Boc şi-a asumat răspunderea cât toţi ceilalţi premieri în 20 de ani de guvernare (Gândul)

„Ce ofertă de pace i-a făcut Boc lui Blaga. Cum se vor împărţi funcţiile la Congresul PDL?” (Gândul). „Cum a înşelat Dinel autorităţile?” (România Liberă). „Besoiu «l-a ajutat» pe Caramitru să piardă o bursă la Yale” (Evenimentul Zilei). „Breban îl turna pe Goma la Pleșiță (Adevărul). 

Într-o jumătate de mandat, Boc şi-a asumat răspunderea cât toţi ceilalţi premieri în 20 de ani de guvernare”, scrie Gândul. „De la instalarea sa, în 22 decembrie 2008, şi până astăzi, Guvernul s-a prezentat de 6 ori în fata Parlamentului, cu 11 legi asumate individual sau la pachet, ultima dată pe 8 martie, anul acesta, şi se pregăteşte s-o facă a şaptea oară, pentru Legea salarizării cadrelor didactice şi Codul Dialogului Social”. Aproape toţi foştii premieri ai României au declarat pentru Gândul că „folosirea în mod repetat a asumării răspunderii pe promovarea majorităţii legilor importante constituie un abuz, care anulează rolul Parlamentului şi evită, astfel, dezbaterile. Singurul apărător al premierului Boc este fostul premier, Teodor Stolojan, care nu şi-a asumat niciodată răspunderea în mandatul personal”.

Ce ofertă de pace i-a făcut Boc lui Blaga. Cum se vor împărţi funcţiile la Congresul PDL?”, citiţi în acelaşi ziar. Pentru a evita o posibilă rupere în partid, taberele lui Emil Boc şi Vasile Blaga se pregătesc de negocieri. Discuţiile din tabăra lui Boc vizează un "pact" verbal care să asigure o distribuire a funcţiilor de la vârful partidului direct proporţională cu rezultatul votului celor două moţiuni. Concret, cele aproximativ 50 de funcţii din Biroul Permanent National ar urma să fie împărţite între cele două tabere, respectându-se întocmai procentul înregistrat în urma votului acordat de către cei 1.400 de delegaţi.

Cum a înşelat Dinel autorităţile?”, aflaţi din România Liberă. „Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu, cu doar trei zile înainte de a fi condamnat. Cazul s-ar putea complica. Dacă va fi încarcerat, Dinel Staicu se va putea folosi de schimbarea numelui pentru a contesta mandatul de executare a pedepsei”, susţin surse judiciare. Deocamdată, fostul şef al SIF Oltenia, condamnat pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, nu este de găsit după ce Judecătoria Sectorului 2 a respins recent cererea DNA de a i se impune lui Staicu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea, în dosarul în care acesta e judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaş cu 11 milioane euro.

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Statului a deconspirat ieri încă doi colaboratori ai Securităţii despre care ziarele de azi scriu pe larg.

Besoiu «l-a ajutat» pe Caramitru să piardă o bursă la Yale”, titrează Evenimentul Zilei. „Besoiu, alias Bogdan, ar fi divulgat Securităţii intenţia lui Ion Caramitru de a rămâne în SUA, motiv pentru care nu i s-a mai dat paşaportul. Se întâmpla în anii 1980 când Ion Besoiu era directorul Teatrului Bulandra şi membru de partid, deci, teoretic, imun la intenţiile de recrutare ale Securităţii”. Pentru munca sa, actorul ar fi fost recompensat cu diverse cadouri de securişti, dosarul său conţinând diverse bonuri pe care securiştii le-au decontat în acest sens în preajma sărbătorilor de iarnă sau a zilei sale de naştere, în total 1.531 lei.

Adevărul se ocupă de celălalt caz – „Breban îl turna pe Goma la Pleșiță. Scriitorul Nicoale Breban este acuzat de CNSAS că a colaborat cu Securitatea, dar nu oricum, ci direct cu temutul Nicolae Pleșiță, pe atunci prim-adjunct al Ministerului de Interne. Principalele probe ale CNSAS sunt mai multe transcrieri ale unor discuţii telefonice începute în februarie 1977. După Augustin Buzura şi Ioan Groşan, Breban este un alt mare scriitor căruia i se dă jos masca”, aminteşte Adevărul.

Rămânem la Adevărul: „Revoluţia Twitter, ucisă de bâlbâieli. 730 de zile. Atât timp a trecut de când câteva mii de tineri au ieşit în stradă pentru a schimba sistemul comunist de la Chişinău. Tot de doi ani, politicienii care s-au perindat pe la guvernare promit să facă lumină în ilegalităţile şi abuzurile comise de autorităţi în aprilie 2009”. Adevărul a pus faţă în faţă declaraţiile oamenilor politici făcute acum doi ani, cu cele de astăzi. Rezultatul e ca adevărul despre 7 aprilie nu-l putem afla curând. Unul dintre politicienii cei mai consecvenţi în discurs referitor la acest subiect este liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Încheiem cu comentariul lui Radu Călin Cristea publicat în Adevărul, intitulat „Gândul de pe urmă”. Cotidianul va face mâine saltul de pe tarabe în spaţiul virtual al „online"-ului. „Gândul” se aruncă în această aventură nu de dragul unor experimente vizionare, ci provocat de o stare de fapt: tiraj sub limita de avarie, site vizitat, în schimb, de un număr considerabil de internauţi. „Presa cotidiană românească va supravieţui doar dacă va renunţa, parţial sau total, la romantismul uruitului rotativei şi al mirosului de tuş proaspăt”.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu