Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Botiş, la un pas de anchetă penală (România Liberă)

„Cum a minţit fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, în afacerea celor 500.000 euro europeni” (Gândul). „Standard & Poor’s: Menţineţi reformele şi vom mări ratingul” (Ziarul Financiar). „Când euro nu mai este o binecuvântare” (Evenimentul Zilei). „Doi români din trei dau lecții de supravieţuire” (Adevărul). 

Botiş, la un pas de anchetă penală”, scrie cu litere de-o şchioapă România Liberă pe prima pagină. Ancheta ANI dovedeşte că familia fostului ministru a făcut profit de pe urma proiectului finanţat din bani europeni.

Cum a minţit fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, în afacerea celor 500.000 euro europeni”, aflaţi de pe Gândul.info. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. Constatările ANI îl contrazic pe fostul ministru. Astfel, Botiş a declarat că familia sa a pus în mod gratuit la dispoziţie un spaţiu asociaţiei care derulează proiectul de 500.000 de euro finanţat din bani europeni. Inspectorii ANI susţin însă că există un contract de închiriere pentru respectivul spaţiu. Contractul de închiriere este pentru o durată de patru ani, iar chiria lunară este de 5.500 ron.

Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu mesajul agenţiei „Standard & Poor’s: Menţineţi reformele şi vom mări ratingul”. Prima mare agenţie de rating care a retrogradat România în toamna lui 2008 anunţă posibilitatea îmbunătățirii notei dacă Guvernul va menţine ritmul reformelor structurale actuale, va asigura o politică fiscală prudentă şi va menţine stabilitatea în sectorul financiar.

Când euro nu mai este o binecuvântare”. Evenimentul Zilei notează că „avantajele adoptării monedei unice europene aproape că dispar în faţa riscurilor, atunci când o ţară nu e pregătită, cum e cazul Greciei şi Portugaliei”.

Euro? Poate la fotbal!”, consideră Ion M. Ioniţă în editorialul ziarului Adevărul: „Dacă noi nu mai suntem în stare să ne găsim un rost, iată că străinii ne dau idei. Adevărul este că, dacă nu ţi propui nimic, nu vei obţine niciodată nimic”.

Doi români din trei dau lecții de supravieţuire”, mai citim în Adevărul. Peste 60 % din salariaţi câştigă mai puţin de 1.500 lei pe lună. Suma abia ajunge pentru acoperirea cheltuielilor inevitabile cu hrana, întreţinerea casei şi plata taxelor.

România a refuzat teroriştii Al Qaida”, scrie astăzi România Liberă bazându-se pe dezvăluirile Wikileaks. Demersurile repetate ale membrilor misiunii diplomatice americane de la Bucureşti ca România să accepte doi sau trei deţinuţi de la Guantanamo s-au lovit de fiecare dată de eschivele oficialilor. România, atât fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, cât şi cel actual, Teodor Baconschi, afirmând că vor analiza situaţia însă evitând să dea un răspuns clar. În particular, oficialii români s-au arătat exasperaţi de insistenţele americanilor, afirmând că „România a contribuit destul la lupta împotriva terorismului”.

Despre „Basarabeanul care a prins în poză tragedia de la Cernobâl” citiţi în Evenimentul Zilei. Primele fotografii ale dezastrului de la Cernobâl au fost făcute, sub radiaţii, de Igor Kostin, un fotograf născut în Basarabia, în timpul României Mari. La 25 de ani de la tragedie, Kostin spune, într-un interviu Evenimentul Zilei, că e mândru de originile de "moldovean mămăligar". Jurnalist al agenţiei RIA Novosti, el a "tras" dintr-un elicopter, chiar pe 26 aprilie, celebrul cadru, care a făcut înconjurul lumii, cu centrala înnegrită de explozie, surprinsă de sus. Restul fotografiilor din ziua aceea au ieşit arse de radiaţii, nimic nu a mai putut fi developat.

În fine, în Adevărul – „Nunta secolului: înrudirea casei regale româneşti cu cea a Marii Britanii”. Nunta cuplului Charles Windsor - Kate Middleton a provocat dezbateri privind relevanţa monarhiei britanice în secolul al 21-lea. Mulţi dintre ei nu cred că va mai dura 100 de ani. Cât despre legăturile de rudenie dintre cele două case regale, britanică şi romană, ele încep din 1914. Atunci începea domnia Regelui Ferdinand de Hohenzollern. El era căsătorit cu Maria, Principesă de Edinburgh, care a devenit Regină a României. 

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu