
Presa românească
Bilanţ negru al Guvernului Ponta (Adevărul)
default.png

Consiliul European, doar un pretext de gâlceavă (Jurnalul Naţional)
Dan Constantin deplânge faptul că “după ce Ponta s-a aşezat la masa celor 27 – o premieră pe care a obţinut-o greu, cu o luptă pe canale publice, dar gândită şi bine aplicată de Ministerul de Externe – summit-ul a căzut pentru televiziuni şi comentatori în anonimat. Tipic pentru "profesionalismul" făcătorilor de ştiri, al editorilor care concep dezvoltarea subiectelor. Prima scenă este acoperită de un scandal de plagiat, temă, iată, mult mai importantă decât sutele de milioanele de euro aflate pe masă la Bruxelles. Noi avem miza de jucători de rişcă, ascunşi după un colţ de stradă, în mahala. Asta jucăm, asta câştigăm” scrie Dan Constantin în Jurnalul Naţional.
Bilanţ negru al Guvernului Ponta (Adevărul)
În cele 58 de zile de mandat, Executivul a provocat atâtea scandaluri şi a emis atâtea decizii controversate încât tot mai multe voci vorbesc despre actuala guvernare ca despre o ameninţare la adresa democraţiei. Analiza Adevărul împarte acţiunile negative ale Guvernului Ponta în trei categorii: atacuri premeditate împotriva unor instituţii ale statului, gafele şi bâlbâielile care pot fi considerate involuntare, ca şi mesajele politice nocive aruncate în spaţiul public. Premierul, spălat de plagiat, hiperpolitizarea Televiziunii Române, joaca de-a suspendarea preşedintelui sunt doar câteva din cele 13 scandaluri trecute în revistă de Adevărul.
Ţara de după Ponta (Evenimentul Zilei)
“Nu e clar ce i se reproşează de data asta (preşedintelui – n.red), deoarece nu le-a întors nici o lege, nu s-a opus la numirea miniştrilor şi a făcut pasul îndărăt de la Bruxelles. Cum lasă Băsescu capul jos, cum devine evident ceea ce USL şi trâmbiţaşii lor s-au chinuit să ascundă de prin 2007 încoace: anume că lupta lor nu e atât cu preşedintele, cât cu normele şi spiritul statului de drept” crede Sorin Ioniţă.
Copy/paste "de pe deal" sau cum să loveşti şi mai tare România. Două cazuri concrete (România Liberă)
Instituţiile unui stat membru UE procedează la execuţia mafiotă, în piaţa publică, a unui prim-ministru. Curtea Constituţională a aceluiaşi stat ar fi un conclav de politruci lipsiţi de scrupule şi competenţe, absolut interesaţi şi rău-voitori, deşi la instanţa cu pricina au recurs până acum absolut toate partidele atunci când nevoia le-a împins spre arbitraj. Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie, sunt conduse de marionete politice care născocesc, la ordin, dosare de corupţie pe baza unor acuzaţii nedrepte. Tot un asemenea ciocan ar fi şi Agenţia Naţională de Integritate, iar mediul academic care nu şi-a depus serviciile la picioarele noului Guvern ar fi - cum altfel? - un mediu malign. În linii mari, aşa se vede România din biroul de la Palatul Victoria al premierului în exerciţiu, Victor Ponta. Dacă peisajul astfel conturat de către liderul USL ar avea măcar pe sfert corespondent în realitate, ar însemna că Victor Ponta ne pune în faţa a două mari revelaţii: a) că singurul cuvânt care descrie corect prăpastia pe marginea căreia s-a aşezat la picnic România, în opinia lui Victor Ponta, este „anarhie"; b) că o suită întreagă de diplomaţi şi de experţi europeni şi americani ar trebui bănuiţi de grave probleme de percepţie asupra realităţilor româneşti. Şi în situaţia „a", şi în situaţia „b" ar fi extrem de grav scrie editorialistul României Libere, Laurenţiu Mihu.