Alertă de război (România Liberă)
Alertă de război (România Liberă)
“De unde a apărut povestea cu "actualizarea listelor electorale", pe care a pus-o pe tapet USL şi care a isterizat o ţară întreagă? Răspunsul, absolut incredibil, este că există două comunicări trimise de Curtea Constituţională după decizia prin care s-a amânat verdictul asupra referendumului. Comunicări care nu au acelaşi conţinut juridic!” explică redactorul şef Dan Cristian Turturică. “Surse din interiorul CCR, consultate de RL, spun că sintagma "actualizarea listelor electorale" a fost introdusă abuziv de către asistentul magistrat care a redactat comunicarea către Guvern. Singura cale de a descoperi cum a fost posibil ca o instituţie vitală a statului, cum este Curtea Constituţională, să comunice două variante ale aceleiaşi decizii, care se bat cap în cap, este ca Parchetul să înceapă de urgenţă investigarea modului în care a fost redactată adresa trimisă Guvernului. Iar dacă se va dovedi că totul a fost o imensă maşinaţiune, o golănie coaptă în laboratoarele USL, cei vinovaţi trebuie anchetaţi în regim de urgenţă. În clipa de faţă, procurorii şi judecătorii au rămas ultima redută care mai poate apăra statul de drept. Nu poate fi întâmplător că, ieri, Crin Antonescu a declarat că va aproba numirea unui nou procuror general, dacă ministrul Justiţiei îi va înainta o propunere. Şi asta după ce în ultima lună a repetat de zeci de ori că s-a angajat în faţa partenerilor americani şi europeni că nu va opera schimbări în conducerea Parchetului General şi a DNA în perioada interimatului său” conchide Dan Cristian Turturică în editorialul României Libere.
Jos chiloţii de Superman (Jurnalul Naţional)
“Deşi la prima vedere pare laşă, temporizarea CCR era unica decizie logică în condiţiile de azi” scrie Victor Ciutacu. “Oricât de partinici ar fi purtătorii de robe purpurii (şi sunt!) chiar nu te poţi distra pe seama a peste 8 milioane de votanţi şi nu te poţi juca de-a preşedinţii de ţară pe baza unor cifre aiuritoare. Destituirea lui Traian Băsescu sau revenirea lui la Cotroceni chiar nu-i un subiect minor. Iar România stă pe un butoi cu pulbere. Economic e dezastru, social e urgie, judiciar e jihad, politic e care pe care. O Europă întreagă se uită la noi şi se cruceşte. A intervenit cât a intervenit (şi a făcut-o abuziv), dar, după ce a impus un cvorum abuziv, nu-şi poate permite să strivească 8 milioane de oameni cărora le pasă de ţara lor, în condiţiile unui boicot de o iresponsabilitate vecină cu nesimţirea”.
Victor Ponta decontează factura suspendării (Adevărul)
Cota de încredere a premierului Victor Ponta a scăzut cu 7% în luna suspendării preşedintelui,în timp ce Crin Antonescu nu a fost afectat, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna iulie. Cum se explică o asemenea diferenţă între doi lideri politici care au iniţiat, împreună, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu? Datele au fost strânse după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, într-un moment în care prim-ministru era chemat la Bruxelles şi somat să respecte o listă de 11 solicitări a Comisiei Europene. Multe dintre punctele de pe această listă erau direct imputabile Guvernului. Este vorba, în primul rând, de ordonanţele de urgenţă prin care erau reduse atribuţiile Curţii Constituţionale sau era eliminat cvorumul la referendum. Pe de altă parte, procedura suspendării s-a suprapus cu scăderea entuziasmului faţă de activitatea Guvernului Ponta, la două luni după instalarea acestuia.
Cepoi: "Ne vom trata în spitalele de stat în aceleaşi condiţii ca la privat" (Evenimentul zilei)
Anul viitor, vom avea sistem public-privat de asigurări, iar spitalele nu vor mai fi bugetare. Doctorii vor câştiga mai bine şi vor oferi şi servicii în regim privat, la stat. Cu toate lipsurile, spitalele de stat au un avantaj pe care nici cele mai luxoase clinici private nu-l pot egala: posibilitatea de acorda ajutor în caz de complicaţii şi boli grave. Pe lângă regândirea pachetelor de asigurări, recredibilizarea sistemului de sănătate de aici trebuie să înceapă, consideră ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care anunţă măsuri inovatoare. "Pachetul de bază va acoperi riscuri mari: boli grave, cancer, spitalizare, operaţii. Tratamentul pentru boli cu risc minor va fi inclus în pachetul facultativ sau plătit direct" spune ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi în interviul acordat EVZ.