Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu, Ponta şi restul UE (Adevărul)

Ce-i pregăteşte Ponta lui Antonescu (România Liberă) - Eşecul PDL: respingerea utopică a sistemului tripartit (Evenimentul Zilei) - Noaptea minţii la TVR (Jurnalul Naţional)

 

Băsescu, Ponta şi restul UE (Adevărul)

“Dacă erau adevăraţi bărbaţi de stat, s-ar fi întâlnit de la început şi ar fi stat de vorbă. Dar au preferat să se dea în spectacol” notează Mircea Vasilescu.Conform bunului obicei naţional, lumea stă pe margine, îşi dă cu presupusul şi aşteaptă să vadă cine va câştiga. Va pierde toată lumea, pentru că atenţia excesivă acordată acestor meschinării lasă în umbră adevăratele probleme. În cazul de faţă, o problemă importantă e că avem o Constituţie proastă şi confuză. O a doua problemă importantă este că România nu se comportă nici pe departe ca „a şaptea ţară europeană"; nu se comportă mai deloc ca o adevărată ţară membră a Uniunii Europene.Şi atunci, de ce ne inflamăm? Ca de obicei, pentru un joc de imagine intern, meschin şi ridicol. Cu asemenea conducători mediocri, noi, cetăţenii suntem din ce în ce mai prost reprezentaţi chiar în România”.

Lecţia primelor alegeri de dupǎ Piaţa Universitǎţii (România Liberă)

Sociologul Mircea Kivu scrie despre apariţia a douǎ forţe noi pe scena politicǎ, la Bucureşti - Partidul Poporului - Dan Diaconescu, care a obţinut 10%, şi candidatul independent Nicuşor Dan, aproximativ 70.000 de voturi. Cele douǎ alternative au fost votate de un numǎr aproximativ egal de bucureşteni. “Prima e sortitǎ, mai devreme sau mai târziu, eşecului. Cea de-a doua nu poate sǎ nu capete consistenţǎ. În ianuarie, au fost în Piaţa Universitǎţii câteva mii. Acum s-au fǎcut zeci de mii. Sunt convins cǎ în curând vom fi destui ca sǎ producem o schimbare”.

Ce-i pregăteşte Ponta lui Antonescu (România Liberă)

Sabina Fati apreciază că “Parlamentul sub bagheta liderilor USL vrea să transforme instituţia prezidenţială într-o butaforie, dar oare Crin Antonescu ar fi de acord să devină un preşedinte de carton? Pritenii săi din PSD îi pregătesc liderului PNL un fotoliu de preşedinte uşor de luat de la Traian Băsescu, un mandat fără prea multe bătăi de cap în cazul în care ajunge şeful statului şi mai ales o poziţie fragilă aflată la îndemâna unei majorităţi interschimbabile”.

Eşecul PDL: respingerea utopică a sistemului tripartit (Evenimentul Zilei)

“PNL e un cadou pe care PSD l-a luat din zbor după ce Băsescu l-a aruncat la coş. În sistemul "2 la 1", PNL rămâne un fel de rucsac în spatele atletului, iar cel care nu are acest bagaj vital pierde. În concluzie, nimeni nu poate elimina pe nimeni. Cele două mari orientări politice (stânga-dreapta) se menţin natural în marile oraşe (peste 100.000 de locuitori), iar ruralul urmează trendul trasat de urban. Există un bazin latent pentru PDL, debusolat dar nu pierdut. Pentru a-l recâştiga, PDL trebuie să se reformeze. Şi încă ceva: pe viitor să împartă din pradă” crede editorialistul Gabriel Gachi.

Noaptea minţii la TVR (Jurnalul Naţional)

“După cum a promis cînd era-n opoziţie, USL s-a apucat serios de operaţiunea "depolitizarea instituţiilor publice”. Curg valuri de competenţi. Mă dor ochii de-atâtea comunicate de presă cu eliberări din funcţie şi numiri la schimb” scrie Victor Ciutacu.

“Ştiu, toţi ăştia noi sunt pe bază de pricepere. Şi meritau puşi. Toţi ăia vechi, evident, erau politruci. Şi meritau schimbaţi. Pregătit din timp, cutremurul a ajuns, în fine, şi la TVR. După blocarea conturilor instituţiei, sechestrele pe active şi golul din rezervoarele de carburanţi, a urmat sacrificiul ritualic. Prin vot democratic în Parlament, au dat jos, pe bună dreptate, sluga. Şi au pus în loc, aiuritor, argatul… Într-un mediu de business normal, TVR ar fi fost bagată-n lichidare şi dată pe mână unui administrator judiciar.

În struţo-cămila românească, i s-a pus în funte un trist care n-a lucrat cinci minute într-o televiziune şi care, acum vreo şapte ani, când TVR avea excedent financiar şi el era-n graţiile băsiste, se recuza patetic. Motivaţia era că-i scapă subtilităţile financiare şi n-ar vrea să se bage la ce nu se pricepe”. Integral în Jurnalul Naţional.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu