Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adio, spaţiul Schengen! Ce pierde România? (Evenimentul Zilei)

„De ce nu ne vor Franţa şi Germania în Schengen?” (Gândul). „A venit nota de plată pentru anii de bătălii sterile şi pentru distrugerea oricărui proiect naţional” (Adevărul). „Mai poate face România ceva pentru a intra în Schengen?” (România Liberă). „Învingătorii şi învinşii bugetului pe 2011” (România Liberă). „Revoluţionarul şi securistul. Ce au făcut în 1989 şi ce fac acum” (Evenimentul Zilei).

Adio, spaţiul Schengen! Ce pierde România?”, aflaţi din Evenimentul Zilei. Descurajarea investitorilor străini şi o lovitură dată imaginii ţării noastre – acestea ar fi principalele efecte ale unei eventuale decizii de amânare a aderării la spaţiul de liberă circulaţie.

De ce nu ne vor Franţa şi Germania în Schengen?”. Gândul preia şi explică textul scrisorii obţinute ieri de RFI. Miniştrii de Interne din cele două ţări au cerut amânarea într-o scrisoare către Comisia Europeană şi către viitoarea preşedinţie ungară a UE, în ciuda declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu că nu acceptăm „întârzierea pe motive netemeinice". Amânarea aderării ar fi de cel puţin şase luni, aderare care se aştepta la finele lunii martie 2011, şi se invocă neîndeplinirea unor obiective asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). România şi Bulgaria mai au multe de făcut în privinţa combaterii corupţiei şi a crimei organizate, precum şi privitor la reformele în sistemul judiciar, consideră cei doi miniştri.

Dl. Băsescu crede că Sarkozy şi Merkel sunt Vântu şi Voiculescu”, notează Cristian Tudor Popescu în varianta on line a ziarului Gândul. „Nu am cum să rezum altfel atitudinea celui care reprezintă România, la vârf, în Europa. De câte ori, şi au fost atâtea în ultimii ani, s-a compromis grav în politica internă, dl. preşedinte a recurs sistematic la incriminarea "mogulilor", a trusturilor de presă, a opoziţiei că argumenta ad hominem... Înduioşător până la groază e faptul că dl. Băsescu crede că în UE merge făcutul din vorbe ca-n România. Cine îşi închipuie dl. Băsescu că stă să-l asculte la Bruxelles când zice că România e discriminată? Justiţia românească nu va arăta mai bine în anul care vine, corupţia nu va da înapoi fiindcă a decretat dl. preşedinte că suntem discriminaţi. Dar o schimbare a atitudinii franco-germane se poate încerca. Rezolvarea impasului care se profilează ţine de politica externă”.

A venit nota de plată pentru anii de bătălii sterile şi pentru distrugerea oricărui proiect naţional”, consideră Ion M. Ioniţă în editorialul Adevărul.Faptul că şi bulgarii au aceleaşi probleme nu îndulceşte cu nimic lucrurile”, adaugă Ion M. Ioniţă.

Mai poate face România ceva pentru a intra în Schengen?”, se întreabă România Liberă. „Teoretic, există şansa intensificării negocierilor pentru a schimba poziţia statelor care nu ne vor în Schengen. Practic, termenul e prea scurt pentru a răsturna situaţia”.

Acelaşi ziar are un subiect în exclusivitate. „Statul român dă 60 milioane euro pentru salariile a 35.000 de preoţi şi dascăli”. În legea bugetului de stat apar prevăzute aceste sume. Ele cresc cu 9,12 %, în cazul preoţilor, şi cu 30 % pentru personalul neclerical. Reprezentanţii secretariatului de stat pentru Culte spun însă că diferenţa este dată de rectificările apărute în cursul anului 2010.

Învingătorii şi învinşii bugetului pe 2011”, România Liberă face o sinteză. În zona protecţiei sociale a sănătăţii şi a activităţilor culturale statul va da cu 15 % mai puţini bani. Împrumuturile luate de stat în ultimii ani cu scopul finanţării deficitului îşi spun şi ele cuvântul. Anul viitor se va plăti cu 22 % mai mult pentru dobânzi decât în acest an. Pentru a face rost de bani anul viitor, statul taie subvenţiile, cheltuielile cu asistenţa socială şi a scos din joben venituri mai mari din TVA cu 18 % , deşi nivelul acestei taxe a crescut în acest an cu doar 5%. Singurul impozit unde statul se aşteaptă la venituri mai mici este cel pe profit. Criticat din toate direcţiile, proiectul bugetului pe anul viitor a fost adoptat de Parlament.

Revoluţionarul şi securistul. Ce au făcut în 1989 şi ce fac acum”. Reporterii cotidianului Evenimentul Zilei au stat de vorbă cu doi dintre participanții la mişcările din Cluj-Napoca, din decembrie 1989. Unul dintre ei a luptat pe baricade şi s-a ales cu un glonţ în picior, în timp ce celălalt a participat la Revoluţie ca ofiţer de securitate. Revoluţionarul are 73 de ani şi în intervalul scurs de la evenimentele din decembrie a fost de 96 de ori la procesul Revoluţiei de la Cluj şi, în final, s-a obţinut condamnarea a cinci persoane la pedepse mari de închisoare, peste nouă ani.

Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas...”, titrează Adevărul. „La 21 de ani distanţă de la revolta împotriva tiraniei, revoluţionarii nu mai au curaj nici să fluiere, în democraţie. Au vrut să huiduie, dar niciunul nu şi-a asumat responsabilitatea primului „huo“. Membrii mai multor asociaţii de revoluţionari s-au adunat ieri, în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a comemora 21 de ani de la Revoluţia română”.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu