
Presa românească
Ce vrea Europa de la noi? (România Liberă)
68195.jpg

Puşcăriabilii lui Băsescu (Jurnalul Naţional)
Cine sunt, însă, "puşcăriabilii”? Toţi cei care "sunt într-o anchetă penală”, ne lămureşte Traian Băsescu. A identificat vreo 20 printre parlamentarii care au votat suspendarea. Nu ştiu dacă o fi numărat-o şi pe Monica Iacob Ritzi” scrie Miruna Munteanu. “Intransigenţa prezidenţială funcţionează cu două viteze. Puşcăriabilii săi sunt mai cinstiţi decât ai celorlalţi. Mi-am amintit brusc de Ion Iliescu, preşedintele "sărac şi cinstit”, sub pulpana căruia corupţia înflorea viguros. Băsescu nu este nici măcar sărac. Desigur, casa din Mihăileanu a dobândit-o onest, iar flota a dispărut fără vreun prejudiciu pentru contribuabil. Doar grija pentru propăşirea naţiunii l-a îndemnat să facă lobby pentru mineritul cu cianuri chiar şi în discursul din ziua suspendării. Şi totuşi, în materie de corupţie, guvernarea patronată de el nu are nimic să invidieze epocii Năstase. Dimpotrivă. Votul de la referendum ar trebui să fie şi despre asta”.
Ce vrea Europa de la noi? (România Liberă)
Alina Mungiu Pippidi atrage atenţia că “intervenţia UE nu a fost pentru Băsescu, Blaga şi Anastase, chiar dacă asta subliniază Traian Băsescu în campania sa electorală. Nici nu a fost ca urmare a dezinformării unor ONGuri, cum se susţine pe la trusturile dlui Voiculescu. Prin natura lor, ONGurile informează parţial, nu doar că multe sînt partizane politic, ci pentru că sînt interesate doar de anumite subiecte (cianuri, etc). UE a fost perfect informată de ambasadele sale la Bucureşti. Pe 29 iulie va exista, pe lîngă cei contra sau pro-Băsescu din alte motive şi o minoritate care va vota răspunzînd întrebării: merită, ca să scăpăm de Băsescu, să aruncăm peste bord statul de drept, în ideea că după aceea o să-l mai recuperăm noi cumva? Aceasta e simetrică întrebării din decembrie trecut: merită, ca să oprim ascensiunea lui Ponta&Antonescu, să violăm statul de drept prin comasarea alegerilor, ordonanţe, asumări şi alte abuzuri? Răspunsul e acelaşi azi, ca şi atunci. Scuzele că parlamentarii sînt indisciplinaţi şi au acţionat pe cont propriu, sau că UE e parţial informată nu răspund la ora asta la fondul problemei, chiar dacă nu or fi complet neadevărate. În acest moment e nevoie, pentru UE şi pentru noi, de anumite garanţii foarte serioase că statul de drept va supravieţui acestei lupte politice şi că vor fi făcute reparaţii urgent pentru îndreptarea erorilor de mai sus. Alegerea din 29 iulie este o falsă alegere: cea adevărată e în altă parte”.
Link: Ştim că niciuna dintre părţi nu e nevinovată (Adevărul)
Ministrul de stat, Michael Link, din Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei vorbeşte în interviul acordat ziarului despre motivele care au stat la baza îngrijorărilor exprimate de guvernul german şi despre modul în care clasa politică din România ar trebui nu numai să răspundă acestor îngrijorări, dar şi să-şi asume responsabilitatea unui alt tip de comportament mai puţin agresiv şi mult mai constructiv. Link, 49 de ani, este specialist relaţii internaţionale, din 2005 membru al Parlamentului german reprezentând Partidul Liberal-Democratic.
Toate gafele preşedintelui interimar (Evenimentul Zilei)
Într-o singură săptămână, Antonescu a uitat să fie echidistant în raport cu USL, a atacat-o pe Angela Merkel şi a negat existenţa solicitărilor formulate de Comisia Europeană. În plus, la mitingul de duminică de la Timişoara, Crin Antonescu a fost păzit de firma unui interlop. Oficial, serviciile companiei nu au fost înregistrate. Liberalii susţin că nu s–a apelat la aceasta, dar că s-a primit ajutor. Maşinile de teren ale firmei au fost parcate ostentativ în jurul Pieţei Unirii, iar bodyguarzii au stat cu ochii pe cea mai mică mişcare din jurul scenei.
Cea mai eficientă măsură “populistă” este repornirea economiei (Gândul)
Victor Rotariu constată că “la două luni de la preluarea mandatului, politicienii de la putere se mulţumesc să constate că economia merge prost. România nu duce lipsă de martori. Problema este, tocmai, că prea puţini îşi suflecă mânecile şi se pun pe treabă.Dacă politicienii au impresia că pot câştiga voturi lăsând economia să crape, dar ţipând din toţi rărunchii că vor să facă dar nu sunt lăsaţi, atunci politicienii greşesc amarnic. Cea mai eficientă măsură "populistă" din România, în sensul că poate aduce voturi în urnă pentru cineva, este acum repornirea economiei”.