De ce a întins-o Ponta „Vreau acasă” de la CSAT (Gândul)

România va înlocui MIG-ul. De ce a ales F-16 (România Liberă) - Duşa: Lista electorală trebuie să fie una singură (Jurnalul Naţional) - Universitatea Bioterra, fabrica de diplome a ştabilor (Evenimentul Zilei) - Viaţa în Certeju, cianuri sau foame (Adevărul)

De ce a întins-o Ponta „Vreau acasă” de la CSAT (Gândul)

Marian Sultănoiu se aştepta ca premierul să se declare nemulţumit şi să reacţioneze năbădăios la şedinţa CSAT. “Dacă nu s-ar fi dus, i s-ar fi reproşat că nu doreşte - măcar să încerce - o oarecare coabitare. Dacă n-ar fi plecat, i s-ar fi reproşat coabitarea. Plecând, a dorit să-i convingă pe unii că nu e posibilă coabitarea. Această inginerie, la fel ca raidurile pre-suspendare, post-referendum şi privatizare Oltchim se vor întoarce împotriva sa. Dacă un premier se ridică, după 40 de minute de discuţii, de la masa la care s-au aşezat toţi responsabilii cu apărarea unei ţări, e grav. Să nu te intereseze, în calitate de prim-ministru al unei ţări NATO, măcar ce fel de avioane de luptă urmează să cumpere guvernul tău, de unde şi pe câţi bani, asta arată totuşi că suntem în aer...”

România va înlocui MIG-ul. De ce a ales F-16 (România Liberă)

România va achiziţiona avioane multirol. Aparatele de luptă, de fabricaţie americană, vor fi aduse din Portugalia. Preţul pentru 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 milioane dolari, suma va fi achitată treptat, în termen de cinci ani, cu o primaă tranşă de 70 milioane dolari, care ar trebui achitată anul viitor. De ce F-16, şi nu altceva? F-16 rămâne cea mai bună alegere sub raportul cost-beneficii. Este vorba de avioane dotate cu echipamente de ultimă generaţie, testate în Libia, care asigură cel mai înalt grad de interoperabilitate cu cea mai puternică aviaţie NATO, care asigură tranziţia optimă către viitoarea generaţie de avioane - F35 - şi care consolidează din punct de vedere geostrategic parteneriatul cu SUA. “Faptul că actualul guvern nu a blocat achiziţia de avioane multirol americane este demn de remarcat, dar dacă Ponta îşi imaginează că poate să-i cumpere pe americani cu 12 mărgele F16 se înşală grav. Pe de altă parte, ruşii nu pot fi mulţumiţi indiferent ce şi cât le oferi” notează în editorialul RL Cristian Câmpeanu.

Duşa: Lista electorală trebuie să fie una singură (Jurnalul Naţional)

Ministrul de Interne, Mircea Duşa, susţine în interviul acordat JN că  are în plan elaborarea  unui proiect de lege privind regimul listelor electorale în România. El explică  de ce nu este posibilă elaborarea registrul electoral şi folosirea lui la alegerile parlamentare din decembrie: este nevoie de cel puţin un an de zile de muncă şi, bineînţeles, un buget mai mare. Pe lângă măsurile pe care le-a dispus după cazul morţii studentei japoneze, Mircea Duşa ne-a declarat că a dispus şi reducerea cheltuielilor la nivelul conducerii ministerului de care răspunde.  

Universitatea Bioterra, fabrica de diplome a ştabilor (Evenimentul Zilei)

Procurorii vâlceni, cei care au demarat această acţiune, spun că au dovezi care arată că prodecanii a două facultăţi, cea de Drept şi cea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, acordau, contra cost, diplome de licenţe unor persoane care nu treceau pragul sălilor de studii. Partea nevăzută a aisbergului o reprezintă, însă, multitudinea de parlamentari şi funcţionari publici de rang înalt care au beneficiat de diplome exact de la cele două facultăţi. Printre absolvenţi se numără Florin Pandele, primarul din Voluntari, Robert Negoiţă, edilul Sectorului 3 sau fostul ministru interimar al Muncii, Nicolae Ivăşchescu. În opinia jurnalistului Gabriel Gachi domeniul e “nereformat şi abandonat. DNA doar alungă muştele de pe cadavru.Guvernul Ponta a salvat de la lichidare 30 de universităţi fantomă. Fabricile de diplome au din nou influenţă la vârful Puterii” conchide Gachi.

Viaţa în Certeju, cianuri sau foame (Adevărul)

Comuna Certeju de Sus, aflată la nici 30 de kilometri de reşwqedinţa judeţului Hunedoara, arată ca un colţ în care omul şi natura nu s-au certat niciodată. Dar aparenţele înşeală… Acordul Agenţiei de Mediu Timişoara pentru exploatarea cu cianuri la mina Certeju înseamnă iad pentru ecologişti, pâine pentru localnici şi aur pentru investitori.

 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu