Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Banii de la Uniunea Europeană: cine apără interesul naţional? (Adevărul)

La Cotroceni suflă Merkel (Jurnalul Naţional) - Băsescu şi Orban duc negocieri paralele la Bruxelles pentru banii europeni. Care sunt ALIAŢII ROMÂNIEI şi ce putem obţine (Gândul) - Curtea de Conturi sfidează legea în plină criză: 46.000 de euro chirie pe un sediu de lux (Evenimentul Zilei) - Prind la români sărbători de tipul „Black Friday"? (România Liberă)

Banii de la Uniunea Europeană: cine apără interesul naţional? (Adevărul)

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, sprijinit de parlamentarii USL, s-au contrat pe tema bugetului UE, cu o zi înainte de summitul Consiliului European unde se va discuta acest subiect.

România este în pericol de a pierde 8 de miliarde de euro, dacă se va aproba propunerea de buget iniţiată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. Ameninţarea care planează asupra României i-a stimulat pe politicienii de la Bucureşti să se acuze reciproc şi să susţină că ar rezolva lucrurile mai bine decât adversarii lor.

Rezoluţia adoptată ieri de Parlament, şi prin care preşedintele Băsescu trebuie să susţină propunerile CE şi PE de buget,  nu are valoare juridică pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele reprezintă statul în politica externă, iar Parlamentul nu îi poate fixa un mandat pentru Consiliul European.

La Cotroceni suflă Merkel (Jurnalul Naţional)

„Inadmisibil şi scandalos” aşa califică Petru Calapodescu ieşirea la rampă a lui Traian Băsescu ieri, la ora la care ştia că Guvernul îşi va prezenta în Parlament poziţia fală de noul Buget al UE. În opinia lui Calapodescu „poziţia Guvernului şi a Parlamentului  - care nu va fi desigur purtată şi exprimată de Băsescu - trebuie să fie făcută cunoscută, până joi, prin pârghii, prin documente oficiale, Comisiei Europene şi membrilor Consiliului European”

Băsescu şi Orban duc negocieri paralele la Bruxelles pentru banii europeni. Care sunt ALIAŢII ROMÂNIEI şi ce putem obţine (Gândul)

Surse din Administraţia Prezidenţială susţin că până la această oră nu a existat nici măcar o discuţie între Traian Băsescu şi Leonard Orban sau vreun alt membru al guvernului care să se pună de acord cu preşedintele în legătură cu ce şi cât cere România la masa Consiliului sau pe ce puncte ar fi dispusă să dea înapoi în negociere, cu toate că discuţiile au început deja la nivel de miniştri.

România intră la negocieri cu alte două handicapuri care pot cântări în discuţia politică: MCV-ul care a amânat şi intrarea în Schengen plus lăsarea în aer a angajamentelor faţă de Comisia Europeană care a reclamat proasta gestionare a banilor europeni, anunţând că urmează suspendarea a trei programe europene.

Curtea de Conturi sfidează legea în plină criză: 46.000 de euro chirie pe un sediu de lux (Evenimentul Zilei)

Angajaţii Curţii de Conturi au alcătuit un caiet de sarcini astfel încât Autoritatea de Audit să se poată muta într-un imobil pentru care plătesc, lunar, echivalentul unui apartament cu două camere.

Prind la români sărbători de tipul „Black Friday"? (România Liberă)

S-ar zice că da, magazinele s-au blindat deja cu stocuri substanţiale. Vânzările pe parcursul celor 24 de ore "magice" echivalează cu tot ceea ce se vinde în cel puţin două săptămâni. În vinerea neagră a preţurilor mărfurile sunt cu 50-80% mai ieftine.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu