburarea liniştii şi a ordinii publice, dar şi pentru că au claxonat fără motiv, în mod repetat”.

Din Adevărul mai aflăm şi că „Antonescu trece Alianţa cu PSD peste Congresul lui Orban”. Şeful PNL susţine că majoritatea liderilor de filiale consultaţi sunt pentru alianţa cu social-democraţii. Crin Antonescu nu consideră necesar un congres extraordinar pentru discutarea protocolului cu PSD, dar Ludovic Orban face lobby în teritoriu pentru reunirea acestui for.

În editorialul Evenimentul Zilei intitulat "Tăcerea mieilor", Mircea Cărtărescu scrie: „De la înscăunarea ca lider a lui Crin Antonescu, Partidul Naţional Liberal a devenit un partid în poziţie de drepţi. Nu se aude, din această zonă a politicii noastre, decât un discurs unic, autoritar, paranoid, discursul unui lider care, în loc de orice idei în slujba binelui comun, nu are decât două obsesii: doborârea preşedintelui Băsescu şi înlocuirea sa cu însuşi Crin Antonescu, care tinde astfel să devină, cum ar fi spus Marin Preda, «un Băsescu al doilea, mai prost»”.

Evenimentul Zilei mai scrie că „liberalii fac planul pentru marea împărţeală cu PSD”. Liderii locali au prins curaj şi au început să-şi anunţe candidaturile pentru alegerile din 2012. În Vrancea, de pildă, cunoscut fief al baronului PSD, Marian Oprişan, deputatul PNL, Nini Săpunaru şi-a luat avânt pentru Primăria Focşani. În Prahova, unde PSD are un scor ridicat, senatorul PNL, Teodor Meleşcanu propune varianta sondajelor de opinie, care să clarifice numele candidatului la primărie sau la Consiliul Judeţean.

Încheiem cu Gândul care publică „harta reducerilor de preţuri ţinând cont că mâine încep soldările. Între 15 ianuarie şi 28 februarie se fac reduceri între 20 şi 70 la sută la îmbrăcăminte, încălțăminte dar şi la alte produse cu caracter sezonier. În capitală 100 de magazine au anunţat reduceri”.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu