Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe ce averi stau sindicaliştii (România Liberă)

„Puterea din umbră a lui Vasile Marica” (Adevărul). „Sondajele lui Băsescu” (Gândul). „Cine va câştiga UDMR: moştenitorul sau rebelul?” (România Liberă). „Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost” (Adevărul). „Călăul îşi îmbrăţişează victima după 60 de ani” (Evenimentul Zilei). 

Pe ce averi stau sindicaliştii”. Unii dintre ei câştigă mii de euro pe lună şi au sute de mii de euro la bancă, în timp ce alţii au declarat doar o Dacia, salarii mici şi alocaţia pentru copil. România Liberă prezintă averile declarate - şi pe cele neoficiale - ale celor 14 sindicalişti vizaţi de investigaţia ANI. „Agenţia Naţională de Integritate vrea să vadă dacă liderii de sindicat îşi pot justifica averile, dacă unii dintre ei sunt incompatibili, din cauza firmelor la care sunt asociaţi şi, nu în ultimul rând, de ce unii sindicalişti refuză să depună declaraţiile de avere”.

Adevărul este atent la „puterea din umbră a lui Vasile Marica”. Organizaţia condusă de el are reprezentanţi la Finanţe în comisiile de disciplină, de examen şi la repartizarea stimulentelor. „Federaţia lui Marica a fost singura din Ministerul Finanţelor Publice căreia administraţia i-a recunoscut toate drepturile. Vasile Marica este şeful celui mai vechi sindicat din Finanţe. A preluat conducerea Sindicatului National Vamal Unirea în 1995, la numai un an după ce a intrat în sistem. Din 1995, Vasile Marica a urcat vertiginos, ajungând să conducă prima şi cea mai mare organizaţie a funcţionarilor publici din România - Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe”.

Gândul se uita la ceea ce numeşte „Sondajele lui Băsescu: „N-am altul, decât acest partid. Încrederea e de 11 %. Cum ajung la 30 %?!". Imaginea partidului în vederea alegerilor din 2012 este subiect de dezbatere între preşedintele Băsescu şi parlamentarii PDL”.

„Scandalul «tehnocratul» a fost creat de preşedinte tocmai pentru că, prin ricoşeu, să-şi aducă partidul înapoi la ordine”, explică Sabina Fati în editorialul României Libere. „Pentru a-şi duce mandatul până la capăt, Traian Băsescu este obligat să găsească soluţii care să menţină PDL la guvernare şi după alegerile generale din 2012. Dar lupta preşedintelui pentru supravieţuirea politică nu pare să mai fie văzută de PDL ca propriul său război. În fond, PDL poate să-şi continue existenţa în Opoziţie, dar Traian Băsescu nu poate rămâne la Cotroceni decât atâta vreme cât partidul se află la Putere şi îl sprijină”, notează editorialista.

Cine va câştiga UDMR: moştenitorul sau rebelul?”. Înaintea congresului, România Liberă i-a intervievat pe principalii candidaţi la şefia formaţiunii. Kelemen Hunor spune că „maghiarii din România îşi doresc o Ungarie puternică”. El mizează pe rămânerea la guvernare până la alegerile din 2012 şi crede că până atunci UDMR îşi va recupera electoratul pierdut în perioada crizei economice. Pe termen lung, actualul ministru al Culturii sugerează că Uniunea ar trebui să participe mai cu seamă în guvernări de dreapta. De cealaltă parte, Peter Eckstein Kovacs, spune că „elita UDMR nu vrea să se producă o schimbare reală”. Consilierul prezidenţial mizează în cursa electorală pentru şefia UDMR pe sprijinul a trei din cele opt platforme politice ale Uniunii.

Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost”. Adevărul constată că „ambele instituţii înregistrează o tendinţă descrescătoare în ceea ce priveşte încrederea populaţiei. În ultimii doi ani, cota de încredere a Bisericii şi Armatei a scăzut cu opt procente. Ele sunt însă în continuare în topul celor mai credibile instituţii din România, potrivit unei cercetări IMAS, în perioada 2009 – 2011”.

Două companii chinezeşti, care au construit cele mai lungi poduri din lume, ar putea construi autostrăzi în România”, anunţă Gândul pe prima pagină. Una dintre firme are peste 1,5 milioane de angajaţi în China şi venituri de 135 miliarde de euro pe an. Ministerul Economiei a confirmat, oficial, existenta negocierilor cu cele două companii. Primăria Capitalei păstrează discreţia, dar există suficiente elemente care arata că discuţiile se vor purta asupra unor proiecte majore, precum celebra autostradă suspendată.

Alt ziar, alte subiecte – Evenimentul Zilei publică un interviu cu Vasile Sofineti, ambasadorul responsabil de relaţiile economice romano-arabe. Fostul diplomat vorbeşte despre cum şi cât de afectate sunt afacerile dintre România şi lumea arabă lovită de proteste. „Cu arabii am avut o încetinire în relaţii. Nu a fost în favoarea noastră".

Călăul îşi îmbrăţişează victima după 60 de ani”. Citiţi în Evenimentul Zilei despre fenomenul Piteşti văzut prin ochii victimelor. Ele povestesc ororile din închisoare într-un film regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan.

Filmul românesc are nevoie de ecrane pe măsură”, spune pentru Evenimentul Zilei, Marius Iuraşcu, directorul România Film. Proiectele de modernizare începute în cele 30 de cinematografe din ţară, aflate sub tutela regiei, s-ar putea extinde şi asupra sălilor preluate de consiliile locale.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu