Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce facem de referendum (Adevărul)

Noi şi Ei (România Liberă) - De ce merg la vot (Gândul) - Catastrofa restauraţiei regimului Basescu (Jurnalul Naţional)

 

Ce facem de referendum (Adevărul)

Sabin Orcan, prim redactor şef, observă că “unii vorbesc despre Băsescu mai urât decât despre Ceauşescu, acuzându-l de toate relele trecutului, prezentului şi, eventual, viitorului. Alţii vor să credem că puşcăriabili şi comunişti se găsesc doar în preajma lui Ponta şi Antonescu. Încordarea e maximă, revărsarea de ură de pe sticla televizoarelor şi a internetului nu dă semne că s-ar opri, dimpotrivă, aşa că mulţi aşteaptă, cu sufletul la gură, deznodământul. Va cădea însă cortina odată cu rezultatul votului de duminică? Aş!”

Noi şi Ei (România Liberă)

"Întotdeauna am fost Noi şi Ei. Solidaritatea naţională care a existat în momentul în care elicopterul a zburat de pe acoperişul CC-ului a fost înşelătoare. S-a văzut încă de pe 12 ianuarie, când ţara s-a scindat între Noi şi Ei şi aşa a rămas până astăzi. Perioada de „normalitate'' scursă de atunci, în care părea că am depăşit polarizarea iniţială, în care părea că s-a realizat în sfârşit mult visatul consens asupra marilor obiective naţionale - stat de drept, regim democratic, economie de piaţă privată, NATO şi Uniunea Europeană - n-a fost decât un intermezzo amăgitor. În momentul în care datele jocului păreau în sfârşit să se fi schimbat, în momentul în care Justiţia părea în sfârşit să înceapă să funcţioneze liberă, în momentul în care unul de-al LOR - Adrian Năstase - a fost condamnat, Sistemul a ripostat cu o ferocitate nemaiîntâlnită" scrie Cristian Câmpeanu în editorial.

De ce merg la vot (Gândul)

Florin Negruţiu consideră că “minciunile crunte ( ale politicienilor – n.red), inconsecvenţele, fracturile logice, tupeul cu care fac din alb negru şi din negru alb au nevoie de un public cu conştiinţă civică maleabilă, cu discernământ scăzut şi cu mentalitate de turmă. Pentru că nu suntem toţi suntem spălaţi pe creier, vă provoc să nu stăm ca oile în staulul în care vor ei să ne pună. Pentru că e plagiat ordinar, pentru că nu-mi plac oamenii care răcnesc, nici cei care mă mint în faţă şi pentru că nimeni nu dă o lovitură de stat printr-un referendum, merg la vot. Fiţi imprevizibili!”

Catastrofa restauraţiei regimului Băsescu (Jurnalul Naţional)

“Dacă se va întâmpla ca Traian Băsescu să-i convingă pe 35 – 40 la sută dintre români să nu meargă la vot, atunci el se va întoarce la Cotroceni iar Crin Antonescu va pleca acasă. Ce urmează?” se întreabă Sorin Roşca Stănescu. Răspunsul său vine prompt “Guvernul USL rămâne. Nu poate abandona ceea ce electoratul i-a dat printr-un vot masiv la alegerile locale. Dar Guvernul va fi impotent… singura şansă a USL de a-i scăpa pe români de regimul Traian Băsescu este să le ofere toate argumentele în această săptămână care a mai rămas până la referendum, pentru ca ei să poată lua o decizie corectă”.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu