Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CSAT a decis implicarea României în operaţiunile din Libia (Adevărul)

"Severin, clasic românesc: Nu pleacă nici dat afară" (Evenimentul Zilei). " Europa nu-l va uita pe Severin " (România Liberă). " Isărescu le da un bonus de 8 mil. euro lunar celor cu credite în valută " (Ziarul Financiar)

CSAT a decis implicarea României în operaţiunile din Libia, anunţa Adevărul on-line. România trimite în Marea Mediterană, la solicitarea NATO, o fregată cu 207 militari la bord. Fregată de tip 22 Regele Ferdinand nu este echipată pentru a face faţă unei misiuni de luptă în teatrul de operaţiuni. Ea nu are un sistem de rachete năvale, ci doar un tun şi un sistem de lansatoare de torpile. Despre Mesajul războiului cu Gaddafi pentru România scrie Laurenţiu Mihu în România Liberă Important de reţinut din episodul libian este faptul că Axă Bucureşti-Londra-Washington, cu care Traian Băsescu şi-a ilustrat viziunea de politică externă la începutul primului mandat, este deja depăşită, întrucât nu mai poate furniza suficient conţinut diplomaţiei romanesti”

Severin, clasic românesc: Nu pleacă nici dat afară Evenimentul Zilei reaminteşte că Socialiştii europeni i-au pus în vedere să părăsească Parlamentul European. Victor Ponta i-a cerut şi el să renunţe la mandatul de europarlamentar. Şi Ion Iliescu i-a transmis că s-ar impune o demisie. Adrian Severin nu vrea însă să plece."Să demisionez ar însemna să accept nişte acuze false", şi-a argumentat Severin hotărârea. Mandatul de europarlamentar l-a făcut milionar în euro. Lilina Ruse semnează în Gândul editorialul Primul gest semicurajos al lui Ponta” presedintele PSD i-a dat o zi lui Severin să plece din PE, în caz contrar urmând să primească sancţiunea politică supremă - excluderea din partid. Pentru Ponta, este un important gest de curaj. Mai exact, de semicuraj, pentru că avea toate elementele pentru a-l exclude direct pe eurodeputat din partid. Pentru politică dâmboviţeană, care se hrăneşte din compromisuri, e un pas important, care-i va întări preşedintelui pesedist poziţia în partid şi îi va consolida imaginea de om politic de generaţie noua, pentru care trecutul există doar în cărţile de istorie” notează editorialistă. Cât despre Severin, Europa nu-l va uită pe Severin, consideră România Liberă. protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri din istoria Parlamentului European se apăra cu acuzaţii lansate la adresă Sunday Times, o publicaţie prestigioasă ale cărui dezvăluiri privind spionajul din timpul Războiului Rece şi arsenalul nuclear al Israelului au uluit o lume întreagă.

Blaga s-ar putea alătura echipei Boc chiar înainte de alegeri, citim în România Liberă. Ziarul publioca astăzi un interviu cu vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica. El a argumentat de ce îl susţine pe Emil Boc pentru un nou mandat în fruntea PDL: fiindcă este o soluţie de mijloc între reformiştii radicali de tipul Monicăi Macovei şi tradiţionaliştii de tipul Vasile Blaga. Totuşi, Valeriu Stoica îi vede pe ambii în noua conducere a partidului, care va fi votată la Convenţia Naţională a PDL programată pentru 14 mai. Valeriu Stoica nu s-a hotărât dacă mai candidează pentru încă un mandat, nu pare să fie de acord cu un tehnocrat în fruntea guvernului şi vrea să-şi extindă cultură de viţă-de-vie până la 30-40 de hectare.
 
Isărescu le da un bonus de 8 mil. euro lunar celor cu credite în valută anunţa Ziarul Financiar. Românii plătesc lunar raţe de 233 de milioane de euro la creditele în valută. Aprecierea leului faţă de euro cu peste 3% de la începutul anului, până la un curs de 4,14 lei/euro, indusă de Bancă Naţională condusă de guvernatorul Mugur Isărescu pentru a tempera scumpirea produselor importate, le da o gură de oxigen şi celor care au de plătit raţe la credite în valută. Nicolaie Chidesciuc de la ING Bank spune însă că un curs de sub 4 lei/euro ar încetini vizibil creşterea exporturilor, mai ales că şi cererea pe pieţele externe da semne de slăbiciune.
 
România respectă proprietatea mai rău că Trinidad Tobago sau Rwanda, observă Roamania Liberă. România a coborât cinci poziţii, pe locul 60, într-un top de 129 de state realizat de organizaţia americană Property Rights Alliance în funcţie de un indice privind respectarea dreptului de proprietate. La calcularea indicelui au fost luate în considerare mediul legal şi politic, dreptul de proprietate asupra activelor şi dreptul de proprietate intelectuală. Pe primele trei poziţii ale clasamentului se află Suedia, Finlanda şi Singapore.
 


 

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu