Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BNR ţine cu dinţii de adoptarea euro în 2015 şi propune 11 luni de prelungiri (Ziarul Financiar).

bnr.jpg

BNR

„BNR ţine cu dinţii de adoptarea euro în 2015 şi propune 11 luni de prelungiri“ (Ziarul Financiar).  „Doar euro ne mai poate trezi din somnul populist” (Jurnalul National). Cine este omul care va arbitra intrarea României în zona euro” (România Liberă). „Realitatea îşi ia Elan” (Adevarul)

„BNR ţine cu dinţii de adoptarea euro în 2015 şi propune 11 luni de prelungiri“, anunţă Ziarul Financiar. În faţa indeciziei guvernului, banca centrală susţine ferm aderarea la euro tot în 2015. Euro şi leul vor circula 11 luni în paralel. Această perioadă de tranziţie de 11 luni, neobişnuit de lungă, ar putea reprezenta o "rezervă" de timp pentru a ajunge la convergenţa indicatorilor macro, astfel încât aderarea să fie făcută practic tot în 2015. „Doar euro ne mai poate trezi din somnul populist”, consideră Adrian Vasilescu in Jurnalul National “.

„Euro în 2015. Societatea ro­mâ­nească are nevoie ca de aer de acest re­per. De o cursă du­ră, cu obiective concrete şi cu ter­me­ne precise, în care să alerge contra-cro­nometru. Acum, vrând-nevrând, politicienii se vor vedea obligaţi să abandoneze promisiunile fără acoperire şi să se bată în programe economice.” „Cine este omul care va arbitra intrarea României în zona euro” ne spune România Liberă.  „Mario Draghi, unul dintre cei mai re-putaţi finanţişti de la Banca Centrală Europeană dar şi fost oficial la vârf al controversatei bănci Goldman Sachs, a devenit practic singurul candidat cu şanse la conducerea Băncii Centrale Europene după ce a obţinut şi sprijinul Germaniei. Pentru România, o conducere italiană ar fi mai favorabilă, pentru că ţările Flancului Sudic acceptă criterii mai relaxate referitoare la finanţele publice şi se consideră avantajate de intrarea în zona euro a unor economii cu tendinţe inflaţioniste”.

„Realitatea îşi ia Elan”, da de veste Adevarul. „Sorin Ovidiu Vîntu a găsit rezolvarea scandalului cu Sebastian Ghiţă. I-a vândut Realitatea TV lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri a confirmat preluarea a 92 la sută din acţiunile postului de televiziune. Afacerea ar fi fost perfectată în Cipru, împreună cu cei doi copii ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ şi Ioana, despre care omul de afaceri spune că sunt proprietarii Realităţii TV. Acest lucru nu afectează contractul de management al lui Sebastian Ghiţă”.

Evenimentul Zilei scrie despre „Mărirea şi decăderea mogulului media Vîntu”. În timp ce Ion Cristoiu crede că avem de-a face cu o "falsă vânzare" pusă la cale de Vîntu, Cristian Tudor Popescu e de părere că schimbarea de acum înseamnă dispariţia personajului public SOV. Controlul Realitatea TV a reprezentat atuul lui SOV în relaţia cu instituţiile statului şi cu politicienii.

În presa zilei citiţi şi despre „Secretele ‚murdare’ ale alimentelor chilipir”.România Liberă a identificat cel puţin cinci produse care, datorită preţurilor tentante, şi-au făcut loc în frigiderul multora dintre români. Problema ‚untului’, ‚laptelui’ sau a ‚ciocolatei’ superieftine este aceea că doar în aparenţă reprezintă produsele menţionate mai sus. De ce trebuie să ne ferim de produsele care încearcă să ne inducă în eroare aflati din ziar”.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu