Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Americanii nu vor să renunţe la România (Gândul)

„Românii cu afaceri în Tunisia speră că noua atracţie turistică pentru străini va fi să vadă cum e o ţară fără dictator”. (Evenimentul Zilei). „Clasamentul pe oraşe la taxele pe case şi terenuri (Adevărul). „Este România mai atractivă decât China?” (România Liberă). „Ministerul Sănătăţii omite un aspect esenţial în recuperarea copiilor cu autism: decontarea terapiilor comportamentale” (Jurnalul Naţional).

Gândul scrie: „În ciuda situaţiei tensionate privind derularea contractului de construcţie a autostrăzii Transilvania, semnat de statul român cu firma Bechtel, americanii nu vor să renunţe la România, ba din contră, încearcă să obţină cel mai mare proiect românesc de infrastructură, cu obiectiv unic, din ultimii zeci de ani. Compania Bechtel Internaţional a depus la Ministerul Economiei o scrisoare de intenţie privind construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, proiect evaluat la patru miliarde de euro, conform unui comunicat oficial al ministerului”.

Din Evenimentul Zilei reţinem: „În urma protestelor, românii cu afaceri în Tunisia speră că noua atracţie turistică pentru străini va fi să vadă cum e o ţară fără dictator. În timp ce protestele din Tunisia continuă chiar şi după ce preşedintele, Zane al-Abidine Ben Ali, a fugit din ţară, românii care au afaceri acolo speră ca lucrurile să revină repede la normal. Câţiva români care se ocupă cu turismul în ţara africană visează la încasări spectaculoase: speră că turiştii de pe tot mapamondul vor lua cu asalt Tunisia crezând că exotismul a crescut odată cu eticheta de locul de unde un dictator a dat bir cu fugiţii, pusă de ştirile despre revoluţie”.

Contribuabilii din judeţele Constanţa şi Tulcea, urmaţi de cei din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, plătesc cel mai mult pentru apartamente şi terenuri”. Adevărul prezintă „clasamentul pe oraşe la taxele pe case şi terenuri, din care reiese că locuitorii din zonele turistice au cel mai mult de achitat la Fisc”. Presiunea fiscală nu e distribuită uniform între oraşele cu statut de reşedinţă de judeţ, reiese din datele comparative centralizate de Adevărul. Municipiile mari ale ţării depăşesc chiar şi Capitala în ceea ce priveşte cuantumul impozitelor locale plătite de proprietari pentru locuinţe şi terenuri.

Este România mai atractivă decât China?”, se întreabă România Liberă. Pentru companiile vest-europene, România şi Bulgaria sunt cele mai atractive ţări în care să-şi extindă producţia. Europa Centrală şi de Est - în special România şi Bulgaria - este regiunea cu una dintre cele mai bune perspective economice pe termen mediu din lume, chiar peste grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), potrivit Erste Bank. Până în 2015, costurile cu forţa de muncă în zona de coastă a Chinei vor creşte până la nivelul Europei de Est, iar transportul naval deja sporeşte substanţial costurile, a explicat Geoff Cutmore, realizator CNBC şi gazda unei dezbateri a Erste despre regiune.

Jurnalul Naţional scrie: „Într-un document publicat pe site-ul ministerului şi supus dezbaterii publice pe o perioadă de 10 zile, Ministerul Sănătăţii omite un aspect esenţial în recuperarea copiilor cu autism: decontarea terapiilor comportamentale”. Documentul reprezintă normele de aplicare a legii 151/2010, legea autismului, iniţiată de senatoarea Elena Mitrea şi susţinută de Jurnalul Naţional.

 
Revista Presei Româneşti cu Dragoş Ghiţulete