
Presa românească
Pe când directori străini şi în companiile de stat? (România Liberă)
privatizati-scapati-managerii-numiti-politic.jpg

România Liberă se întreabă „Pe când directori străini şi în companiile de stat?”. După 20 de ani în care directorii numiţi pe criterii politice sau de-a dreptul corupţi au dus în pragul falimentului majoritatea companiilor de stat, FMI cere ca selecţia să fie făcută transparent, cu ajutorul unor companii de recrutare. Ei trebuie să vină din mediul privat şi „nu contează" dacă sunt români sau străini. Vor putea ei să schimbe ceva? Consultanţii în management şi resurse umane consultaţi de România Liberă spun că ei trebuie să fie bine-plătiţi, lăsaţi să-şi aducă propria echipă şi, cel mai important, să aibă nervii tari. “Jeffrey Franks a împins lucrurile într-o direcţie, ocolită cu îndârjire atât de Guvernul Boc, cât şi de cele precedente” scrie Gabriel Bejan în editorialul României Libere “(este) o victorie obţinută de un oficial străin cu pantoful rupt în faţa unei clase politice româneşti cu haine scumpe dar cu moravuri ieftine.”
„Franks: Eu m-am încălţat, pe voi v-am dezbrăcat”. Jurnalul Naţional notează însă că „Băiatul cu pantofii rupţi de la FMI, care vine să ne dea lecţii despre cum trebuie să ne gestionăm economia, a evitat să ne vorbească despre adevăratele probleme cu care ne vom confrunta în acest an. Continuă politica “lacatului pe spitale”, educaţia va primi mai puţini bani, pensiile rămân îngheţate. Guvernul FMI ne lasă dezbrăcaţi, consideră Jurnalul Naţional.
„Boc, candidatul Opoziţiei” este editorialul Gândul ce poartă semnătura Rodicai Ciobanu “Pentru a se revigora din punct de vedere electoral, PDL are nevoie de o schimbare. Vasile Blaga reprezintă vechea gardă din guvern, care a contribuit la decăderea de acum, Toader Paleologu pare să fi intrat în cursă doar ca să se afle în treabă. Pedeliştii nu şi-au "crescut" un lider pentru vremuri grele, o rezervă, care să-l înlocuiască pe titularul epuizat şi să salveze jocul. Partidul face ce ştie mai bine: tratează propria-i criză cu aceeaşi lejeritate ca pe cea economică, închide ochii şi spune că pe el îl ocoleşte. Când îi deschide, se face aproape prea târziu.”
„Cum a câştigat USL primul meci electoral”, aflaţi din Adevărul. Cătălin Chereches (32 de ani), candidatul Opoziţiei, a obţinut Primăria Baia Mare din primul tur, în timp ce reprezentantul PDL a ieşit doar pe locul trei. Analiştii politici spun că alegerile pot fi un semnal pentru regresul democrat-liberalilor în mediul urban.
Evenimentul Zilei se ocupa de „Scandal în PSD: Sondajele de jumătate de milion de euro”. Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a impus organizaţiilor judeţene să facă sondajele prin care vor stabili candidaţii la locale. Preţul standard de 13.000 de euro plus TVA i-a nemulţumit pe mai mulţi lideri judeţeni care bănuiesc că e vorba de un business al cuiva din partid. Liderii de filiale nu au cum să refuze, deoarece riscă să piardă dreptul de a nominaliza candidaţii la ei în judeţ.
„Cum au ajuns Regele Mihai şi Dan Diaconescu sub aceeaşi umbrelă”. Evenimentul Zilei observă că „La 145 de ani de la sosirea lui Carol I la Bucureşti, românii au gânduri amestecate în legătură cu monarhia. Dezvelirea unui bust al Regelui Mihai I la Călăraşi ar fi putut reprezenta un prilej pentru învierea dezbaterii. A venit însă Dan Diaconescu şi s-a ales praful de tot”.
„Eurovision 2011, între vedete şi debutanţi”. Eurovision 2011, găzduit de oraşul Düsseldorf din Germania, se anunţă o competiţie interesantă şi aliniază la start câteva nume consacrate în istoria concursului şi marchează revenirea Italiei după o pauză de 14 ani. 43 de ţări vor lupta anul acesta pentru marele trofeu, anunţă Adevărul. România va fi reprezentată de trupa Hotel FM care intră în concurs joi, în a doua semifinală.