Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conflictul dintre Ungureanu şi coaliţie: A fost sau n-a fost? (Adevărul)

razvan-ungureanu.jpg

Mihai Răzvan Ungureanu

"Cazul Boldea şi noua clasa de politicieni" (România Liberă),"Ipocrizia hrănită cu sânge de copil" (Evenimentul Zilei),"Managerii Sănătăţii fac achiziţii bolnave" (Adevărul).

"Conflictul dintre Ungureanu şi coaliţie: A fost sau n-a fost?" se întreabă Adevărul, după ce premierul Ungureanu a ieşit, luni, nervos din şedinţa pe care a avut-o Guvernul cu coaliţia de guvernare. El le-a cerut şi miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor să părăsească sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au ameninţat că nu vor merge la vot în Parlament decât dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.

"Demonstraţie concretă de forţă. Cât va rezista MRU?" România Liberă aduce în discuţie ezitarea democrat-liberalilor de a admite eventuale disensiuni între ei şi Ungureanu. Pentru imagine, în primul rând. Adică, să nu rămână oamenii lor din teritoriu cu impresia că „greii" de la centru au pierdut pârghiile guvernamentale prin care sute de milioane de lei au plecat de la puşculiţa statului spre anumite primării şi proiecte. Rămâne de văzut poziţionarea preşedintele Băsescu într-un viitor conflict Ungureanu-coaliţie.

"Cazul Boldea şi noua clasa de politicieni". Gabriel Bejan notează în editorialul României Libere că “dosarele penale în care sunt implicaţi oameni din categoria "lupilor tineri" trădează o dorinţă imensă de parvenire rapidă, prin folosirea unor metode primitive. Dacă în scandalurile în care au fost implicaţi dinozaurii politicii aflam de adevărate caracatiţe sofisticate de firme, escrocherii ingenioase cu companii înfiinţate prin paradisuri fiscale sau de şpăgi mascate în contracte de consultanţă acum faptele sunt mult mai simple, mai directe şi (probabil) mai uşor de dovedit.”

"Ipocrizia hrănită cu sânge de copil".Gabriel Gachi îşi începe articolul din Evenimentul Zilei de la o tragedie petrecută sâmbătă “Un copil de 5 ani a fost hăicuit de câţiva maidanezi pe lumină, la 10 dimineaţa… PSD şi PNL au contestat legea eutanasierii câinilor şi au câştigat la Curtea Constituţională. Au făcut-o pentru că le convenea electoral, pentru că şi cozile de câine sunt politizate în România. Întâmplarea a făcut ca Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, să fie un iubitor de animale, iar această apartenenţă a devenit un soi de fundamentalism care se substituie statului laic... Cea mai mare mârşăvie este însă deturnarea politică a ipocriziei naţionale în faţa eutanasierii. E o rezistenţă la orice tentativă de modernizare “ conchide Gabriel Gachi. 20.000 de haite de maidanezi terorizează România scrie azi Evenimentul Zilei. Pentru a rezolva problema este nevoie de o lege clară care să dea administraţiilor locale instrumentele necesare aplicării soluţiilor, diferenţiate de la caz la caz.

"Managerii Sănătăţii fac achiziţii bolnave". Adevărul atrage atenţia că aparatură medicală de ultimă generaţie rugineşte nefolosită în subsolurile a 32 de spitale din ţară şi din Capitală, după cum arată raportul Curţii de Conturi. Asta, în condiţiile în care sistemul este subfinanţat cronic, iar calitatea actului medical este la cote de avarie. Două sunt motivele invocate de managerii spitalelor: lipsa de spaţii corespunzătoare şi de personal calificat. Curtea de Conturi a stabilit că valoarea totală a aparaturii medicale achiziţionată, dar nefolosită, se ridică la 16,8 milioane de lei (4,2 milioane de euro).

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu