Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce angajamente de reformă îşi ia Guvernul prin noua scrisoare de intenţie (Ziarul Financiar)

guvernul-angajamentele-scrisoarea-intentie.jpg

Guvernul şi angajamentele din scrisoarea de intenţie

„Ce angajamente de reformă îşi ia Guvernul prin noua scrisoare de intenţie” (Ziarul Financiar). "Altfel despre FMI. Cum s-a mutat guvernarea României la Washington" (România Liberă). "Băieţii deştepţi de la FMI" (Evenimentului Zilei). "De ce s-au anulat în România licitaţii de 2,72 de miliarde de euro într-un singur an" (Gândul.info).

Ziarul Financiar rezumă „Ce angajamente de reformă îşi ia Guvernul prin noua scrisoare de intenţie”. Vânzarea unor pachete minoritare la companii de stat, eliminarea subvenţiei la energia termică şi achitarea datoriilor CNADR sunt principalele măsuri incluse în draftul scrisorii de intenţie discutat de autorităţile române cu FMI şi Comisia Europeană. Documentul nu mai insistă atât de mult pe problemele macroeconomice, considerate rezolvate, cât pe restructurarea sectorului public.

Laurenţiu Mihu scrie în România Liberă „Altfel despre FMI. Cum s-a mutat guvernarea României la Washington". Autorul se întreabă „Este România veşnica victimă a unui complot extern? Sunt avuţiile ţării vânate, nu din interior, ci din afară, de conducătorii rapace ai organismelor financiare internaţionale? Pe fataliştii care încă mai cred că ţara se afundă, iar Bucureştiul este doar al doilea vinovat, culisele relaţiei României cu Fondul Monetar Internaţional i-ar putea trezi, în sfârşit, la realitate”

În editorialul Evenimentului Zilei intitulat „Băieţii deştepţi de la FMI", Silviu Sergiu consideră că „Marele câştig al eficientizării companiilor de stat este eliminarea factorului politic din decizia economică. Această anomalie este una din cauzele principale ale corupţiei din România”. De altfel, în acelaşi ziar găsim încă un mesaj al oficialilor fondului. "Aduceţi acasă românii harnici din străinătate". FMI recomandă autorităţilor să-i atragă în ţară pe românii din străinătate, pentru a ajuta economia să crească.

„De ce s-au anulat în România licitaţii de 2,72 de miliarde de euro într-un singur an", o exclusivitate Gândul.info. În România, instituţiile statului despre care s-a dovedit că au încercat să deruleze licitaţii ilegale, în care nu s-a respectat legea, se apără spunând că nu au greşit cu nimic, "problemă adevărată" fiind, în opinia acestora, legea, care este interpretabilă. Indiferent că a fost vorba despre anularea unei licitaţii de 100 sau de 25 de milioane de euro, conducerea instituţiilor respective nu a acordat aproape niciun fel de sancţiuni administrative.

„De ce se rupe Casa Regală a României de dinastia-mamă", citiţi în România Liberă. Istoricii cataloghează distanţarea Regelui Mihai de Casa de Hohenzollern drept o strategie de imagine şi nu exclud apariţia, la următoarele alegeri, a unui partid promonarhist. Oficialii Casei Regale spun însă că anunţul consolidează relaţia regelui cu ţara.

 „Prinţul Nicolae ar putea fi viitorul Rege”. Din paginile Adevărul istoricul Neagu Djuvara îl nominalizează pe nepotul lui Mihai I , prinţul Nicolae, în vârstă de 26 de ani, ca posibil succesor la Tron, în contextul în care reinstaurarea monarhiei constituţionale în România ar întruni majoritatea opţiunilor populaţiei. 

„Condamnaţi a doua oară". Mulţi dintre pacienţii bolnavi de cancer au rămas fără tratament în urma schimbării modului în care se pot procura medicamentele.Adevărul reminteşte că de la 1 aprilie, tratamentul anticancer nu mai poate fi găsit decât în farmaciile spitalelor. Parte din ele sunt însă goale.

 

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu