Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comemorare – un an de la marea tăiere (Jurnalul Naţional)

basescu-presedintele-romaniei.gif

Comemorare – un an de la marea tăiere (Jurnalul National) - (Zoon Politikon)

 Rusia: scutul american din România este cal troian” (Adevărul). “Rusia şi „calul Troian" (România Liberă). Camarila lui Antonescu a acaparat întregul PNL (Evenimentul Zilei). Sute de mii de români acţionari fără să ştie la BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour” (ZIARUL FINANCIAR)

Comemorare – un an de la marea tăiere, titrează Jurnalul National care reaminteşte că „Se face anul de când preşedintele Traian Băsescu anunţa pe un ton grav că Guvernul trebuie să taie salariile bugetarilor cu 25% şi pensiile cu 15%, ca măsuri provizorii pentru depăşirea crizei. După ce Curtea Constituţională a respins tăierea pensiilor, o altă soluţie şi mai dezastroasă a fost scoasă din sertarele PDL-iste: mărirea TVA cu 5%. Acum, după 12 luni de la aplicarea faimoaselor legi de austeritate, constatăm că situaţia este mai grea. Românii sunt cei mai săraci şi mai demoralizaţi europeni, preţurile au crescut cu peste 8%, consumul s-a prăbuşit, datoriile la bănci au crecsut alarmant, s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă, iar salariaţii tremură de teamă că vor rămâne pe drumuri”. „Dacă nu tăiam salariile bugetarilor ieşeam din criză”, consideră analiştii economici consultaţi de Jurnalul Naţional.

Rusia: scutul american din România este cal troian”. În Adevărul citiţi că  „Reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a comentat decizia României de a găzdui scutul american printr-un joc de cuvinte ţintit spre preşedintele român. Rusia priveşte încă suspicios intenţiile SUA în această parte a Europei şi cere "garanţii juridice" ca scutul nu este îndreptat împotriva forţelor strategice ruse”.

Sabina Fati îşi intitulează editorialul din România Liberă chiar aşa “Rusia şi „calul Troian" al scutului american”. Sabina Fati consideră că “Nu doar Rusia este nemulţumită de puterea în creştere a României, ci şi Ucraina, dar mai ales Turcia, care priveşte cu oarecare nelinişte şi gelozie investiţiile strategice pe care le fac americanii aici. Cât despre Moscova, ea nu se teme de expansiunea americană facilitată de România, ci se simte umilită, pusă la colţ şi marginalizată. Scutul, acest „cal Traian" pe care Statele Unite îl aduc lângă Rusia, este doar un nou episod al înfrângerilor suferite în ultimii 20 de ani de Moscova, care vrea să-şi reia rolul de mare putere europeană” încheie editorialista României Libere.

Camarila lui Antonescu a acaparat întregul PNL”, anunţa Evenimentul Zilei. După ce în ultimii doi ani şi-a impus deciziile, motivând că el a ridicat PNL în sondaje, Crin Antonescu îşi fortifică în continuare poziţia de lider, eliminându- şi, pe rând, opozanţii de la vârful partidului. Un nou pas a fost făcut marţi, când şi-a promovat cel mai apropiat sfătuitor, pe Eduard Hellvig, în funcţia de secretar general, a doua ca importanţă după cea de preşedinte. Practic, Antonescu a oficializat ceea ce liberalii comentau pe la colţuri. Hellvig, propus şi ministru al transporturilor în guvernul din umbră al PNL, este strategul fără de care liderul partidului nu ia nicio decizie, aflăm din Evenimentul Zilei.

În fine, ZIARUL FINANCIAR dă de veste că „Sute de mii de români acţionari fără să ştie la BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour”. Opt dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) şi-au publicat pentru prima dată de la lansare situaţia detaliată a investiţiilor. Cei peste 4 milioane de români care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri au aflat astfel după trei ani cum finanţează fără să ştie bănci britanice sau producători auto din Germania.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu