Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băncile care n-au respectat legea câştigă jocul cu ordonanţa creditelor (Gândul)

„Mai multor democrat-liberali li s-a făcut subit rău înainte de a-şi pedepsi în plen colega de partid” (Evenimentul Zilei). „Tactica PDL a fost cu atât mai eficientă cu cât PSD şi PNL nu s-au mobilizat să vină la plenul Camerei Deputaţilor” (Adevărul). „Miniştrii Chiuariu şi Nagy, judecaţi pentru abuz în serviciu” (România Liberă). „Ultimele zile de foc din an pentru premier: două moţiuni de cenzură şi legea bugetului” (Ziarul Financiar). „Am jucat ca niciodată, am pierdut ca-ntotdeauna. Cât ghinion!” (Gazeta Sporturilor).

Băncile care n-au respectat legea câştigă jocul cu ordonanţa creditelor”, anunţă Gândul. Ordonanţa creditelor se aplică doar pentru împrumuturile noi, au decis deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci. Oficialii Protecţiei Consumatorilor rămân optimişti şi spun că mai sunt şanse pentru clienţii băncilor Ordonanţa creditelor populaţiei se apropie din ce în ce mai mult de forma cerută de oficialii FMI şi cei ai Comisiei Europene, care nu au fost de acord cu aplicarea ei şi la împrumuturile vechi. „Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor să apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constituţională decizia”.

Presa revine şi astăzi la cazul Ridzi. Evenimentul Zilei ştie că „mai multor democrat-liberali li s-a făcut subit rău înainte de a-şi pedepsi în plen colega de partid”. Dintre cei rămaşi, susţin surse din PDL, cel puţin 15 au votat împotriva cererilor DNA. Deznodământul din plen era previzibil însă de la şedinţa grupului parlamentar al deputaţilor PDL, la care a participat şi Emil Boc. Democrat-liberalii i-au spus în faţă şefului lor de partid că nu sunt dispuşi să-şi asume responsabilitatea unui vot împotriva lui Ridzi şi "au evaluat" probele procurorilor DNA ca fiind "foarte subţiri".

Tactica PDL a fost cu atât mai eficientă cu cât PSD şi PNL nu s-au mobilizat să vină la plenul Camerei Deputaţilor”, observă Adevărul. Aşa că „Monica Iacob Ridzi a scăpat de procurori la capătul şedinţei, deşi toate partidele parlamentare anunţaseră că sprijină solicitările Parchetului”.

Sabina Fati consideră în editorialul României Libere că „Blatul pentru Ridzi se încadrează tot mai mult în noul concept politic al democrat-liberalilor: compromisul că tehnică de autoapărare, aruncarea peste bord a indisciplinaţilor europarlamentari, Cristian Preda şi Monica Macovei, izolarea lui Băsescu, de care ar vrea să scape pentru a-şi face propriile aranjamente, inclusiv prin anihilarea prudentă a mecanismelor anticorupţie, chiar cu riscul de a rata intrarea în spaţiul Schengen”, scrie Sabina Fati.

Miniştrii Chiuariu şi Nagy, judecaţi pentru abuz în serviciu”, anunţă România Liberă. Cei doi foşti demnitari din Guvernul Tăriceanu sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat statul cu 8,6 milioane de euro într-o afacere imobiliară dubioasă. Miniştrii au emis un act normativ referitor la transferul unui imobil din proprietatea publică a statului în cea a unei firme private.

Trecem la Ziarul Financiar, „Ultimele zile de foc din an pentru premier: două moţiuni de cenzură şi legea bugetului”. Moţiunile vor fi dezbătute luni, zi în care, în plenul Parlamentului, ar urma să intre şi proiectul legii bugetului pentru anul viitor. Liberalii au fost ieri vârful de lance împotriva legii bugetului. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut că legea bugetului nu are viziune şi strategie, fiind, în opinia sa, o socoteală matematică, închisă cu deficit. Opoziţia contestă legea bugetului şi mai ales faptul că împrumutul de la FMI şi Uniunea Europeană nu a avut efecte pozitive în economie întrucât nu a fost, spune Tăriceanu, „utilizat pentru relansare economică, ci pentru împiedicarea devalorizării leului şi susţinerea alegerilor prezidenţiale din 2009”. Dacă Opoziţia nu are, matematic, voturile necesare pentru demiterea Guvernul prin moţiune, de cealaltă parte a baricadei, Guvernul trebuie să-şi mobilizeze exemplar oamenii la votarea legii bugetului, întrucât are doar 12 voturi peste cât este nevoie pentru adoptarea celui mai important act normativ al unui an calendaristic. Tot din Ziarul Financiar aflăm şi că „România este pe locul 2 de la coadă în Europa la puterea de cumpărare”.

În fine, „am jucat ca niciodată, am pierdut ca-ntotdeauna. Cât ghinion!” Gazeta Sporturilor deplânge ratarea Stelei de aseară de la Napoli. Roş-albaştrii au făcut un meci eroic, însă prelungirile au fost din nou fatidice. Steaua a ratat calificarea în primăvara Europa League în minutul 92, după ce, la Bucureşti fusese egalată în al şaptelea minut de prelungire.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu