
Presa românească
Ce pierde PNL din scandalul „Chiliman" (România Liberă)
Ce pierde PNL din scandalul „Chiliman" decriptează România Liberă. Crin Antonescu a reuşit, dintr-o singură mutare, să dinamiteze PNL Bucureşti. Până la pierderea unui primar cu şanse sigure de realegere mai este doar un pas. Dacă îşi dă demisia din partid, primarul sectorului 1 îşi pierde mandatul. Şi-l păstrează însă dacă este exclus.
Despre Veriga slabă a USL scrie Vlad Macovei, în Evenimentul Zilei, si il numeste pe Crin Antonescu “intrusul -perfect în liberalismul românesc.” Printre motive editorialistul enumera “A anunţat că renunţă la cota unică dacă va ajunge la Putere. S-a aliat cu Partidul Conservator. Este împotriva privatizărilor. A început un război pe faţă împotriva nucleului de lideri cu adevărat de dreapta şi pe care nu-l putea controla. Sigur, la nivelul campaniei electorale pentru alegerile locale, lupta din PNL înseamnă încercarea lui Crin Antonescu de a controla listele cu consilieri generali, oameni care vor avea bugetul Bucureştiului pe mână”
Partidul nu e ţara, nici măcar Capitala. Cristian Tudor Popescu atrage atenţia, în Gândul, asupra unui lucru pe care “ca şi dl Geoană, dl Chiliman nu vrea să îl înţeleagă: în funcţii de partid, te numeşte partidul şi tot el te revocă. “
Traian Băsescu refuză să primească scrisorile de acreditare ale unui ambasador UE. Jurnalul Naţional îl numeşte un “caz fără precedent în interiorul Uniunii Europene”. Ambasadorul unei ţări membre nu îşi poate începe oficial misiunea, deşi se află la post de aproape o jumătate de an. Traian Băsescu amână momentul învestirii ambsadorului Olandei în România, care este marcat de prezentarea scrisorilor de acreditare fără a exista o explicaţie din partea Palatului Cotroceni. Desigur, nu există o „normă“ în durata aşteptării, dar cutuma în lumea diplomaţiei este că acreditarea în ţara-gazdă se face într-un termen rezonabil de maximum 60 de zile.
Adevărul explică De ce ratăm banii UE: interese mari şi controale proaste. Comisia Europeană avertizează Bucureştiul că există nereguli în achiziţiile publice, că gestionarea de programe este iresponsabilă şi că licitaţiile trebuie standardizate. Comisia dă şi un termen de rezolvare a acestor probleme: iunie 2012
În fine, Gândul.info ne arată Hotel Cişmigiu la 100 de ani: după o operaţiune de renovare spectaculoasă, o companie spaniolă reînvie una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Bucureşti.