Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce a urmărit cu adevărat Traian Băsescu când şi-a oferit demisia (România Liberă)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Succesul privatizării Cupru Min a fost un eşec (Bursa) - Calvarul adoptiei, spulberat de noua lege (Adevărul) - Avort, doar cu aviz de la psiholog. PDL promovează o lege care să rezolve criza demografică a României (Gândul) - Doi români refac traseul Titanicului (Jurnalul Naţional)

 

Premierul şi Preşedintele de hârtie. Mult festivism pentru nimic, apreciază Evenimentul Zilei. Congresul USL din weekend i-a lansat pe “premierul” Ponta şi “preşedintele” Antonescu. Cei doi nu au nicio certitudine că vor ajunge în funcţii, tandemul fiind mai degrabă virtual.

Senzaţionala demisie, ruptă şi aruncată la coş. Sorin Roşca Stănescu comentează astfel în Jurnalul Naţional “oferta Preşedintelui Traian Băsescu a venit, din punct de vedere tehnic, prea tarziu. Oricine analizează prevederile legale, va observa că trebuie parcurse o serie de etape şi îndeplinite o serie de condiţii, care se bat cap în cap cu calendarul electoral. Ceea ce nu-l împiedică însă, dacă doreşte, să-şi dea demisia. În definitiv, demisia este un act unilateral de voinţă. Şi nu am mai auzit până acum ca o demisie să se negocieze”

Ce a urmărit cu adevărat Traian Băsescu când şi-a oferit demisia. Pentru redactorul şef al României Libere, târgul oferit de Traian Băsescu reprezintă un şah dat opoziţiei. Explicaţia lui Dan Cristian Turturică este că “Ponta şi Antonescu ratează şansa de a scăpa pentru totdeauna de cel mai important adversar al lor pentru că ambele partide (toate, de fapt, şi nu doar acum) pun propriile orgolii, calcule sau temeri mai presus de voinţa cetăţenilor. Exact acest lucru a vrut să-l scoată în evidenţă Traian Băsescu şi i-a reuşit din plin. Şi, chiar dacă liderilor USL li se pare că au parat magistral lovitura venită de la Cotroceni în ajunul marelui congres, doar timpul ne va dovedi dacă sămânţa de îndoială pe care preşedintele a sădit-o în inima alegătorilor lor le va fi sau nu fatală”

În România Liberă mai puteţi citi un interviu cu Silviu Prigoană. Deputatul PDL, candidat la primăria Capitalei spune "Vreau să fiu primar pentru mine şi familia mea". Silviu Prigoana crede că se pricepe la administraţie mai bine decât politologul Cristian Preda, a cărui excludere din partid a cerut-o săptămâna trecută, şi nu se teme că şi-a îndepărtat în acest fel electoratul educat din Bucureşti, fiindcă pentru acesta a pregătit un program separat de refacere a vechilor construcţii din Capitală. Prigoană declară că oricine va face o replică a unei case de patrimoniu va fi scutit de impozite şi taxe toată viaţa. Silviu Prigoană declară că, dacă în şase luni de la preluarea funcţiei de primar general va mai fi vreo haită de câini in Bucureşti, îşi va da demisia.

"Avem şcoli şi grădiniţe cu risc seismic" Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu prefectul Bucureştiului. Mihai Atănăsoaei spune ca salubrizarea lasă de dorit, problema maidanezilor nu a fost rezolvată, iar Bucureştiul este campion la tegiversarea Legii 10. Şeful prefecturii propune păstrarea maidanezilor în adăposturi şi eutanasierea celor bolnavi.

Succesul privatizării Cupru Min a fost un eşec, scrie sec Bursa. Statul român şi compania câştigătoare a licitaţiei, "Roman Copper", nu au reuşit să ajungă la un acord, deşi discuţiile au durat până târziu vineri noapte. Ministrul Economiei, Lucian Bode a spus că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii sus­pensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare. Ionel Blanculescu solicită anchetă administrativă în cazul Cupru Min.

Două luni cu Guvernul Ungureanu: multe promisiuni corecte gramatical, dar puţine fapte. Atunci de ce a fost schimbat Boc? se întreabă Ziarul Financiar. Guvernul Ungureanu a adoptat şase or­do­nanţe de urgenţă. Una singură are legă­tu­ră cu economia - aduce modificări legii so­cie­tă­ţi­lor comerciale, în vreme ce o alta mo­di­fică re­gulile de acordare a ajutorului de stat. Dar a adoptat peste 200 hotărâri de gu­vern. Aces­tea reglementează însă cazuri punc­­tuale, nu cadrul general.

Calvarul adoptiei, spulberat de noua lege. Copiii din sistemul de protecţie socială vor putea fi înfiaţi în doar câteva luni, scrie Adevărul. Până acum, procedura de adopţie dura câţiva ani. În condiţiile în care România interzice adopţiile internaţionale, noua lege le oferă şansa de a adopta şi românilor stabiliţi în străinătate. 

Pe Gândul, despre Avort, doar cu aviz de la psiholog. PDL promovează o lege care să rezolve criza demografică a României. Peste 22 de milioane de avorturi, făcute între 1958 şi 2008. Medicii ginecologi sunt de părere că adoptarea unei astfel de legi nu va duce la diminuarea numărului de avorturi şi nici la creşterea natalităţii.

Doi români refac traseul Titanicului, aflăm din Jurnalul Naţional. Cornel şi Alina Tăbăcaru s-au îmbarcat într-o croazieră ce marchează 100 de ani de la tragicul naufragiu. Ei sunt şi singurii români care vor călători într-un apartament VIP ale navei.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu