
Presa românească
Barroso îl face praf pe Băsescu (Jurnalul Naţional)
Barroso îl face praf pe Băsescu (Jurnalul Naţional)
“Unde dai şi unde crapă... Raportul MCV vizează o perioadă de... 5 (cinci) ani, de la aderarea României încoace, iar nu ultimele două luni” atrage atenţia Petru Calapodescu. “Iar guvernanţii din aceşti 5 ani au fost Băsescu şi trupeţii lui din PDL. Care n-au dat fuga la Bruxelles sau la Berlin să se plângă că, prin voia lui Băsescu şi Boc, hotărârile judecătoreşti erau aruncate la coş ori prorogate abuziv, că ploua cu legi şi ordonanţe neconstituţionale sau că magistraţii primeau indicaţii scrâşnite. Iar onorabilii din PPE n-au luat foc că în România nu-i stat de drept, cum susţinea opoziţia de atunci. Invocând abia acum, la bilanţ, aceste tare, autorii Raportului, încercând să-i facă praf pe Antonescu şi pe Ponta, nu izbutesc decât să scoată ei înşişi mizeria ascunsă atâţia ani sub preş de protejatul lor, pe nume Traian Băsescu”.
România, revenirea în Balcani (România Liberă)
“Exhibiţionismul colectiv al liberalilor şi socialiştilor şi emanciparea lor de sub "tutela" europeană pun în discuţie şi încrederea pe care Statele Unite ar putea să o mai aibă în România, spre încântarea imediată a Moscovei” consideră Sabina Fati. “Proiectul amplasării în sudul ţării a scutului american antirachetă este pus în pericol de instabilitatea politică din ţară, de criza constituţională pe care o traversează România, dar mai ales de redistribuirea priorităţilor de către cele două grupuri de interese care-i susţin pe artizanii haosului din ultimele zece zile: Crin Antonescu şi Victor Ponta. Cum spunea poetul german Hans Magnus Enzensberger, în Balcani liderii "nu sunt protagonişti, ci doar sforari". Ei nu au o viziune pentru modernizarea ţării lor, ci doar orgolii prea mari, numeroase interese şi setea răzbunării”.
Crin Antonescu, suveranul (Adevărul)
“Preşedintele nostru interimar vrea tot mai mult să intre în istorie. Va reuşi. Dar pe uşa din dos” crede Mircea Vasilescu. “În condiţiile de instabilitate de acum - care vor continua, probabil, cel puţin până la sfârşitul anului - recursul la „mândria naţională" e riscant şi prost orientat. Nu poţi să vorbeşti despre suveranitate naţională după ce majoritatea parlamentară pe care o conduci se joacă penibil cu hotărârile Curţii Constituţionale şi cu instituţiile statutului. Nu poţi vorbi de demnitate când girezi un plagiator. Şi nu e cinstit să te dai pătruns de „misiunea istorică" şi să vorbeşti în numele poporului român când abia dacă te-au votat câteva mii de oameni (aşa cum e cazul d-lui Antonescu)”.
29 Iulie şi după (Evenimentul Zilei)
“Dacă Uniunea Social Liberală şi eventualii aliaţi ai acesteia vor avea dorinţa şi putinţa unei ample acţiuni de mobilizare, atunci electoratul va ieşi la vot. Dacă nu, singura concluzie care se poate trage e aceea a capacităţii organizatorice limitate a acestei alianţe politice” notează profesorul Vlad Nistor. “Desigur, nu se întâmplă în fiecare zi ca un preşedinte să fie suspendat sau ca într-o ţară să se organizeze un referendum "pentru" sau "împotriva" demiterii acestuia. România este, şi din acest punct de vedere, atipică, dar totul se explică prin nenumăratele apariţii publice prin care Traian Băsescu a sfidat clasa politica românească şi, de ce nu, populaţia României”.
Codul vestimentaţiei albastre a lui Băsescu : mai uman şi apărat de atacuri energetice (Evenimentul Zilei)
Tricourile albastre ale preşedintelui Traian Băsescu, pe care le poartă în campania pentru referendum, au stârnit dezbateri, mai ales că mulţi se întreabă de ce şeful statului a renunţat la culoarea violet, pe care a folosit-o intens în timpul cursei prezidenţiale din 2009. Mai mulţi parapsihologi, astrologi şi critici de modă au descifrat, pentru EVZ, simbolistica albastrului azuriu pe care-l poartă Traian Băsescu. "albastrul preşedintelui" a fost o alegere bună. Este o culoare relaxantă, în tendinţe, inspiră modestie şi apartenenţă la valorile europene.