
Presa românească
Codul lui Arafat. Ce măsuri propune noul ministru al Sănătăţii (Jurnalul Naţional)
Codul lui Arafat. Ce măsuri propune noul ministru al Sănătăţii (Jurnalul Naţional)
Firmele de medicamente, materiale şi aparatură vor semna un cod de etică cu statul, pentru a preveni practica incorectă, influenţele sau corupţia, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV. Codul de etică al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei dacă nu respectă acest act. Achiziţiile pe termen lung de materiale, aparatură, medicamente scumpe şi în cantitate mare vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii, care va deveni unitate centrală de achiziţii pentru sistemul sanitar. În plus, Arafat cere creşterea contribuţiei de sănătate.
Despre veto, din Olimp şi până jos (Gândul)
„În timp ce Uniunea încearcă să găsească o portiţă, oricât de mică, de a se ajunge la un compromis în scandalul bugetului pe următorii şapte ani, România joacă tenis cu proaspăt descoperita jucărie a veto-ului european”, scrie Alina Matis.
„Dincolo de acest meci pe care nu mai avem cum să îl câştigăm, răul pentru România fiind deja făcut prin lipsa unei poziţii unitare la Bruxelles, nu putem să nu observăm următoarea realitate: Traian Băsescu şi, acum, Titus Corlăţean sunt două personaje care chiar ştiu ce înseamnă politica externă, dar, cu toate acestea, fac aceleaşi "jocuri electorale", din direcţii diferite.
Atât Guvernul, cât şi preşedinţia vorbesc tot mai des despre ignoranţa presei şi a românilor, care cred că în UE e cum spune "celălalt". În fond, însă, ambele instituţii fac acelaşi lucru, jignind în continuare poporul pe care ar trebui să îl servească inclusiv peste graniţe”.
Singur contra tuturor (Evenimentul Zilei)
Mircea Mihăieş constată că „pentru prima oară, preşedintele i-a indicat între co-responsabilii pentru dezastrul ţării pe toţi cei 471 de parlamentari. Ca lucrurile să fie limpezi, în intervenţia de vineri a oferit şi o echivalenţă „guvernul Ponta face aceleaşi greşeli pe care le-a făcut guvernul Boc, adică [angajează] peste tot numai politruci.” Semnalele de alarmă trase de preşedinte nu... alarmează pe nimeni. Politrucii îşi văd de ale lor, electoratul a pus deja ştampila pe viitorii incompatibili, traseişti, vânzători de voturi, sforari transpartinici, şantajişti, escroci şi hoţi. Jocurile sunt făcute. Ba chiar şi destinul preşedintelui e jucat. De-acum, rien ne va plus. Dacă USL obţine majoritatea, şeful statului va fi eliminat de pe scenă, indiferent că vor exista sau nu motive”.
Preşedintele fondator al PNL: "În locul lui Crin Antonescu, nu aş fi fost de acord cu intrarea lui Becali în PNL" (România Liberă)
Interviu cu preşedintele fondator al PNL. Radu Câmpeanu consideră „o obrăznicie" din partea noului liberal Gigi Becali să-şi dea cu părerea despre Neagu Djuvara, un om care se află „la mare distanţă de el". Primul preşedinte postdecembrist al liberalilor îi sugerează, pe de altă parte, lui Crin Antonescu să nu mai facă declaraţii antioccidentale şi îl critică pentru primirea lui Gigi Becali în partid. Din punctul lui de vedere, Becali „are un soi de neseriozitate" şi mai ales „nu e un om politic". „Cred că, dacă eram în locul lui Crin Antonescu, nu aş fi fost de acord cu intrarea lui în Partidul Naţional Liberal", spune Radu Câmpeanu, notând că, din tot ce a declarat până acum, se înţelege că „Gigi Becali are doar concepţii sportive, nu politice".
Referendumuri pentru aur şi gaze de şist (Jurnalul Naţional)
Exploatarea acestora este contestată pe considerente de mediu, dar şi în privinţa beneficiilor pe care le-ar obţine statul.
Locuitorii din Mangalia şi judeţul Alba vor putea vota dacă americanii de la Chevron şi canadienii de la Gabriel Resources pot realiza lucrări de extracţie a gazelor de şist sau a aurului în zonele respective. Plebiscitul va avea loc în ambele cazuri în data de 9 decembrie, data alegerilor parlamentare.