Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bătaia de joc în cheltuirea banilor publici (Ziarul Financiar)

„Cel mai mare profit din istoria Petrom: 520 de milioane de euro în plină criză” (Ziarul Financiar). „Benzina şi motorina se scumpesc din nou în câteva zile” (Gândul). „Să creştem prin muncă, nu prin consum” (Adevărul). „Dosarul Poşta: Miniştrii s-au turnat între ei” (România Liberă). 

Ziarul Financiar are un titlu dur – „Bătaia de joc în cheltuirea banilor publici: prejudicii de 172 milioane euro, cheltuieli cu încălcarea legii de 10 miliarde euro”. Datele reies din raportul Curţii de Conturi realizat în 2010 pe datele bugetului general consolidat din 2009. Până şi Ministerul Finanţelor are raportări defectuoase şi consemnează în rapoartele contabile date eronate, lucru care distorsionează realitatea. Dacă aceste lucruri sunt constatate an de an, iar neregulile continuă să se extindă, la ce bun atunci aceste rapoarte? Ceea ce se observă este că nu există cazuri notabile soluţionate cu decizii ale justiţiei în baza rapoartelor Curţii de Conturi.

Cel mai mare profit din istoria Petrom: 520 de milioane de euro în plină criză”, titrează Ziarul Financiar. Cea mai mare companie locală a avut în cel de-al doilea an de recesiune un profit net de peste 2,5 ori mai mare decât în 2009. Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom, cea mai mare companie din România, crede că „orice şoc poate destabiliza actuala revenire economică”, pe care o caracterizează ca fiind „fragilă”.

Pe prima pagină a ziarului Gândul găsim o veste deloc bună – „Benzina şi motorina se scumpesc din nou în câteva zile”. Vestea scumpirii a fost dată ieri de oficialii companiei. Ei nu au făcut însă vreo referire la dimensiunea majorării. De data aceasta, şoferii romani vor plăti mai mult din cauza conflictelor din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. Între timp, „premierul Emil Boc continuă lupta cu creşterea preţurilor carburanţilor. El a cerut Consiliului Concurenţei să refacă analiza asupra pieţei carburanţilor, nemulţumit că primeşte doar date generale”, au declarat surse oficiale.

Să creştem prin muncă, nu prin consum”, Adevărul se opreşte la avertismentul lui Mugur Isărescu. Reluarea creşterii economice trebuie realizată prin stimularea muncii, prin investiţii şi crearea de locuri de muncă, şi nu prin încurajarea consumului. „Repetarea excesivă a ideii că economia nu înregistrează creştere pentru că nu este stimulat consumul este un lucru periculos”, spune guvernatorul Băncii Naţionale.

În „Dosarul Poşta: Miniştrii s-au turnat între ei”, remarcă România Liberă. Ziarul scrie despre culisele afacerii care a prejudiciat statul român cu peste 8 milioane de euro. Pentru a scăpa de ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy dă vina pe fostul şef al Finanţelor, Varujan Vosganian. Ex-ministrul, Dan Nica, în schimb, a fost denunţat de un subordonat al lui Zsolt Nagy. Acum şi Vosganian şi Nica sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu.

Scheletele din dulapul Bancorex”, alt subiect în România Liberă. „AVAS vrea desecretizarea arhivei Băncii Române de Comerţ Exterior din perioada 1968-1989”. Documentele ar putea furniza informaţii despre cum a plătit Nicolae Ceauşescu datoria externă de circa 34 de miliarde de dolari, ce tipuri de export a făcut, prin ce firme reale din ţară şi străinătate, şi, mai ales, prin ce persoane responsabile de conturi speciale. De asemenea, ne poate arăta în ce direcţii au plecat cele peste 2.000.000.000 de dolari, economisite de Nicolae Ceauşescu până în decembrie 1989 şi evaporate ulterior din depozitele băncii.

Despăgubiri pentru persecuţia mamei”. Actriţa Oana Pellea a câştigat în instanţă daune morale de 5.000 de euro pentru suferinţele îndurate de mama sa în comunism, scrie Adevărul.Domnica, soţia regretatului Amza Pellea, a avut domiciliul forţat în Craiova timp de peste 14 ani, din 1949 până în 1963”.

Avion special pentru repatrierea românilor din Libia”, citim în Evenimentul Zilei. MAE a anunţat că un avion militar îi va transporta astăzi în capitala Maltei, la Valetta, pe românii din Libia care au solicitat evacuarea. Haosul se instalează între timp pe străzile din Tripoli.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu