Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acuzaţia de şantaj i-a pus din nou cătuşe lui Vântu (Evenimentul Zilei)

„Înlocuirea lui Botiş încurcă PDL” (România Liberă). „Bietul Boc! Băsescu l-a condamnat să fie preşedintele PDL” (Evenimentul Zilei). „Nicolae Ivăşchescu, ministrul interimar al Muncii şi averea sa fabuloasă” (Gândul). „Necolaiciuc rămâne în arest. Ce-l aşteaptă de acum încolo pe «Ţarul CFR»” (România Liberă). „Principesa Margareta a României: Suntem pregătiţi pentru restaurarea monarhiei” (Adevărul).

Acuzaţia de şantaj i-a pus din nou cătuşe lui Vântu”. Este a doua arestare în şapte luni, socoteşte Evenimentul Zilei. Omul de afaceri a fost reţinut de procurori în urma plângerilor formulate împotriva lui de managerul Realitatea, Sebastian Ghiţă. Proba cea mai „grea” din este o înregistrare a unei discuţii în care Vinţu îl ameninţă pe Ghiţă. Discuţia a avut loc, pe 2 aprilie, într-o benzinărie: „Am împuşcat sute de rakeţi, nu zeci, sute. Mă refer la propriu. Fii atent aici. Ţi-au şuierat gloanţele pe la urechi”.

Înlocuirea lui Botiş încurcă PDL”. România Liberă notează că „după ce Ioan Botiş a fost convins să demisioneze de la Ministerul Muncii, premierul a căpătat o nouă problemă: taberele prinse în lupta pentru şefia partidului şi-ar dori propriul om la şefia ministerului. Aproape toate variantele implică unele probleme”, scrie România Liberă care trece în revistă câteva dintre numele vehiculate: Marian Sârbu, Gheorghe Barbu, Claudia Boghievici şi Raluca Turcan sau Valentin Mocanu. Oricum, numirea ca interimar a secretarului de stat, Nicolae Ivăşchescu, oferă practic prim-ministrului un răgaz de maximum 30 de zile. Convenţia Naţională a PDL este programată pentru data de 14 mai.

În editorialul „Bietul Boc! Băsescu l-a condamnat să fie preşedintele PDL”, Mircea Marian scrie în Evenimentul Zilei: „Emil Boc vrea să rămână şef la Palatul Victoria, iar în guvernul său să fie cât mai mulţi cei care, pe de-o parte, îi sunt apropiaţi, iar pe de altă parte îi sunt inferiori din punct de vedere intelectual, pentru ca nu cumva vreunul dintre miniştri să crească prea mult şi să înceapă să viseze la conducerea guvernului. Botiş, la fel ca şi toţi cei ajunşi în executiv după ultimele remanieri - Ariton, Igaş, Vreme sau Ialomiţianu - îndeplinea ambele condiţii”.

Gândul se uită atent la „Nicolae Ivăşchescu, ministrul interimar al Muncii şi averea sa fabuloasă”. El „este un om bogat, deşi a pierdut enorm, în ultimii doi ani, afacerile sale fie dând faliment, fie reducându-se la limita profitabilităţii. Averea lui Ivăşchescu a căpătat proporţii între anii 2004-2008, când a achiziţionat 8 terenuri, în suprafaţă de 1,6 hectare, aflate în intravilanul localităţilor Predeal, Cornu, Corbeanca şi Voluntari”. Averea familiei Ivăşchescu sunt terenurile, o casă în Voluntari, un apartament în Bucureşti de 146 mp, bijuterii şi ceasuri în sumă de 40.000 de euro. Nicolae Ivăşchescu este vicepreşedinte al organizaţiei PDL din sectorul 6 şi a fost numit secretar de stat la Ministerul Muncii, în mai 2010. Ivăşchescu este unul dintre artizanii noului Cod de dialog social propus de guvernarea Boc, prin asumarea răspunderii.

„Necolaiciuc rămâne în arest. Ce-l aşteaptă de acum încolo pe «Ţarul CFR», citim în România Liberă. Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, acuzat de devalizarea instituţiei, a fost audiat ieri de magistraţi în toate cele patru dosare în care au fost emise mandate de arestare preventivă pe numele acestuia. Ambasada SUA speră ca evoluţia cazului Necolaiciuc să „trimită un puternic semnal celor implicaţi în activităţi similare”.

Pe cine trage după el «Ţarul» de la CFR” titrează Adevărul. Mihai Necolaiciuc zis „Ţarul”, din cauza atitudinii sfidătoare pe care o afişa faţă de angajaţi. El va trebui să explice unde s-au evaporat peste 55 de milioane de euro. Una dintre acuzaţiile aduse acestuia este contractul încheiat de CFR SA prin care feroviarii achiziţionau trandafiri ornamentali şi servicii de plantare în valoare de un milion de euro. Apoi, un raport al Curţii de Conturi relevă că din ordinul lui Mihai Necolaiciuc ar fi fost scoase din funcţiune nelegal 23.000 de vagoane şi 1.059 de locomotive. Utilajele au fost vândute ca fier vechi către diverse persoane juridice. Adevărul reamintește şi că „Necolaiciuc a fost decorat, de către preşedintele Constantinescu, cu cea mai înaltă distincţie a statului: Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler în anul 2000”.

De asemenea, în Adevărul citim un interviu cu „Principesa Margareta a României: Suntem pregătiţi pentru restaurarea monarhiei”. Alteţa Sa Regală vorbeşte, în exclusivitate pentru Adevărul, despre anii pe care Familia Regală i-a petrecut în exil, despre şocul din decembrie 1989 şi despre viitorul monarhiei în România.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu