Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aterizarea forţată a zonei euro (România Liberă)

aterizarea-fortata-zonei-euro.jpg

Aterizarea forţată a zonei euro

Despre comasare, fără patimă (Adevărul). E democrat un guvern de tehnocraţi? (Evenimentul Zilei). Bugetele de miliarde de euro ale ministerelor trec ca prin gară. Cu peste 8.000 de amendamente (Ziarul Financiar).

Prindeţi-vă centurile de siguranţă şi măştile de oxigen, care aveţi! Urmează „Aterizarea forţată a zonei euro. Lucian Davidescu de la România Liberă vede lucrurile astfel “fie toată lumea va scăpa cu o parte din bani – cazul inflaţiei, fie doar o parte vor scăpa cu toţi banii – cazul austerităţii. Oricât ar vrea birocraţii europeni să găsească o cale de mijloc, legea graviaţiei are limitele ei”

Despre comasare, fără patimă scrie Grigore Cartianu în Adevărul.Chiar dacă unele sunt de bun-simţ, rămân la părerea fermă că nu e în regulă să amesteci două tipuri total diferite de alegeri, obţinând o salată electorală. Ultimul sondaj IMAŞ plasează USL la 51,7% intenţie de vot, PDL la 18,7%, Partidul Poporului (Dan Diaconescu) la 13%, UDMR la 5,9%, iar PRM la 4,9%. UNPR, practic, nu există în astfel de sondaje. Dar aceasta este intenţia de vot politic! Armata primarilor racolaţi de UNPR va duce probabil acest partid la peste 5%, făcându-i loc în Parlament. De unde va lua voturile? Cel mai probabil, de la PSD şi de la PNL, de unde a luat şi primarii! Pentru PDL şi pentru UNPR, comasarea nu mai este o problemă de etică sau de morală, ci de supravieţuire la putere.”  

E democrat un guvern de tehnocraţi? se întreabă Sorin Ioniţă în comentariul din Evenimentul Zilei. “ guvernul nu s-a ţinut de promisiunea făcută la scandalul de anul trecut, când cu distribuirea preferenţială a banilor din Fondul special de urgenţă, ca până anul ăsta să vină cu reguli transparente de alocare. Ceea ce garantează că scandalul va reizbucni, cam în una-două săptămâni” - apreciază Sorin Ioniţă. “De cealaltă parte, prezidenţiabilul Crin Antonescu cheamă la revoluţie fluturând steguleţe de hârtie creponată, precum cel al bugetului pentru educaţie, care ar fi "la o treime din nivelul legal". Asta e marota celor 2% din PIB, chestie inventată din neatenţie de studenţii indignaţi de la Istorie, care, grăbiţi să ocupe nu ştiu ce săptămâna trecută, n-au stat să citească cu atenţie bugetul de stat”

Bugetele de miliarde de euro ale ministerelor trec ca prin gară. Cu peste 8.000 de amendamente. Ziarul Financiar denunţa neseriozitatea cu care clasa politică, Guvernul şi Parlamentul tratează teme majore precum legea bugetului de stat pentru 2012, cea mai importantă lege a anului viitor în condiţiile unui an extrem de complicat pentru România. Neseriozitatea s-a văzut ieri din "rapiditatea" cu care au fost expediate bugetele ministerelor în comisiile de specialitate. Niciun fel de întrebări stânjenitoare de la cei plătiţi să reprezinte interesele populaţiei în Parlament, semn şi al dezinteresului, dar şi al lipsei de documentare. Ministere precum Agricultura, Transporturile sau Dezvoltarea cheltuie câte 2-3 miliarde de euro pe an, dar în România mâncarea este mai scumpă ca în Occident, se construiesc câte 10-20 km de autostradă pe an, trenurile fac 14 ore până la Baia Mare, tinerii emigrează pentru că nu au unde locui decent, iar statul îi ignoră şi nu le alocă fonduri pentru locuinţe. Ziarul Financiar pune în locul parlamentarilor 19 întrebări pentru 10 ministere.

Vot anti-Schengen în Parlament. România Liberă atrage atenţia ca parlamentarii opoziţiei din comisiile juridice, aliaţi cu cei ai UDMR, au dat aviz negativ bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate. Decizia s-ar putea traduce într-o bilă neagră în următorul raport pe Justiţie al CE. Un deputat UDMR, investigat de ANI, a propus ca banii câştigaţi de profesori în instanţă să fie plătiţi din bugetul ANI.

În fine, Mezinul din Moromeţii eram eu, nu Marin" Alexandru (Sae) Preda, singurul frate al lui Marin Preda care se mai află în viaţă, vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate Jurnalului Naţional despre Moromeţii, despre Siliştea Gumeşti şi salcâmii copilăriei, despre relaţia cu marele scriitor.

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu