Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce legătură are revanşa lui Raed Arafat cu viitorul lui Băsescu (România Liberă)

Naşu’ mare a semnat pentru Arafat (Jurnalul Naţional) - Şase luni de guvernare USL, cu bune şi multe rele (Evenimentul Zilei) - Lista celor 18 candidaţi care au câştigat deja alegerile parlamentare (Gândul) - Coşmarul cariocii galbene  (Adevărul)

 

Ce legătură are revanşa lui Raed Arafat cu viitorul lui Băsescu (România Liberă)

Cu o cotă de încredere de peste 70 la sută şi un palmares impresionant în sistemul de urgenţă românesc, Raed Arafat acceptă să fie ministru al Sănătăţii cu un mandat de doar o lună. Sabina Fati crede că „dacă mandatul lui Arafat nu se va prelungi şi după alegeri, gestul său va fi considerat politic, ca şi cum ar fi vrut să-şi ia revanşa faţă de Traian Băsescu, mai ales că numele lui va fi prins la butoniera premierului în această campania electorală. Dacă, însă, Raed Arafat va rămâne ministru şi după alegeri, însemană că a negociat serios cu Victor Ponta şi vrea să transfere modelul SMURD la nivelul întregului domeniu al sănătăţii”.  Integral în România Liberă.

Naşu’ mare a semnat pentru Arafat (Jurnalul Naţional)

Răzvan Bărbulescu se întreabă cum ar fi decurs oare starea naţiunii dacă preşedintele nu s-ar fi luat în colţi cu Arafat? Ce-ar fi fost dacă Arafat ar fi fost numit încă de atunci în guvernul Boc? Răzvan Bărbulescu recunoaşte că nu poate aprecia dacă Arafat va fi un bun administrator la sănătate. „Dar sigur e că nu se va lipi de mizeriile anticorupţilor lui Băsescu”.

Şase luni de guvernare USL, cu bune şi multe rele (Evenimentul Zilei)

Publicaţia reaminteşte că USL a venit la putere cu promisiuni sforăitoare, pe valul unui mari nemulţumiri sociale. După 6 luni de guvernare, însă, dezamăgirea e uriaşă, scrie EVZ, care a întocmit un catalog al guvernării. Cea mai mare notă (8) este pentru protecţie socială. Cea mai mică (3), pentru politică externă. In ciuda rebutului USL, Băsescu continuă să tacă.

EVZ publică şi rezultatele unui sondaj sondaj CSOP efectuat în perioada 2-5 noiembrie. Locomotiva Antonescu pierde aburi şi procente. Preşedintele PNL este depăşit în sondaje nu numai de premierul Victor Ponta, ci şi de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Când vine vorba despre raportul dintre PSD şi PNL, ecartul este zdrobitor: 12%.

Lista celor 18 candidaţi care au câştigat deja alegerile parlamentare (Gândul)

Unii dintre candidaţi sunt scutiţi de emoţiile votului din 9 decembrie. Este vorba de cei 18 candidaţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, care au ca şi asigurat câte un post de deputat. Ei au deja la activ cel puţin 1-2 mandate de deputat, recordul fiind de 4 mandate - "bifate" de Varujan Pambuccian şi Slavomir Gvozdenovici.

Coşmarul cariocii galbene  (Adevărul)

Comentariul lui Liviu Avram, redactor şef adjunct, însoţeşte articolul de fond din Adevărul, care o acuză pe Ecaterina Andronescu că ar fi girat un plagiat grosolan. Este vorba despre un proiect de cercetare plagiat, prin care se solicita de la buget o jumătate de milion de euro şi care a fost asumat de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Acest nou scandal devoalează o faţă deloc onorabilă a cercetării româneşti.

“Deşi plânge destul de uşor, Ecaterina Andronescu nu pare deloc afectată de această revoltătoare afacere, deşi calităţile pe care le-a avut ar fi trebuit să-i dea măcar ceva frisoane: a fost cel mai longeviv ministru al Educaţiei de după revoluţie şi e şeful veşnic al Politehnicii bucureştene - instituţia care a furnizat una dintre echipele de cercetători, dar şi pe hazliul şef de proiect. Doamna Andronescu ar trebui să fi ştiut deja că funcţiile pe care le-a avut, le are şi de bună seamă le va avea o fac responsabilă nu doar pentru polimerizarea stereospecifică a izoprenului, ci pentru tot aerul care se respiră în sistemul educaţional românesc. Or, acest aer e tot mai sufocant” consideră Liviu Avram.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu