Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai mare cercetare statistică din istoria României, la start: mai suntem 21 de milioane sau doar 18? (Ziarul Financiar)

cea-mai-mare-cercetare-statistica-istoria-romaniei-start-mai-suntem-21-milioane-doar-18.jpg

Cea mai mare cercetare statistică din istoria României, la start: mai suntem 21 de milioane sau doar 18?

Două treimi dintre romi se declară români. 700.000, 2.000.000, 3.000.000 ... câţi romi trăiesc în România? (Gândul.info). Patriciu învins de “pixelul albastru” (România Liberă).  Înalta Curte vrea capul şefului DNA (România Liberă).

Cea mai mare cercetare statistică din istoria României, la start: mai suntem 21 de milioane sau doar 18?

Pentru prima dată, se va afla cu exactitate, în funcţie de codul numeric personal, câţi români mai locuiesc în ţară, câţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi care este patrimoniul populaţiei sau evoluţia veniturilor din 2002 încoace, aminteşte Ziarul Financiar.

Recenzorii vor colecta date din întreaga ţară de la toate persoanele care au împlinit 15 ani, aflăm din Jurnalul Naţional. Întrebările sunt obligatorii, excepţie face setul ce conţine date referitoare la etnie, apartenenţă religioasă, limba maternă şi la eventualele dizabilităţi.

Două treimi dintre romi se declară români. 700.000, 2.000.000, 3.000.000 ... câţi romi trăiesc în România? se întreabă Gândul.info. Peste două treimi dintre ţiganii autohtoni îşi declină apartenenţa la etnie din diverse motive: teamă, ruşine, conotaţie peiorativă a denumirii, provenienţa din familii mixte.

Lumea va fi condusă de ţările cu natalitate mare. Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei. El a vorbit despre cât de gravă este criza actuală, ce pericole pasc capitalismul, cum de am uitat lecţiile trecutului, ce ne aşteaptă în viitor şi care vor fi puterile ce vor domina lumea de mâine.
 
Patriciu învins de “pixelul albastru”. România Liberă anunţă pe prima pagină ca preşedintele Băsescu a câştigat procesul prin care l-a acuzat pe Dinu Patriciu  de „minciună şi trucări ale unor filmări” după difuzarea unui filmuleţ în care părea că loveşte un copil, la un miting din 2004. Omul de afaceri a fost obligat să plătească daune de 50 de bani, dar poate face recurs dacă nu e mulţumit de sentinţa.

Înalta Curte vrea capul şefului DNA, constată România Liberă. Plenul CSM a hotărât deschiderea unei anchete disciplinare împotriva lui Daniel Morar, şeful procurorilor anticorupţie. Presiuni pentru stoparea criticilor la adresa judecătorilor care nu-şi fac treaba.

Pe hârtie, românii au averi „satisfăcătoare“. În ţara noastră există peste 16.000 de milionari în dolari, iar averea medie a unui român este de 14.000 de dolari, relevă un raport realizat la nivel mondial de Credit Suiss, citat de Adevărul. România se află pe locul 47 în lume din cele 160 de ţări analizate de bancă elveţiană.

România Liberă notează pe de altă parte ca aproape un sfert din populaţia ţării are o avere medie de sub 1.000 de dolari, Totuşi, cifrele publicate în raport indică o creştere, anul acesta faţă de anul precedent, când averea medie a unui român era cu circa 12% mai mică.