Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu forţează demisia lui Boc şi retragerea lui Blaga (Jurnalul Naţional)

Traian Băsescu: „Îl susţin fără rezerve pe Boc la şefia PDL” (Gândul). „Cum vrea Băsescu să se modifice Constituţia?” (Evenimentul Zilei). „Parlamentarii, cu mic, cu mare, liberi azi şi mâine pentru că este Ziua Maghiarilor” (Adevărul). „Prognoză-şoc pentru curs: euro va coborî la 4 lei” (Ziarul Financiar). 

Băsescu forţează demisia lui Boc şi retragerea lui Blaga”, anunţă Jurnalul Naţional. „Traian Băsescu i-a convocat din nou pe şefii PDL de la centru şi din teritoriu la o nocturnă în Primăverii, presat de intenţia lui Vasile Blaga de a-şi anunţa peste patru zile candidatura la preşedinţia partidului”.

Traian Băsescu: „Îl susţin fără rezerve pe Boc la şefia PDL”. Despre premierul independent: „E treaba mea, nu a partidului. Puteţi sau nu să fiţi de acord”, scrie Gândul. Planul ar fi ca Emil Boc să-şi prezinte demisia după moţiunea de cenzură de miercuri, existând două variante: ca premierul să demisioneze imediat, a doua zi, sau ca mişcarea să fie amânată pentru săptămâna viitoare, timp în care preşedintele să aibă discuţii individual cu liderii influenţi din PDL, ca să se asigure că nu vor fi surprize la votul de învestitură.

Cum vrea Băsescu să se modifice Constituţia?”. Evenimentul Zilei explică: „şeful statului şi liderii PDL au discutat despre ideea revenirii la un mandat de patru ani pentru preşedintele României”. Traian Băsescu a argumentat că, în acest moment, decalarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare face ca o dată la doi ani să fie alegeri în România. În plus, Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum.

Parlamentarii, cu mic, cu mare, liberi azi şi mâine pentru că este Ziua Maghiarilor, Adevărul notează că pe parcursul unui an, senatorii şi deputaţii nu se prezintă la locul de muncă în jur de 215 zile. Legislativul de la Bucureşti beneficiază de trei luni de vacanţă parlamentară şi nu ratează nicio sărbătoare religioasă sau laică.

Ziarul Financiar ne surprinde cu o „Prognoză-şoc pentru curs: euro va coborî la 4 lei”. Leul se va întări în continuare pe parcursul lui 2011, până la un curs de 4 lei pentru un euro în decembrie, consideră analiştii gigantului american JP Morgan, care pun astfel pe piaţă cea mai optimistă prognoză de curs pentru anul acesta. Viziunea americanilor este împărtăşită de tot mai mulţi analişti, însă până acum previziunile de întărire a leului au fost mai rezervate.

Între timp, „Milionarii români cu conturi în Elveţia vor fi verificaţi de Fisc”. Evenimentul Zilei rezumă situaţia: „ANAF va cerceta averea mai multor persoane care au depozite bancare în acest paradis fiscal, pentru a stabili dacă veniturile au fost declarate şi s-au plătit impozitele corespunzătoare la stat”.

România - Raiul falsificatorilor de bani”. România Liberă scrie că „din cauza crizei, din ce în ce mai mulţi români aleg calea cea mai uşoară către îmbogăţire: falsificarea de bani. În ultimii doi ani, poliţiştii au găsit peste 6.000 de bancnote romaneşti false. În penitenciare se află însă doar 11 condamnaţi pentru contrafacere de bani. Falsificatorii plasează bancnotele la piaţă şi în magazine de cartier. Bancnota de 100 de lei este preferata infractorilor.” Infractorii şi poliţiştii susţin că românii se lasă păcăliţi şi de falsurile cele mai grosolane.

Suedia şi Danemarca, vânate de studenţi”. Concluzia răzbate din paginile Adevărul: „Aproximativ 7.000 de liceeni şi studenţi au vizitat în weekend Târgul de Universităţi Internaţionale din Bucureşti. Cele mai cunoscute universităţi prezente la târg sunt Harvard, Oxford, Princeton sau King's College London”.

S-au întors să racoleze tineri pentru universităţi de prestigiu”, notează Evenimentul Zilei. Ziarul prezintă doi doctoranzi la Oxford şi Princeton. Ei au venit în România pentru a convinge şi alţi tineri să urmeze cursurile unei universităţi de prestigiu. Să fii doctorand la Oxford nu înseamnă doar mult studiu. Mai înseamnă să ai ocazia unui prânz cu un laureat Nobel, să mergi la un dineu la care este invitat şi fostul secretar general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan şi să închei seara ca invitat special la Opera din Londra.

Cum se descurcă studenţii români în străinătate”, ştie Ziarul Financiar, mai bine ca acasă. Un student român în străinătate câştigă 500 euro/lună pentru un job part-time, de 5 ori mai bine decât acasă. „Majoritatea românilor care pleacă la studii în străinătate reuşesc încă din primul an să se întreţină singuri”.

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu