
Presa românească
Antonescu şi Dragnea fac tandem împotriva lui Ponta (Evenimentul Zilei)
antonescu-dragnea.jpg

Antonescu şi Dragnea fac tandem împotriva lui Ponta (Evenimentul Zilei)
Mutarea candidaturii lui Antonescu la Teleorman este doar primul pas al conspiraţiei. În final, aceasta vizează înlocuirea lui Ponta cu Dragnea la şefia PSD. Liderul PNL , ajuns piua a doua în sondaje, poate scăpa astfel de concurenţa lui Ponta.
În opinia jurnalistului Mircea Marian faptul că Crin Antonescu s-a dus să candideze în terenul lui Dragnea “confirmă faptul că liderii de la Bucureşti au devenit prizonierii baronilor. Probabil că Dragnea îi asigură lui Antonescu o victorie spectaculoasă – peste 60% - şi cere în schimb postul de premier, din 2014 sau 2016. Omul s-a săturat să fie şefuleţ peste un judeţ încremenit într-un ev mediu ceauşist. Ca fapt divers, va fi interesant dacă liderul PNL va lua un scor mai bun decât Ponta, în Gorj...Revenind, puterea baronilor locali este facilitată şi de faptul că Ponta şi Antonescu sunt personaje slabe, superficiale, mari amatoare de viaţă plăcută şi dependente de sponsorizări... Ar fi trebuit să ne dăm seama din 2009: şleahta baronilor este mai puternică decât guvernul central”.
În prag de alegeri, Guvernul a dat autorităţilor locale 2,5 mld. lei la a doua rectificare bugetară (Ziarul Financiar)
Guvernul Ponta a aprobat sâmbătă a doua rectificare bugetară din acest an în care marii câştigători sunt autorităţile locale care primesc 2,5 mld. lei pentru acoperirea unor plăţi către firme private pentru serviciile prestate plus plata arieratelor, inclusiv în sistemul sanitar. Agricultura primeşte 400 mil. lei pentru a acoperi o parte din efectele secetei cumplite din acest an. Pentru ca aceşti bani să ajungă la autorităţile locale, Guvernul a transferat din bugetul de stat.
„Prin cenuşa industriei“ (episodul 1): Cum s-a destrămat covorul de Cisnădie (Adevărul)
Serialul „Prin cenuşa industriei" îşi propune să readucă în actualitate poveştile unor fabrici de legendă pe care România le-a privatizat şi le-a pierdut. Veţi putea citi istoria fabricii de covoare de la Cisnădie, a fabricii de ţigarete de la Sfântu Gheorghe, a Uzinei Aro Câmpulung-Muscel şi a Întreprinderii de încălţăminte Partizanul Bacău. Pornind de la vremurile lor de glorie şi ajungând în anii grei ai tranziţiei, în care şi-au trăit decăderea şi, mai apoi, sfârşitul. În urma lor au rămas mii de şomeri, oraşe cu un viitor incert, cu tineri plecaţi peste hotare şi bătrâni nostalgici după comunism. Sunt patru exemple relevante pentru ceea ce s-a întâmplat cu industria românească după 1989. Şi toate poartă amprenta unor personaje controversate desprinse din zona ocultă a sistemului comunist. În spatele acestor realităţi se află răspunsurile.
Scrisoarea lui Andrei Năstase către New York Times, International Herald Tribune (Jurnalul Naţional)
Cotidianul New York Times comentează cazul Năstase, la patru luni de la încarcerarea de suicid a acestuia. Fiul fostului premier, Andrei Năstase, a decis, după publicarea unui articol în presa americană, să ofere câteva lămuriri autorului articolului. Jurnalul Naţional vă prezintă în exclusivitate textul adresat de Andrei Năstase lui Dan Bilefsky.
Cum vor arăta în viitor Parchetul General şi DNA, în viziunile candidaţilor la şefia acestora (România Liberă)
Este analiza a proiectelor de management susţinute la Ministerul Justiţiei de candidaţii la conducerea parchetelor. Jurnaliştii RL au putut studia doar 8 dintre proiecte, doua au fost secretizate pe motive de aparare drepturi de autor. Nici unul dintre cei 8 nu pare sa aiba un program de independenta si de combatere a coruptiei la nivelul managerial dovedit de fostul sef al DNA, Daniel Morar, spre exemplu.
La data de 1 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru va trebui să stabilească propunerile pentru cele doua functii de conducere pe care le va transmite Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare ( procedura consultativa). Indiferent de opinia CSM, propunerile vor fi transmise preşedintelui Traian Băsescu, insotite de comentarii si argumente. Presedintele poate respinge propunerile si atunci procedurile se reiau de la zero.
Sfânta Doime (Gândul)
Cristian Tudor Popescu scrie desprefilmul lui Cristian Mungiu, recent lansat pe marile ecrane. „După dealuri e un pas înainte în maturizarea artistică a lui Cristian Mungiu. Un film de prim rang în istoria cinematografiei româneşti, pe care o promovează eficient în lume. CTP mai crede că „Mungiu nu îşi expune miezul său cinematografic.Filmele lui par făcute pentru o elită- de cele mai multe ori aceasta se confundă cu juriile de festivaluri. De aceea, momente, secvenţe, personaje par generate nu de o formă organică a filmului, ci de grija regizorului de a pune pe ecran lucruri care să „meargă” la jurii”.