Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cui foloseşte execuţia lui Arafat? (Adevărul)

sigla-smurd.jpeg

Cui foloseşte execuţia lui Arafat?

„4 răspunsuri pe care le aşteptăm de la Băsescu şi Arafat” (România Liberă). „Faţa neştiută a lui Raed Arafat” (Evenimentul Zilei). „Am luat o tranşă FMI de la pompă! Cartelul românesc al benzinei, cea mai mare amendă din UE” (Adevărul). „“Impozitul” pe prostituţie mergea la poliţie” (România Liberă).

„Cui foloseşte execuţia lui Arafat?” se întreabă Ion M Ioniţă în editorialul Adevărul. “Acum este important ca dezbaterea publică să nu fie înecată în disputele politice..din dezbaterea publică ar trebui să vedem dacă legea e bună sau e proastă. E timpul să intre în arenă cei puţini care se pricep. Arafat e doar unul dintre ei”

“Raed Arafat s-a pripit când a plecat de la Ministerul Sănătăţii” considera Indira Craşnea, într-un comentariu publicat de Gândul.info “Trebuia să rămână şi să se pună cu încăpăţânare de-a curmezişul pentru cauză să. Pentru că era o cauză bună, pe care a susţinut-o cu pricepere, rezistând la hărţuieli care au culminat cu o revărsare ciudoasă de hachiţe prezidenţiale”

„4 răspunsuri pe care le aşteptăm de la Băsescu şi Arafat”. România Liberă remarcă faptul că discuţia despre reforma sistemului medical românesc s-a blocat deocamdată în conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi subsecretarul de stat Raed Arafat. Probleme esenţiale pentru contribuabilul român rămân în continuare în ceaţă. Ce vor avea de câştigat asiguraţii după privatizarea sistemului de urgenţă? Vor scădea costurile plătite de stat pentru medicina de urgenţă?
Tot cu o întrebare începe şi comentariul lui Liviu Voinea, în Jurnalul National “Asigurări private de sănătate cu banii statului? Nu, mulţumesc” notează directorul Grupului de Economie Aplicată pentru că “legea propusă zice aşa: privaţii te asigură cu banii statului.

Ce concurenţă mai este aceasta? O afacere livrată la cheie pentru câteva firme, cu siguranţa încasării unor bani şi fără garanţii privind calitatea serviciilor. Singura certitudine este creşterea costurilor pentru pacienţi – care văd crescând impozitarea (tocmai a intrat în vigoare coplata), dar scăzând pachetul de bază de servicii medicale inclus în asigurare. Eu pot accepta o variantă în care nu mai contribuim deloc sau aproape deloc la stat, şi alegem să contribuim (sau nu), stimulaţi eventual prin deduceri fiscale, la asigurări private”

„Faţa neştiută a lui Raed Arafat” în Evenimentul Zilei. Afacerea dotării cu ambulanţe, maşini de pompieri şi echipamente medicale pentru serviciul de urgenţă SMURD a devenit, în ultimii ani, apanajul aproape exclusiv al Deltamed SRL din Cluj Napoca, al cărui patron, Gogan Vasile, este un apropiat şi prieten al lui Raed Arafat, fondatorul şi coordonatorul SMURD. Analiza EVZ aduce cifre concrete - 300 de maşini de pompieri, 65 de elicoptere multirol, 1200 de ambulanţe urmează să fie cumpărate pentru dotarea SMURD.

Adevărul  titrează „Am luat o tranşă FMI de la pompă! Cartelul românesc al benzinei, cea mai mare amendă din UE”. Companiile petroliere vor trebui să plătească statului român o amendă de circa 205 milioane de euro pentru că s-au înţeles între elesă scoată de pe piaţă un sortiment de benzină, Eco Premium. Acest carburant înlocuia benzină cu plumb, interzisă în UE din 2005, şi era folosit de maşinile mai vechi de opt ani. Potrivit Consiliului Concurenţei, respectivul sortiment era folosit de 20% din vehiculele pe benzină şi aducea cam 5% din cifra de afaceri a companiilor.  O anchetă în Cipru s-a soldat, de asemenea, cu amenzi, care au fost însă anulate în instanţă, pentru că la dosar existau doar probe indirecte.

„“Impozitul” pe prostituţie mergea la poliţie”. În România Liberă citiţi despre mai mulţi poliţişti din centrul Capitalei care au primit taxa de protecţie de la proxeneţii care activau în fata hotelurilor de lux sau în zonele rău famate. Interlopii trebuiau să achite până la 600 de lei pe noapte pentru fiecare prostituată.
 

 
Revista presei Româneşti cu Magda Prelipceanu