Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu a reevaluat criza (Gândul)

basescu-traian.jpg

Traian Băsescu

"Cum se bat parlamentarii pe pensionari" (România Liberă), "Spargeţi buboiul cu puroi de la Interne!" (Evenimentului Zilei), "Crin şi pianistul" (Adevărul), "CNA dă dreptate ştirbă la tot cartierul" (Jurnalul Naţional).

 

Victor Rotariu observă în comentariul din Gândul că “În numai o lună majorarea salariilor bugetarilor s-a transformat, în discursul preşedintelui, din "derapaj" în necesitate şi din "populism" în obligaţie morală a mediului de politic. Criza a rămas însă aceeaşi … Bugetarii sunt un milion. Pensionarii sunt însă cinci milioane. Ca politician, este imposibil să nu îţi dai seama că dacă majorezi salarii trebuie să majorezi şi pensii”

Cum se bat parlamentarii pe pensionari. România Liberă scrie despre câteva iniţiative halucinante depuse la Parlament în ultima perioadă. De ex, un proiect de lege prin care ar urma să fie redusă TVA la 9% pentru lapte praf şi scutece, un altul prin care să poată fi cumpărate pe tichetele de masă şi „coşuri de legume proaspete, direct de la producătorii agricoli şi asociaţiile agricole". Or, se ştie că Executivul a prelungit, şi pentru 2012, interdicţia de acordare a tichetelor de masă. O altă propunere vizează pensionarea anticipată a disponibilizaţilor şi considerarea stagiului militar ca vechime în muncă. Concluzia României Libere: pentru imagine, democrat-liberalii nu ar ezita să saboteze Cabinetul Ungureanu.

Editorialul Evenimentului Zilei - Spargeţi buboiul cu puroi de la Interne! - este de fapt o Scrisoare deschisă, adresată domnului ministru Berca, semnată de Nicoleta Savin. “Ca să puteţi face ordine în şerpăria de la Interne ar trebui să sigilaţi toate arhivele într-o noapte şi apoi o comisie neutră să controleze, dosar cu dosar, istoricul şi activitatea fiecărui angajat în parte, de la căprar la general. Veţi vedea astfel cine i-a promovat în funcţii, la ce dosare şi cum au lucrat, la comenzile cui răspund. Veţi vedea şi ce averi impresionante au adunat mulţi şi pe numele cui au fost puse. E nevoie doar de voinţă politică de fier pentru ca buboiul să fie spart, curăţat şi cauterizat. Ridicaţi mănuşa, domnule ministru Berca?”

Crin şi pianistul. Grigore Cartianu numeşte în Adevărul “ ironia sorţii” faptul că “Dan Grigore a fost numit în CNA, în decembrie 2006, pentru un al doilea mandat, la propunerea Guvernului Tăriceanu, ca opţiune a PNL. În cei aproape şase ani scurşi de atunci, Dan Grigore a rămas acelaşi caracter integru, doar PNL s-a schimbat: a migrat de la valorile liberale la valorile umanist-conservator-securiste”

CNA dă dreptate ştirbă la tot cartierul. Victor Ciutacu consideră, în Jurnalul Naţional, că “problema instituţiei numită CNA e că, deşi conform legislaţiei trebuie să facă multe, faptele ei concrete de arme se rezumă doar la amenzi şi vaiete publice ipocrite. Total fals! Au la îndemână toate instrumentele legale să facă un audiovizual respirabil. Audiovizualul s-a degradat cu el în CNA (Dan Grigore – n.red) în ultimii 11 ani. Într-o ţară relativ normală, statul i-ar fi imputat salariul, că l-a luat degeaba”

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu