Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu nu-i vinovat (Jurnalul Naţional)

10.000 de euro pentru demascarea hoţilor de voturi (Evenimentul Zilei) - Soarta politică a lui Ponta, în pixul Ecaterinei Andronescu (România Liberă) - Guvernul pregăteşte un pachet de ajutoare de stat de 100 mil. euro pentru giganţi din IT (Ziarul Financiar)

 

Traian Băsescu la „Ora Adevărului“: „Românii pot da o lecţie clasei politice“ (Adevărul)

Deşi nu este cotat cu multe şanse în sondajele de opinie, preşedintele suspendat al României speră că oamenii nu vor valida prin votul lor lovitura dată de actuala putere statului de drept. Ajuns în al optulea şi poate ultimul an de mandat, Traian Băsescu pare să aibă încă destulă energie ca să se lupte cu cei 256 de parlamentari care au cerut demiterea sa din cea mai înaltă funcţie în stat. În mod paradoxal, preşedintele suspendat al României le cere românilor să iasă duminica viitoare la vot, deşi o prezenţă sub 50% l-ar readuce la Cotroceni.

Victor Ponta: „Băsescu a fost preşedintele hoţilor şi corupţilor. Opt ani sunt suficienţi” (Jurnalul Naţional)

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional în care îl acuză pe Traian Băsescu că este primul preşedinte care şi-a atacat ţara pentru a rămâne în funcţie. Aceeaşi ţară în numele căreia s-au împrumutat miliarde de euro pentru a ne salva de criză, dar care au sfârşit în mari tunuri date de clientela politică a PDL şI a lui Băsescu, mai spune Victor Ponta.

Băsescu nu-i vinovat (Jurnalul Naţional)

“În ţara mea, fără a fi nevoie, au fost amputate salarii şi pensii, vandalizate drepturi elementare, de la cel la sănătate şi învăţătură, până la laptele sugarilor şi sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi” scrie Lucian Avramescu. “Din aceste tăieri nu s-au făcut fabrici sau şosele. Banii aceştia au sporit iar nişte averi, aceleaşi averi care mai sporiseră şi din împrumuturile externe. Unii cred că pentru asta Traian Băsescu nu-i vinovat. Şi totuşi cineva este vinovat. Vinovat eşti tu, cetăţeanule român, compatriotul meu furat, batjocorit, înşelat. Tu care l-ai adus la putere pe Traian Băsescu şi, orb din nou, ai fi în stare să-l mai aduci o dată”. Integral în Jurnalul Naţional.

10.000 de euro pentru demascarea hoţilor de voturi (Evenimentul Zilei)

Publicaţia declanşează o campanie fără precedent prin care oferă premii în valoare totală de 10.000 de euro celor care aduc dovezi ale fraudei electorale, dovezi acceptate în justiţie. Filmaţi şi fotografiaţi orice document suspect care ar putea crea confuzii printre alegători. Evenimentul Zilei notează şi că 1.775 de persoane sunt cercetate pentru că au dat sau au primit mită electorală la alegerile locale din iunie, potrivit Poliţiei Române.

Diaconescu: O mare investiţie din România e pe cale să plece (Evenimentul Zilei)

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi consilier prezidenţial, a acordat EVZ un interviu despre ecourile internaţionale pe care le-au avut recentele derapaje democratice din România. El spune că s-au făcut presiuni asupra diplomaţilor pentru a transmite în afară varianta USL.
 
Soarta politică a lui Ponta, în pixul Ecaterinei Andronescu (România Liberă)

Universităţile şi cercetătorii români ar putea avea probleme de credibilitate în străinătate în urma scandalului în care a fost implicat Victor Ponta. În esenţă, actualul premier a plagiat în formă continuă şi cu premeditare zeci de pagini, mai exact, o treime din lucrarea sa de doctorat. Cel mai probabil rectorul Universităţii, Mircea Dumitru, va propune retragerea titlului de doctor în cazul Ponta, dar decizia finală îi aparţine Ecaterinei Andronescu.  Ministrul are două variante. În cazul în care este de acord cu retragerea titlului de doctor, soarta premierului e pecetluită. Nimeni nu poate „supravieţui" politic unui astfel de verdict care echivalează cu furtul. E drept, furt intelectual.  La pachet cu retragerea titlului de doctor Ponta ar putea pierde şi funcţiile de conferenţiar şi avocat.Totuşi, a doua variantă este cea mai probabilă deoarece Andronescu s-a antepronunţat.  Ea a spus că va ţine cont de verdictul de neplagiat al unei comisii care aparţine de Ministerul Educaţiei şi ai cărei membri au fost numiţi, până la ultimul, de Guvernul Ponta imediat după venirea sa la guvernare.

Guvernul pregăteşte un pachet de ajutoare de stat de 100 mil. euro pentru giganţi din IT (Ziarul Financiar)

Prima companie care ar putea beneficia de ajutorul de stat este IBM, care are în vedere un proiect de creare a câteva mii de joburi. Fiecare firmă care va crea minimum 300 de noi locuri de mun­că şi pe care le va menţine pen­tru minimum cinci ani poate primi un ajutor de stat în valoare de peste 28 mil. euro, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu