Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Botiş îşi agăţă demisia în cuiul ANI (Evenimentul Zilei)

botis-ministrul-muncii.jpg

Ministrul Muncii, Ioan Botiş

„Mărunţişul lui Botiş” (Gândul). „Ministrul Botiş e curat, noi suntem masochişti” (România Liberă). „Conflictul de interese în care se află ministrul muncii ar putea periclita finanţarea europeană” (Ziarul Financiar). „Banca Mondială: economia României va dudui în 2012” (Adevărul). „Jurnalul unei expediţii umanitare la capătul României” (România Liberă). 

Botiş îşi agăţă demisia în cuiul ANI”. Prins „în casă” cu un ONG, care derulează programe pe piaţa muncii, finanţate din bani publici şi aprobate de o instituţie din subordinea sa, „ministrul muncii, Ioan Botiş, nu se vede într-un conflict de interese”, observă Evenimentul Zilei.

Mărunţişul lui Botiş”. Gândul merge mai departe şi ne spune „cum a reuşit asociaţia din casa ministrului Muncii să ia 500.000 de euro, deşi nu îndeplinea condiţiile UE”. Jurnaliştii remarcă faptul că de la înfiinţare şi până în prezent, Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa nu a depus niciun bilanţ contabil la ANAF, ori prezentarea bilanţului contabil cu viza ANAF este condiţie obligatorie la accesarea fondurilor europene. Altă ciudăţenie: Botiş şi-a trecut numărul personal de telefon la datele de contact ale asociaţiei.

Ministrul Botiş e curat, noi suntem masochişti”, consideră Gabriel Bejan în editorialul României Libere. „Nelu Ioan Botiş, are o problemă mare cât sediul Guvernului. Cu toate acestea, legal, demnitarul nu are nici un păcat, greşeala să fiind mai degrabă una de natură morală. Surprinzător este faptul că deşi s-a dovedit că în politica românească nu există moralitate, continuăm să tratăm subiecte importante ca exclusiv probleme de moralitate. Asta înseamnă că noi avem o problemă de masochism”.

Conflictul de interese în care se află ministrul muncii ar putea periclita finanţarea europeană”, notează Ziarul Financiar, cel puţin pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU, 4,25 miliarde de euro).

Teodor Baconschi: „Noii membri UE nu sunt o piatră de moară pentru vechea Europă”. Ministrul de externe, Teodor Baconschi, crede că politica europeană de coeziune trebuie să continue, iar tentaţiile populiste depăşite, deoarece noile state membre nu sunt o povară pentru UE. Într-un interviu acordat Evenimentului Zilei şeful diplomaţiei române spune că „toate instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba pentru a înlătura scepticismul ţărilor care au blocat aderarea României la zona Schengen”. Teodor Baconschi crede că „rata de absorbţie a fondurilor UE trebuie ameliorată pentru a putea să pretindem menţinerea anvelopei financiare alocate României, în viitorul buget comunitar”.

Martin Schulz, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor Europeni: „În multe ţări, nu dă bine să susţii România”. Şeful socialiştilor europeni afirmă, pentru Adevărul, că poziţia faţă de ţara noastră este influenţată de raţiuni electorale. Martin Schulz, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor Europeni îşi declară suportul său şi al grupului pe care îl conduce, pentru intrarea României în Schengen, dar recunoaşte că decizia va fi politică.

"Banca Mondială: economia României va dudui în 2012, 4 % este creşterea economică estimată”, anunţă Adevărul. „Analiştii economici susţin că anul viitor va fi momentul când românii de rând vor simţi „în buzunare“ că trăiesc mai bine. Salariile bugetarilor şi pensiile ar putea creşte în 2012, pe fondul anului electoral. Automat, va creşte şi nivelul de trăi, dar şi consumul. Cât de sustenabil va fi acest avans? Până atunci, însă, am putea avea parte de surprize! În decurs de circa şase luni industria bancară se va afla în faţa unui „moment al adevărului”: va trebui să decidă dacă „şterge”, sau nu, o parte din valoarea bilanţieră a unor pachete de credite de nevoi personale”.

Citiţi în România LiberăJurnalul unei expediţii umanitare la capătul României. 18 tone de alimente au ajuns zilele trecute la sătenii dintr-o localitate pierdută în Delta Dunării”. Acţiunea umanitară a fost organizată de „Off Road Adventure România", un club sportiv care de 11 ani ajută românii din cele mai izolate locuri din ţară.

În fine, Gazeta Sporturilor reface „filmul reţinerii lui Andrei Mărgăritescu”. Mijlocaşul dinamovist, ridicat de mascaţi de pe aeroportul Otopeni, se pregătea să se îmbarce pentru Cluj unde astăzi se joacă un meci din semifinalele Cupei României. Fotbalistul este cercetat pentru tăinuire într-un dosar privind furtul unor maşini de lux.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu