
Presa românească
De ce trebuie să mergem la vot pe 29 iulie (România Liberă)
Boicotarea României (Adevărul)
Constituţia prevede organizarea referendumului în caz de suspendare a preşedintelui ca ultimă instanţă în rezolvarea unei crize politice majore explică jurnalistul Ion M Ioniţă. “Ocolirea referendumului prin îndemnul adresat alegătorilor de a sta acasă, chiar dacă va permite întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, nu va rezolva criza. Societatea se va regăsi după momentul 29 iulie şi mai polarizată, şi mai fragmentată, şi mai plină de ură. Ce se va întâmpla în România dacă referendumul nu va fi? Cine pe cine va mai recunoaşte ca autoritate în stat?”
Băsescu aruncă ţara în haos (Jurnalul Naţional)
“Revenirea lui Băsescu la Cotroceni ar fi un dezastru. Abia în această sinistră ipoteză s-ar putea vorbi de o criză majoră” apreciază Petru Calapodescu. “Nu trebuie să ai un glob de cristal, ca să prevezi că ar fi inerente frământările sociale, chiar tulburările de stradă, cu urmări imprevizibile, pe care, spre a-şi salva pentru moment pielea, doar Băsescu şi gaşca lui le pot ignora”.
De ce trebuie să mergem la vot pe 29 iulie (România Liberă)
Gabriel Bejan scrie în editorial că “primii care se pot simţi jigniţi sunt cei care au crezut în apelul iniţial al preşedintelui şi s-au hotărât să meargă la vot pe 29 iulie pentru a sancţiona astfel acţiunea mizerabilă a USL. La fel de jigniţi pentru decizia de boicotare a referendumului se pot simţi însă şi cei care vor să mergă la urne ca să voteze pentru demiterea preşedintelui. Băsescu le sugerează clar adversarilor săi: „Nu contează cât de mulţi sunteţi pentru că votul vostru oricum nu va conta dacă noi invalidăm referendumul!" Are dreptul Traian Băsescu, preşedintele tuturor românilor, să se răzbune pe o bună parte din populaţie pentru ticăloşia unor politicieni de la PSD şi PNL? În ciuda apelului făcut atât de preşedinte, cât şi de PDL pentru boicotarea referendumului, românii ar trebui să-şi spună totuşi punctul de vedere pe 29 iulie. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât mai bine, pentru că din acest moment miza reală nu mai este demiterea preşedintelui. Oamenii trebuie să arate pe 29 iulie că ştiu şi vor să-şi exercite un drept fundamental şi democratic. Indiferent de interesele unui politician sau altul şi, chiar, indiferent de costuri”.
Referendum 2012: 'Săru' mâna, vrem să închiriem zece autocare pe data de 29 pentru o nuntă' (Gândul)
Operaţiunea "Microbuzul" este o temă care apare, dovedită sau doar ca acuzaţie, la fiecare tur de scrutin din România. Gândul a stat de vorbă cu mai multe firme de transport de călători şi a negociat închirierea cât mai multor microbuze şi autocare pentru fraudă electorală, recomandându-ne ca reprezentanţi ai PSD. Partidul a fost ales ca parte al alianţei care are interesul cel mai mare să scoată cât mai mulţi oameni la vot duminică. Unele firme au fost de acord să îşi închirieze maşinile pentru partid, altele au refuzat din start să încalce legea. Pentru un microbuz ar trebui plătiţi 150 de euro.
Plagiatul şi puşcăria, nu referendumul, îl sperie pe Ponta (Evenimentul Zilei)
Referendumul din 29 iulie este istorie, după opinia lui Mircea Marian. De aceea, notează jurnalistul, “cred că principala temă în aceste zile rămâne plagiatul premierului României. Nu ar trebui să ignorăm nici o clipă că aceasta este o faptă penală, pedeapsa maximă fiind cinci ani de închisoare. Fostul director adjunct al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, Eugen Vasiliu, probabil cea mai competentă persoană din România în acest domeniu, a explicat deja că decizia de Etică a Universităţii Bucureşti ar trebui să ajungă la parchet, pentru o cercetare penală. În România, probabil că istoria plagiatului lui Victor Ponta nu are un mare impact electoral. Dar, în exterior, premierul român va fi un paria. Toate celelalte state europene au acceptat un standard, în momentul în care ministrul german al apărării şi preşedintele Ungariei au demisionat: o asemenea formă de furt este inacceptabilă”.