Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce i-am cerut Moşului în ultimii 80 de ani (Adevărul)

USL, sfârşitul lumii de miere. Antonescu, nemulţumit că Ponta a schimbat lista ministerelor peste noapte (Gândul) - Miza Pactului Ponta-Băsescu: protejarea independenţei procurorilor de penalii din USL (Evenimentul Zilei) - Paktul Băssentrop-Pontov (Jurnalul Naţional) - Baronii mici şi mari ai deszăpezirii (România Liberă)

USL, sfârşitul lumii de miere. Antonescu, nemulţumit că Ponta a schimbat lista ministerelor peste noapte (Gândul)

Problemele acute din interiorul USL au plecat de la modul în care se vor împărţi resursele financiare în viitoarea guvernare, susţin surse din Uniune. În timp ce premierul Victor Ponta încearcă să treacă în administrarea sa directă cât mai multe surse de colectare a resursei financiare, liberalii au reacţionat vehement tentativelor celor de la PSD. Reuniţi într-o şedinţă ad-hoc, aceştia i-au transmis preşedintelui PNL că trebuie să reacţioneze la pretenţiile exagerate ale partenerilor de guvernare.
Ştiaţi că Guvernul Ponta este format din 16 doctori, un doctorand, trei masteri, iar restul de şapte miniştri şi-au luat licenţa la una sau mai multe facultăţi? Rodica Ciobanu i-a numărat după informaţiile din CV-urile lor oficiale. „Poate nu este acesta „cel mai cinstit guvern”, dar, cu siguranţă, e cel mai titrat. Atâţia specialişti  în economie, administraţie, organizare, drept şi comunicare nu a strâns nimeni laolaltă, de unde se vede că doctor la doctor trage, spre gloria USL şi a şcolii româneşti. De la o echipă atât de „diplomată” nu pot să am decât aşteptări foarte mari” scrie Rodica Ciobanu în Gândul.

Baronii mici şi mari ai deszăpezirii. Firma lui DRAGNEA, contracte de 30 milioane lei (România Liberă)

Firme deţinute de regi ai asfaltului, de lideri de partid, de afacerişti locali condamnaţi sau anchetaţi penal, de mici şefi din CNADNR, unele fiind dotate doar cu autobuze, constituie forţa de şoc cu care Ministerul Transporturilor combate iarna.


Miza Pactului Ponta-Băsescu: protejarea independenţei procurorilor de penalii din USL (Evenimentul Zilei)

Numirea viitorului şef al DNA şi al Procurorului General este miza cea mai importantă din Pactul de coabitare, semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, la 12 decembrie a.c. Practic, semnând acest document, premierul Victor Ponta recunoaşte dreptul şefului statului de a avea ultimul cuvânt în numirea acestora şi se angajează să evite blocajele. Preşedintele României are astfel posibilitatea de a se opune oricăror tentative de control a Justiţiei.


Paktul Băssentrop-Pontov (Jurnalul Naţional)

Dan Constanin se apleacă asupra documentului. „Dacă îl luăm în serios, putem să devenim o ţară de râsul curcilor. Aşa încât băşcălia ne-ar scoate din ridicolul în care s-au plasat semnatarii şi odată cu ei instituţiile pe care le conduc. Paragrafele extrase din Constituţie sunt amestecate cu puncte din statutul de funcţionare al Preşedinţiei şi Guvernului pentru a forma un ghiveci de practici absolut cunoscute şi respectate ceea ce trezeşte imediat suspiciunea că până acum, cele două părţi nu au respectat nici Constituţia, nici prevederile Tratatelor de aderare la NATO şi Uniunea Europeană. Pentru ca tacâmul (sau bâlciul) să fie complet, Băsescu şi Ponta se angajează să nu-şi scoată ochii în public, să stea la o distanţă de la care nu-şi pot trage discret câte o scatoalcă”. Jurnalistul aduce argumente pentru care „pactul Băssentrop-Pontov trebuie rapid denunţat”. Oricum, crede redactorul şef al Jurnalului Naţional, pactul a devenit caduc odată cu instalarea Guvernului Ponta 2, semnătura fiind valabilă pentru guvernul ce tocmai a ieşit din pâine.

Pe de altă parte, citiţi şi despre 21 decembrie 1989. Ziua mitingului. Ziua Răsturnărilor. Jurnalul Naţional publică un interviu de aducere aminte, cu un ofiţer de Securitate de rang înalt. El povesteşte cum a fost creată panica în Piaţa Palatului din Bucureşti, de un vuiet teribil produs de o instalaţie amplasată pe o maşină a Armatei. Acel zgomot, dar şi grupurile de agitatori, au făcut ca manifestanţii să rupă randurile, aruncându-şi pancartele şi fugind din piaţă, sub ochii dictatorului

Ce i-am cerut Moşului în ultimii 80 de ani (Adevărul)

Generaţiile s-au schimbat, dar candoarea cu care copiii îi scriu Moşului a rămas aceeaşi.
Dacaă Moşul ar dori să scrie un bilanţ al activităţii sale în România ultimilor 80 de ani acesta ar conţine etapele lucruri pentru copii simpli, transformarea in fugar de către comunişti şi, acum, căutător de gadgeturi.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu